-->

Cat de periculos este alcoolul pentru organism


Alcoolul este un drog, o substanta chimica care schimba modul de functionare a organismului. Daca utilizarea lui este larg răspândita, nu inseamna ca este sanatos sa-l folosim. Este un drog care tulbura mintea si schimba reactiile chimice din creier, afectând modul de a gândi, a simti, a vorbi si a se misca al oamenilor. Multe din aceste efecte sunt periculoase si pot fi chiar fatale.

Bauturile alcoolice au devenit importante in perioada Renasterii
Cu mii de ani in urma, oamenii au inceput sa produca bauturi alcoolice din motive practice. Productia vinului a inceput in Egiptul Antic, când egiptenii si-au dat seama ca sucul de struguri se strica repede, dar sucul fermentat sau vinul se pastreaza bine. Ei aveau probleme, de asemenea, cu apa de baut, care era impura, si au observat ca daca beau vin nu se imbolnavesc. Mai târziu, vinul a devenit important pentru Biserica Romano-Catolica, in toata Europa, întrucât era folosit la oficierea sfintei liturghii. In perioada Renasterii, bauturile alcoolice au devenit importante in societatea europeana. Au inceput sa fie produse pe scara larga si promovate de breasla de comercianti care avea controlul productiei lor. In jurul anului 1.300 a aparut o industrie a berii in Europa Centrala. In aceasta perioada vinul a continuat sa creasca in popularitate. Au aparut, de asemenea, multe sortimente denumite dupa locul de origine. Desi alcoolul a aparut initial din motive practice, utilizarea lui s-a schimbat ulterior. Oamenii au inceput sa incerce diferite tipuri de alcool, consumul de bauturi alcoolice devenind parte din cultura europeana.
Mâncărurile grase, alaturi de proteine, il pot proteja pe cel care bea



