Popular posts

    Comentarii recente

    Recent Comments Widget

readers online

Jan 14, 2016

Daca ciocolata e sau nu benefica organismului

Un studiu american releva ca pasiunea omenirii pentru ciocolata dateaza de 2.600 de ani. Alte studii cauta sa demonstreze ca deliciosul moft poate fi ori benefic, ori, dimpotriva, distrugator  pentru organism. Oamenii nu si-au negat niciodata pasiunea pentru ciocolata, dar trebuie sa stie la ce trebuie sa se astepte dupa ce o consuma.
Studiile demonstreaza ca acest aliment complex contribuie, la nivelul creierului, la cresterea secretiei unei substante care mimeaza efectele canabisului. Ar trebui sa inghitim vreo 13 kilograme de ciocolata pentru a atinge starile induse de droguri.

Mayasii erau mari amatori de cacao  

Pasiunea omenirii pentru ciocolata dateaza de 2.600 de ani, cu aproape un mileniu mai mult decat s-a crezut pana acum, sustin cercetatorii americani care au analizat obiectele de olarit ale mayasilor, in America Centrala.
Studiul a fost realizat de o echipa condusa de specialistul Jeffrey Hurst si colegii sai de la departamentul de antropologie al Universitatii Texas. Cercetatorii au folosit tehnici de analiza extrem de evoluate (cromatografie lichida, spectrografie de masa) pentru a identifica urmele de cacao in vasele provenite din mormintele mayasilor de la Colha. Printre plantele din regiune, ei au gasit si teobromina (theobroma cacao), un compus care nu se gaseste decat in cacao. Theobroma inseamna, in latina, hrana zeilor.
Cele 14 vase studiate dateaza din perioada 600 i.e.n. - 250 e.n., precizeaza cercetatorii. Faptul ca s-au gasit urme de cacao in trei dintre aceste vase arata ca aceasta se utiliza cu aproape un mileniu inainte de data la care credeau, pana acum, cercetatorii ca a inceput sa fie utilizata.
In perioada conquistadorilor, mayasii erau cunoscuti drept mari amatori de cacao, pe care o consumau sub forma de bautura, dar si ca ingredient in majoritatea preparatelor lor culinare.

Dulcele creeaza dependenta, ca si marijuana

Echipa profesorului Daniele Piomelli de la Institutul Neurologic din San Diego (California) arata ca ciocolata neagra contine molecule chimice care pot imita efectele psihoactive ale canabisului asupra creierului si intensifica, astfel, efectele placute ale ciocolatei.
Pe de alta parte, un grup de specialisti americani de la Institutul de Neurologie din San Diego a descoperit in ciocolata o substanta care poate crea dependenta consumatorului, precum canepa indiana din care se face marijuana. Substanta, numita anandamida, poate actiona un neurotransmitator, transportand semnale intre celulele creierului. Testele au aratat ca in ciocolata exista trei feluri de anandamida in cantitati variabile. Insa ciocolata alba nu contine aceasta substanta.
Anandamida existenta in ciocolata poate activa in celulele cerebrale receptori care se stie ca reactioneaza la substantele din canabis (canepa indiana). Experimentele viitoare vor arata daca substantele descoperite au asupra animalelor aceleasi efecte ca drogurile pe baza de canabis. Acestea maresc sensibilitatea si produc euforie. Specialistii spun ca unul din efectele posibile ale cresterii nivelului de anandamida in creier este intensificarea proprietatilor senzoriale ale ciocolatei, fapt ce duce la aparitia asa-numitelor pofte incontrolabile.

Organismul are nevoie de deliciosul desert ca de medicamente

Pina acum, eforturile de a descoperi motivul atractiei irezistibile exercitata de ciocolata asupra oamenilor s-au indreptat spre feniletilamina. Aceasta molecula este strans inrudita cu amfetaminele, droguri care maresc tensiunea sangvina si nivelul de zahar din sange, facandu-i pe oameni sa se simta plini de energie si dandu-le un sentiment de bunastare. Unele studii sustin chiar ca feniletilamina este secretata de organism cand oamenii se indragostesc.
Ciocolata mai contine si cafeina, care creeaza dependenta, si o alta substanta, teobromina, foarte asemanatoare cu cafeina. Unii cercetatori spun ca, atunci cand unele persoane sunt cuprinse de o pofta brusca de ciocolata, organismul are nevoie de deliciosul desert ca de un medicament, pentru a-si acoperi unele carente.
De asemenea, desi a fost multa vreme contraindicata persoanelor cu boli cardiovasculare sau care voiau sa slabeasca, dr. Norman Hollenberg de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Harvard a descoperit ca ciocolata are efecte pozitive asupra inimii.

Grasimi si zaharuri nocive pentru organism 

Ciocolata contine substante chimice asemanatoare acelora care fac ca vinul si ceaiul verde sa fie recomandate pentru ameliorarea circulatiei singelui si a tensiunii arteriale, au spus cercetatorii la conferinta Academiei de Stiinte din Washington. Ei au descoperit ca ingredientul principal al ciocolatei, cacao, scade tensiunea arteriala. Hollenberg a studiat efectul acestei substante asupra indienilor Kuna, care traiesc izolati pe insulele din largul coastei statului Panama.
In ciuda unui regim alimentar extrem de bogat in saruri, indienii Kuna au tensiunea arteriala normala, a remarcat medicul, care si-a explicat fenomenul prin consumul mare de cacao, cultivata de localnici. În cazul indienilor Kuna care s-au mutat la oras si au inceput sa consume cacao din comert, mai saraca in ingrediente, tensiunea lor arteriala a avut tendinta de a creste.
Hollenberg a mai aratat ca cercetarile anterioare au indicat ca aceasta substanta ajuta la marirea fluxului de sange din creier si extremitatile corpului, ceea ce ajuta batranii si diabeticii. Specialistii au mai relatat despre potentialele avantaje ale consumului de ciocolata, desi exista voci care sustin ca aceasta contine grasimi si zaharuri nocive pentru organism. 

Savantii americani sint in cautarea ciocolatei fara calorii
Specialistii din laboratoarele americane cauta cu disperare reteta ideala pentru o ciocolata fara calorii si grasimi, dar gustoasa.
Anul trecut a aparut in SUA cartea De ce au nevoie femeile de ciocolata, în care jumatate dintre reprezentantele sexului frumos intervievate declarau ca pentru ele ciocolata e mai importanta ca sexul. Conform statisticilor, americanii au cheltuit anul trecut 11 miliarde de dolari pe o medie de 5 kilograme de ciocolata pe cap de locuitor.
Aceste cifre arata popularitatea uriasa de care se bucura acest desert in SUA, ca de altfel si in intreaga lume. Însa, din cauza continutului urias in calorii si grasimi, mare parte dintre consumatori au renuntat la rivnitul deliciu de dragul siluetei si de teama bolilor cardio-vasulare.
Pentru a usura suferinta milioanelor de clienti care tin regim, companiile producatoare de ciocolata incearca sa obtina echivalentul modern al pietrei filozofale: o ciocolata care sa fie fara grasimi si calorii, dar si delicioasa.

Un energizant si antidepresiv eficace
Citeva companii, printre care M&M/Mars, au lansat deja ciocolate cu continut redus in grasimi, care s-au bucurat de un succes fulminant, mai ales printre femeile intre 13 si 50 de ani. Insa producatorii de ciocolata doresc sa obtina un produs complet dietetic, prin inlocuirea untului de cacao din compozitie cu o substanta fara grasimi. Avand in vedere ca gustul delicios al ciocolatei este dat in primul rand de untul de cacao, specialistii sustin ca  produsul dietetic va fi extrem de greu de obtinut, chiar daca teoretic acest fapt este posibil.

Ciocolata este energizanta, antidepresiva, incetineste imbatrinirea si, contrar teoriilor raspandite, ciocolatomania nu reprezinta o dependenta asemanatoare cu cea de droguri, ci o obisnuinta cu zaharul, afirma un specialist francez.
Potrivit unui studiu privind proprietatile nutritionale si farmacologice ale ciocolatei, prezenta fenitetilaminei, tiraminei si serotoninei cu un efect euforizant, creeaza o stare de buna dispozitie si o mai mare rezistenta la durere.

Substante naturale care produc o stare buna si antioxidanti
Ciocolata imbunatateste sanatatea si prelungeste viata, se arata într-un studiu american. Studiul expertilor americani, care a durat 65 de ani, a aratat ca persoanele care mananca ciocolata de cel putin trei ori pe luna traiesc mai mult decat cei care nu se ating de ea. Explicatia consta in efectul antioxidant al untului de cacao - care reface celulele partial distruse - folosit la fabricarea ciocolatei. Concluzia specialistilor este ca cea mai buna ciocolata este cea cu un cat mai mare continut de cacao si ca putem manca linistiti oua de ciocolata, de exemplu, pentru ca nu avem decat de castigat.
Specialistii au mai demonstrat ca nu este adevarat ca delicioasa ciocolata produce pete ale pielii, asa cum se credea, cauza acestora fiind schimbarile hormonale si infectiile bacteriene.

Prima ciocolata impotriva imbatrinirii
Doi germani pretind ca au inventat prima ciocolata impotriva imbatranirii. Adolf Andersen a lucrat la realizarea acestei ciocolate revolutionare impreuna cu dr. Michael Kentze, de la Kentze Institute for Age-Prevention Medicine, din Munchen.
Confectionata din ciocolata amara, mango si soia, ciocolata Felice, cum a fost numita, nu va aduce doar fericirea, ci va reusi sa pastreze tineretea, pretind creatorii ei. Ciocolata amara contine de trei ori mai multa cacao decat cea cu lapte, iar concentratia de feniramina si polifenol este foarte ridicata. Prima substanta creste numarul batailor inimii si da o senzatie de confort, iar polifenolul protejeaza celulele de radicalii liberi. Soia nu doar reduce durerile menstruale la femei, ci si netezeste pielea si protejeaza barbatii impotriva problemelor de prostata. Cei doi inventatori au recunoscut faptul ca, daca este combinata cu un stil de viata nesanatos, Felice nu va avea un efect prea grozav. Ei recomanda una sau doua bucati de ciocolata, seara, cu o ceasca de ceai.
Unul dintre cei care au gustat din ciocolata Felice a spus: Doua bucatele nu te satura, dar te simti imediat cu 15 ani mai tinar.

Ce contine ciocolata
La baza, ciocolata este cacao indulcita (ciocolata neagra), cu lapte sau cu crema (ciocolata cu lapte). Compozitia unei tablete de ciocolata depinde foarte mult de tip si de marca, dar in general, 100 de grame contin:
• Calorii: intre 500 si 550
• Proteine: intre 2 si 7 g
• Glucide: intre 55 si 62 g
• Lipide: intre 24 si 33 g
Insa, in cacao mai gasim si o gramada de fier, fosfor, potasiu, vitaminele B1 si B9 plus substante care actioneaza direct asupra psihicului (psihotropi), ca magneziul, teobromina, cafeina si feniletilamina.
Ciocolata neagra este mai putin grasa decat ciocolata cu lapte (24 g la 100 g de ciocolata neagra, spre deosebire de 33 g la 100 g de ciocolata cu lapte), e mai saraca in saruri (12 mg fata de 84 mg), dar mai dulce (64 g fata de 55 g). Adevaratii amatori de ciocolata prefera varianta neagra. Unii chiar se intalnesc organizat pentru degustari rituale. Ca si in cazul vinului sau cafelei, ciocolata are diferite arome (in functie de provenienta si de prepararea boabelor de cacao).

Calitati si defecte
• Are un puternic efect antioxidant, ceea ce face ca ea sa fie un produs perfect pentru incetinirea imbatranirii.
• Elimina colesterolul si previne arteroscleroza.
• Poate produce colici hepatice, este contraindicata diabeticilor si poate produce intoxicatii alimentare.
• Nu este o idee prea buna sa mancam ciocolata multa inainte de culcare, pentru ca este un excitant care, ca si cafeaua sau ceaiul, ii poate impiedica pe insomniaci sa-si gaseasca somnul.
• Ciocolata nu este recomandata persoanelor care sufera de sindromul premenstrual. In ciuda efectelor euforizante (efemere), s-a constatat ca ciocolata are tendinta de a agrava oscilatiile de dispozitie si durerea de sani in aceste perioade. Consumul individual de ciocolata creste considerabil in perioadele premenstruale, de depresii de sezon sau dupa o despartire (pina la 500 g pe zi).

Cum scapati de dependenta de ciocolata
Ca in orice caz de dependenta, nu sperati va eliberati dintr-o data.
Declarati ciocolata aliment tabu incepand de maine si o sa aveti de-a face cu cel mai simplu mijloc de a claca in stil mare. Mai bine incercati sa trageti pe sfoara poftele. Ciocolata, sub feluritele ei forme ademenitoare, trebuie sa devina un aliment banal. Si ca sa devina banal, trebuie consumat in mod regulat, dar in cantitati rezonabile.
La micul dejun, alegeti alimentele complexe, care satura, si evitati rontaitul tabletelor dulci.
In loc sa va instalati in fata televizorului, cu o ciocolata careia nu ii puteti rezista, luati 2-3 tablete pe o farfurioara si ascundeti restul in frigider. Ciocolata care nu se vede, se uita.
Nu cumparati niciodata pachete de cate trei ciocolate sau prajiturele, sub pretextul ca faceti economie.
Lasati dulciurile pentru desert. Atunci sunteti deja plini si cantitatile astronomice de dulciuri nu vor mai fi atat de irezistibile. In plus, cuburile de ciocolata, ca si cafeaua, sunt asimilate mai lent (in timpul digestiei intregului prinz).
Daca tineti neaparat sa mancati ciocolata, alegeti ciocolata neagra, deoarece este benefica inimii.

Roxana Elena

No comments:

Google translate

Followers

Subscribe Now