Alcoolul, spre deosebire de mâncare, nu este digerat in stomac si in intestine. Când alcoolul ajunge in stomac, o parte din el trece in celulele stomacului si apoi in circuitul sangvin. Restul trece in intestinul subtire si apoi direct in sânge. Alcoolul poate afecta tesuturile care protejeaza stomacul si laringele. Chiar si in cantitati mici, alcoolul creste secretia sucurilor digestive din stomac si creeaza o senzatie de foame. Iritarea constanta a invelisului stomacului poate produce gastrita - inflamatia cronica a mucoasei. Mâncarea poate incetini absorbtia alcoolului in singe aproape cu 50 la suta. Mâncărurile grase, alaturi de proteine, cum sunt laptele si brânza il pot proteja pe cel care bea de la a se intoxica prea repede. Gradul de intoxicare este determinat de cantitatea de alcool consumata o singura data, precum si de viteza cu care a fost consumata. Consumul lent si in doze mici permite ficatului sa oxideze alcoolul consumat mult mai eficient decât este consumat dintr-o data. Rezultatul va fi un grad mai mic de intoxicare.
Alcoolul trebuie descompus de ficat in bioxid de carbon si apa, inainte de a iesi din organism.
O persoana mai voluminoasa va suporta mai usor efectele alcoolului
Ficatul nu poate descompune o data decât cantitati mici. Restul alcoolului circula in sânge până ce ficatul va fi din nou capabil sa-l descompuna. Când ficatul devine foarte slabit, apar simptome in tubul digestiv si in sistemul circulator. Ciroza este o deteriorare a ficatului care distruge tesuturile sanatoase si lasa numai tesuturi grase si fibroase. Ciroza este cauzata de consumul excesiv de alcool.
Pe masura ce alcoolul circula prin singe, el ajunge la toate partile organismului. In câteva minute el ajunge si la creier. Alcoolul este sedativ si depresiv, incetineste activitatea creierului, impiedica atit stocarea, cit si obtinerea informatiei din memorie, poate produce halucinatii si chiar apoplexie. Alcoolul poate deteriora atit vederea, cit si auzul. Gustul, mirosul si pipaitul pot fi, de asemenea, afectate. Întrucât toti muschii sunt sub controlul creierului, acest control este tulburat chiar si de cantitati mici de alcool. Aceasta deteriorare poate duce, in timp, la pierderea coordonarii si a puterii de reactie.
Greutatea organismului reprezinta un factor determinant pentru efectul alcoolului asupra organismului. Ficatul oxideaza alcoolul, ceea ce inseamna ca il descompune chimic. O persoana mai voluminoasa, cu greutate mai mare, va putea suporta mai usor efectele alcoolului decât o persoana cu greutate mai mica.
Dozele medii si mari afecteaza functionarea creierului
Efectul de intoxicare apare atunci când alcoolul ajunge la creier si nu mai poate fi oxidat de ficat. Alcoolul nu este digerat, cum este mâncarea. El este absorbit in sânge, o parte prin stomac si o parte prin intestinul subtire. Dependenta fizica se manifesta prin anxietate, transpiratie, tremurat. Dupa scurte perioade de dezintoxicare pacientii revin la obiceiurile lor. Alcoolismul afecteaza persoane din intreaga lume si din toate paturile sociale. Cercetatorii estimeaza ca exista in lume aproximativ 62 milioane de persoane afectate de alcool. Tot cercetatorii spun ca riscul de a deveni alcoolic este de trei ori mai mare la barbati decât la femei. Alcoolul este prezent in multe bauturi: bere, vin, lichior si altele. Când o persoana consuma alcool, stomacul si intestinele il absorb rapid. Pentru ca acesta circula prin sânge, afecteaza intreg organismul. Dozele medii si mari afecteaza sistemul nervos si functionarea creierului.
Alcoolicii sint receptati ca persoane iresponsabile si imorale
Sângele purtind alcoolul trece prin ficat si enzimele il transforma in substanta nedaunatoare care va fi eliminata in 6-8 ore. Problema e ca rata de acumulare in organism este mai mare decit cea de eliminare, producindu-se astfel intoxicatii ale caror efecte se vor vedea in câteva ore. Cantitatile mici de alcool pot detensiona organismul si elimina oboseala, creste apetitul gastronomic si au efecte anestetice in cazul unor dureri. Cantitatile mari insa afecteaza procesul de gândire, reduc inhibitiile, anxietatea si sentimentul de vinovatie. Se pierde controlul fizic si persoana poate chiar sa moara. In societate, alcoolicii sunt vazuti ca persoane iresponsabile, imorale si cu caractere slabe. In urma cu un secol se considera ca alcoolismul era o decizie a persoanei in cauza. Lucrurile s-au mai schimbat când medicii au descoperit ca este o boala. Alcoolismul se dezvolta dupa un model, la care specialistii au observat trei etape, fiecare cu un set specific de manifestari.
Riscul este mare la persoanele care au rude de singe alcoolice
Prima etapa este aceea in care persoanele beau la evenimente sau reuniuni. O parte dintre aceste persoane ajung la etapa a doua fara sa prezinte semne de imbolnavire. Problemele apar in timp, atunci când cantitatile de alcool consumate sunt din ce in ce mai mari. Activitatile care genereaza consum de alcool cresc la numar până ce comportamentul persoanei devine dezagreabil si antisocial. Multe persoane beau ca sa elimine disconfortul si nelinistile. Iar in ziua urmatoare continua sa bea pentru a elimina starea de mahmureala. Daca se continua in acest fel se ajunge la adevarata dependenta. Alcoolul devine o tehnica de confruntare cu problemele, persoana in cauza neglijându-si obligatiile fata de familie, stricandu-si relatiile de prietenie, productivitatea scade si in scurt timp acesta isi va pierde locul de munca.
Desi au numeroase probleme, alcoolicii continua sa nege situatia. Le spun prietenilor si familiei ca ei se pot lasa oricând de bautura, dar au probleme din ce in ce mai mari in a-si controla comportamentul. Este vorba de o combinatie de factori foarte diversi care duc la pierderea controlului. Exista persoane a caror toleranta ridicata la alcool le permite sa consume cantitati mari inainte sa simta efectul intoxicatiei. Riscul de producere a alcoolismului la persoane care au rude de singe cu aceasta problema este de sase ori mai mare decât la alti indivizi. De asemenea, factorii de mediu sint foarte importanti pentru ca ei influenteaza atitudinea fata de alcool si dezvoltarea comportamentului copiilor, prin imitarea comportamentului adultilor.
Cantitatile mari de alcool afecteaza grav ficatul



Multi specialisti cred ca influenta psihologica in controlul consumului de alcool este chiar mai mare decât factorii fiziologici. Desi alcoolicii considera ca negarea problemelor este o forma de a face fata criticilor societatii, aceasta atitudine le poate aduce multe complicatii. Consumatorii inraiti de alcool isi pierd pofta de mâncare ajungând sa obtina caloriile necesare organismului din alcool, având astfel un deficit serios de vitamine, minerale si alti nutrienti. Cantitatile mari de alcool afecteaza grav ficatul. Unele persoane vor suferi de hepatita, ciroza sau vor avea pielea si ochii ingalbeniti.
Alcoolul afecteaza, de asemenea, muschiul cardiac, provocând aritimii si hipertensiuni, cauze frecvente ale infarctelor. In unele cazuri se poate ajunge la delirium tremens: confuzie, somnolenta, depresie, halucinatii si tremuraturi necontrolate. Femeile care consuma alcool in timpul sarcinii risca sa aiba bebelusi nascuti cu sindromul FAS (Fetal Alcohol Syndrome) cauza principala a afectiunilor genetice. Desi nu exista un medicament pentru problemele alcoolicilor, pentru ca fiecare reactioneaza in felul lui, unii se pot vindeca prin terapie (de grup sau individuala). Dar sunt persoane care nu cauta ajutor de teama de a nu fi etichetate de societate ca alcoolice si din cauza ca nu suporta ideea de a nu mai consuma niciodata alcool.
Alcoolismul feminin, boala ce nu poate fi tratata
Dupa cum sustin unele publicatii din Occident, in cazul in care proportiile fenomenului numit alcoolism feminin nu se vor diminua, multe tari civilizate risca sa ajunga in pragul unei catastrofe demografice.
O asemenea concluzie trista au tras cercetatorii din cadrul departamentului ocrotirii sanatatii din Marea Britanie. Conform datelor statistice, circa 80 la suta din englezoaice consuma alcool aproape cu regularitate, 15 la suta din ele cel putin o data pe zi. Inca 10 la suta servesc alcool si mai frecvent. O situatie asemanatoare exista in majoritatea statelor europene si in SUA. In Franta, bunaoara, unde, anual, pe cap de locuitor se consuma cate 130 de litri de vin sec, predispunerea fata de alcoolism este atribuita femeilor, care beau mai mult de trei pahare de vin pe zi, aceste fiind in numar de aproximativ 2 milioane. De regula, femeile beau de unele singure, ascunzând cu grija acest fapt.
Conform medicilor, la femei, dependenta de alcool se instaleaza mai repede decât la barbati, iar atunci când este intr-o faza inaintata, boala nu mai poate fi vindecata. Situatia se explica prin fiziologia diferita a femeilor si a barbatilor. În cazul celor dintii, e vorba de prezenta unei cantitati mai mici de apa in organism si a unui ferment feminin specific. Din aceasta cauza, efectul alcoolului asupra creierului femeii devine mai mare decit la barbati.
Efectele alcoolului
Taria unei bauturi alcoolice determina si efectele sale asupra organismului. Taria indica concentratia de alcool in bautura.
Continutul de alcool:
• Bere - 3-6 la suta alcool (facuta din cereale).
• Vin - 10-14 la suta alcool (din struguri).
• Gin, whisky, cognac, rom - 40-50 la suta alcool (amestec fermentat de cereale si fructe).
 Nivelul de alcool in sânge reprezinta cantitatea de alcool transportat de sânge la creier, determinând gradul de intoxicare.
Un nivel de alcool in sânge de 0,01-0,02 la suta nu are un efect prea mare asupra organismului; 0,10-0,15 la suta cauzeaza simptome mai grave, printre care deteriorarea vederii, a auzului, a deprinderilor motorii. La un nivel de 0,10-0,15 la suta este foarte periculos pentru soferi sa conduca masina. La 0,20 la suta apar clar semne de betie, dificultatea de a vorbi, de a merge. Concentratiile peste 0,40 la suta duc la stare de coma. Cele de 0.60-0,70 la suta cauzeaza moartea.
Remediu pentru combaterea poftei de alcool
Pentru a combate pofta de alcool, se recomanda un ceai concentrat de cimbru: se pune un pumn de flori la un litru de apa clocotita, se lasa timp de 4-5 minute, apoi se strecoara si se pune intr-un termos. La fiecare sfert de ora se ia cite o lingurita din acest ceai. Apare o stare de greata, transpiratie abundenta, urinare puternica si cresterea a poftei de mâncare. La consumul de alcool, reapare starea de greata. O cura repetata zile in sir, timp de doua săptămâni, conduce la o repulsie fata de alcool.
Un alt remediu eficient atât in combaterea dependentei de alcool, cit si a celei de tutun este ceaiul din pedicuta (Lycopodium clavatum). Se face o infuzie din 5 g planta, uscata si maruntita, la 150 ml apa clocotita. Se consuma dimineata, la o ora dupa micul dejun, timp de 8 zile.
Care sint semnalele de avertizare a alcoolismului
• Consumul frecvent de alcool pentru a face fata problemelor zilnice.
• Evitarea responsabilitatilor casnice sau a celor de la serviciu, certurile in familie din cauza bauturii.



• Lipsa de respect fata de sine.
• Promisiuni nerespectate de a se lasa de baut sau de a bea mai putin.
• Pierderea memoriei (nu-si mai aduce aminte ce s-a întâmplat când a baut; se scuza ca nu se poate abtine sa nu bea).
• Solicita membrilor familiei sa-l scuze la serviciu când a baut, motivind ca e bolnav.
• Ii invinuie pe membrii familiei pentru faptul ca bea (pe motiv ca unul din ei a ramas fara serviciu, de exemplu).
Cum puteti recunoaste daca cineva din familie este alcoolic
• Bea la o anumita ora.
• Are nevoie sa bea a doua zi de dimineata.
• Isi pierde vremea dupa programul de lucru.
• Bea singur.
• Ascunde alcoolul.
• Are pierderi de memorie in timp ce bea sau dupa ce a baut.
• Devine furios, intristat sau iritat dupa ce a baut.
• Se simte vinovat sau deprimat din cauza comportamentului sau când bea.
• Evita prietenii sau activitatile sociale din cauza alcoolului.
• Afecteaza comportamentul celorlalti din familie.
• Se plânge de schimbari fizice precum: scaderea in greutate, insomnia, accidentele, se scuza când bea de nevoie.
Roxana Elena

Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment