-->

Tratamente si remedii naturiste pentru menopauza.


În general se instalează fiziologic după vârsta sau în jurul vârstei de 45 de ani. În unele cazuri însă se instalează şi artificial în urma extirpării sau iradierii ovarelor.

Scăderea nivelului hormonilor sexuali şi încetarea menstruaţiei sunt fenomene specifice menopauzei, însă aceasta nu înseamnă că o femeie ajunsă în acest punct al vieţii nu mai este femeie. Tratamentele naturiste pot să ajute foarte bine în aceste cazuri.
Anumiţi compuşi din plante au o structură şi o acţiune asemănătoare cu cea a hormonilor feminini şi în anumite cazuri pot fi o soluţie de substituire, dar nu în toate cazurile şi nu toate cazurile se pot trata identic. Trebuie atrasă atenţia că nu este bine ca femeile care au avut anterior cancer de sân, embolie pulmonară sau flebită nu este bine să-şi mărească cantitatea de estrogeni din corp, pentru că de fapt aceste dereglări le-au adus bolile respective. Este foarte bine să cooperaţi în aceste cazuri cu un fitoterapeut, pentru că şi în aceste cazuri există soluţii.
În principal fitoterapia poate să ajute eficient la orice tulburări ivite în această perioadă şi poate să diminueze efectele care sunt prezente, la fiecare caz în parte.
Tratament:
Fiind o boală de metabolism şi endocrină se va încerca schimbarea regimului alimentar, pentru a produce un echilibru în organism. Pentru aceasta se va consuma mai puţină carne, în special afumături sau grăsimi animale. Se vor evita pastele făinoase, cafeaua, condimentele, alcoolul. În schimb se vor consuma multe sucuri din legume şi fructe.



Se pot administra plante care conţin fitoestrogeni. Acestea sunt: izoflavonele din soia şi alte plante, ligninele care se găsesc în special în seminţele de in şi cumestanii conţinuţi în concentraţie mare în trifoi roşu.
Hormonii. La menopauză unele femei pot prezenta o pilozitate excesivă pe faţă sau pe corp, ceea ce crează o problemă în plus. Este o consecinţă a schimbărilor care se produc după 40 de ani. Efectele antiandrogenice ale plantei mielărea (Agnus castus) care conţine substanţe similare hormonilor, ajutând la echilibrarea acestora. De asemenea se mai poate folosi şi soia care de asemenea echilibrează hormonal organismul.
Angelica, Dong Quai, sunt plante care se pot întrebuinţa în cazul bufeurilor pentru că au posibilitatea să reducă aceste simptome. Luminiţa de seară seminţele sunt şi ele recomandate pentru că acestea conţin acid gamalinolenic. De asemenea se remarcă ceaiurile şi tincturile din lemn dulce, creţişoară, lucerna, trifoi roşu care pot reduce şi transpiraţia excesivă. Salvia de asemenea reduce transpiraţia excesivă, iar în amestec cu trifoi roşu şi lucernă are un efect răcoritor şi contribuie la dispariţia bufeurilor şi transpiraţiilor nocturne.
Tulburările emoţionale pot fi ameliorate cu extracte de sunătoare, valeriană şi hamei. Sunătoarea fiind recunoscută ca foarte utilă în depresii minore sau moderate, iar valeriana induce somnul.
Din dietă nu trebuie să vă lipsească germenii de grâu, nucile şi alunele care conţin vitamina E. Mineralele: Calciul de asemenea este necesar şi de asemenea vitamina D, pentru fixarea calciului în oase. La acestea trebuie să se adauge expunerea la soare fără de care nu se asimilează calciu. Calciul vă fereşte de osteoporoză, mai ales dacă este însoţit de magneziu şi fosfor care ajută la absorbţia calciului. Asocierea dintre zinc şi cupru este indispensabilă în tulburările funcţionale ale menopauzei, pentru că sunt eficiente împotriva demineralizării osoase. Antioxidanţii ajută să se păstreze fermitatea şi hidratarea pielii. Acizii Omega-3 sunt recomandaţi pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare.
Ceaiul verde 3 căni pe zi ajută să ţineţi cancerul în special cel de sân la distanţă.
Se pot folosi ceaiuri din următoarele plante medicinale: angelică, brânca ursului, busuioc, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, cohosh negru, creţişoară, creţuşcă, curcubeţica, Dong Quoi, ginseng, lemn dulce, lucernă, măceşe, mărar, morcov, năprasnic, păducel, piperul broaştei, porumb, roiniţă, salcie, salvie, schinduf, sfeclă roşie, secară, soia, sulfină, sunătoare, talpa gâştei, tei, traista ciobanului, trifoi roşu, ţelină, unguraş, urzică moartă albă, valeriană, varză, vâsc, viţă de vie, zmeură.
Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot folosi 3 căni pe zi, înaintea meselor. Se mai poate folosi şi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină pusă la 250 ml apă şi fiartă timp de 5 minute, apoi strecurată. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la reglarea organismului. Conţine fitoestrogeni.
Brânca ursului (Heracleum spondylium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot folosi 3 căni pe zi, înaintea meselor. Este planta care ajută la reglarea întregului aparat urinar. Se poate folosi şi extract care se găseşte la magazinele de profil, caz în care se va folosi conform indicaţiilor producătorului. De asemenea există tincturi care se pot lua câte 10 picături de 3 ori pe zi diluate cu apă, înaintea meselor.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot folosi 3 căni pe zi, înaintea meselor. Se foloseşte mai ales atunci când există şi o infecţie în organism sau o dereglare a digestiei.
Coacăz negru (Rubrus nigrum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot folosi 3 căni pe zi, înaintea meselor. Este un ceai cu efect astringent. Fructele se pot folosi pentru că sunt cu multe vitamine. Se folosesc sub orice formă.



Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni care au efect diuretic şi totodată oferă organismului o serie de minerale. Se pot folosi şi la spălături sau comprese sau chiar băi, ajutând la dezintoxicarea organismului.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită (preferabil flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot folosi 3 căni pe zi, înaintea meselor. Este planta care ajută la reglarea întregului aparat urinar. Se pot face şi spălături sau comprese locale în cazul durerilor (calde sau chiar reci în funcţie de cum reacţionează organismul).
Cohosh negru (Cimicifuga racemosa) este o plantă foarte populară în Occident, este o plantă care a fost verificată de foarte multe autorităţi medicale de prestigiu care au stabilit cu certitudine că este foarte eficientă în cazul bufeurilor care apar în cadrul menopauzei. Aceasta combate de asemenea şi uscăciunea vaginală. Atenţie însă că are şi un efect sedativ contribuind prin acest efect la calmarea nervozităţii, fiind în general indicată şi la femeile anxioase. Este de vânzare la magazinele naturiste sau farmacii şi este bine să se respecte indicaţiile producătorului, pentru că administrarea depinde de cantitatea de substanţă care există în gelulele respective. În general se iau 3 bucăţi de gelule pe zi, dar dacă producătorul vă spune că trebuie luată o altă cantitate atunci adoptaţi fără rezervă sfatul producătorului, pentru că acesta ştie ce a pus în aceste gelule.
Creţişoara (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Ajută la reglarea hormonală a organismului şi totodată ajută la diminuarea secreţiilor. Tonifică aparatul ginecologic.
Creţuşcă (Filipendula ulmaria) - se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute şi se îndulceşte eventual cu miere după gust. Se pot bea 2 căni de ceai pe zi cu înghiţituri rare sau eventual cu linguriţa. Diminuează secreţiile.
Curcubeţica (Aristolochia clementis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se foloseşte numai la spălături şi numai extern fiind toxică. Ajută în cazurile cu infecţii.
Dong Quai (Angelica sinensis) este numele sub care se poate regăsi angelica în magazinele naturiste. Este un remediu chinezesc (plantele de la noi probabil se exportă). Se va lua din extractul lichid 20 picături (1 pipetă) diluat în 100 ml apă de 2 ori pe zi. În cazul în care nu găsiţi acest extract fluid puteţi lua capsule de 2 ori pe zi. Este asemănător ca efect cu al estrogenilor sintetici, cu diferenţa că nu are atâtea efecte secundare, totuşi nu se va lua în timpul menstruaţiei sau în sarcină. Ajută la echilibrarea hormonală, stimulează circulaţia pelviană, reduce spasmele uterine şi are un uşor efect sedativ. Se va face tratament de lungă durată pentru a se vedea rezultate.
Ginseng (Panax ginseng) se găseşte la toate magazinele de profil în foarte multe variante şi din această cauză este indicat să se folosească conform indicaţiilor producătorului. În general ajută la refacerea întregului organism şi se poate folosi perioade lungi de timp.
Lemn dulce (Glycyrriza glabra) 1 linguriţă de lemn mărunţit se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi transformat în praf 1 linguriţă pusă sub limbă pentru 5 minute apoi înghiţit cu apă (este de 10 ori mai dulce ca zahărul). Se poate de asemenea cu acesta îndulci mâncarea, ceaiuri, etc. Conţine estrogen şi poate ajuta la refacerea organismului, ajutând şi la eliminarea toxinelor.
Lucernă (Medicago sativa) - 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Se mai poate folosi sucul obţinut din plante proaspete câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. De asemenea se mai pot face spălături sau comprese. Conţine estrogeni şi ajută la reglarea organismului.
Măceşe (Rosa canina) se pun 1 linguriţă de seminţe mărunţite la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate consuma dulceaţă, etc. Au multă vitamină C care este un puternic antioxidant şi în plus ajută la reglementarea circulaţiei.



Mărar (Anthum gruveolens) 1 linguriţă de seminţe se pune mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă apoi pentru 15 minute, se strecoară şi se poate consuma 3 căni în cursul unei zile, înaintea meselor. Se mai poate folosi sub formă de praf când se va lua o jumătate de linguriţă de praf obţinut cu râşniţa de cafea din seminţe. Se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Conţine estrogeni vegetali care ajută foarte mult la menopauză când aceştia sunt deficitari în organismul femeilor.
Morcov (Daucus carota) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze, eventual chir înflorite) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Se mai poate consuma sucul obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe şi se ia câte 200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte indicat datorită faptului că are multă vitamina A şi frunzele pentru hormoni.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Reglează aparatul urinar.
Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. În cazul folosirii fructelor se pune cantitate dublă de plantă. Ajută la o mai bună circulaţie a sângelui.
Piperul broaştei (Polygonum hydropiper) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături vaginale pentru a stimula activitatea aparatului ginecologic. Indicat mai ales atunci când există şi uscăciune vaginală.
Porumb (Zea majs) se consumă uleiul din germeni de porumb câte 1 linguriţă luată seara sau se mai fac ungeri locale în cazul uscăciunii vaginale.
Roiniţă (Mellisa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută la calmarea nervoasă.
Salcia (Salix alba) se foloseşte coaja care are compoziţia aspirinei. De fapt din această coajă a fost produsă prima aspirină. Spre deosebire însă de aspirina sintetică, aceasta nu are contra indicaţii şi nici reacţiile adverse ale aspirinei. Se poate folosi în mai multe modalităţi. Se pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 3 căni pe zi în dureri. Se poate de asemenea coaja să se macine sub formă de praf şi să se ia sub limbă 1 linguriţă sau un vârf de cuţit. Se ţine puţin sub limbă şi apoi se înghite cu apă. Este mai amară, dar trece durerea. Se pot face chiar şi tincturi pentru aplicaţii externe.
Salvia (Salvia officinale)- este o plantă deosebit de utilă. Nu este utilă pentru bărbaţi, pe care îi face impotenţi, dar pentru femei este foarte utilă. Se ia câte 1 cană pe zi.
Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se bea în cursul întregii zile. Aceasta vă ajută în cazul bufeurilor. Se poate lua perioade lungi de timp şi ar fi foarte bine ca fiecare femeie să o aibă la îndemână. Trebuie să mai spunem că aceasta ajută şi la dispariţia candidozei, fiind utilă la gargară sau spălături, chiar şi la bărbaţi, cu condiţia să nu bea acest ceai. Salvia- reglează hormonal, răcoritor, antisudorific. Conţine progesteron natural.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o plantă folosită încă din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului şi o serie de afecţiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 linguriţă de seminţe măcinate la 250 ml apă şi se lasă pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert şi când dau în clocot se iau de pe foc, se acopere şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi dacă se doreşte se consumă îndulcit cu miere. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se consumă suc din rădăcină câte 100 ml de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor. Se poate folosi şi cu suc de varză şi morcovi. Ajută la formarea sângelui.
Secară (Secale cereale) se pun 2-4 linguri de seminţe la 500 ml apă şi se fierb până se moaie boabele. Se strecoară şi se consumă acest lichid. În cazurile cu uscăciuni vaginale se poate face spălătură vaginală cu acest lichid fiind emolient. Se pot folosi şi alte cereale.
Soia (Soja hipoida) este foarte bogată în estrogeni şi este indicat să fie folosită de toate femeile. S-a constatat că un consum regulat de soia poate diminua considerabil bufeurile de căldură ce însoţesc instalarea menopauzei şi de asemenea poate reduce pierderea masei osoase şi a densităţii oaselor, ce conduce uneori la osteoporoză (cu condiţia însă de a fi asociată unei activităţi fizice regulate şi a unui aport sporit de calciu, de asemenea se va diminua fumatul şi alcoolul) Se poate folosi în alimentaţie, în special să se facă lapte de soia care este deosebit de util, dar se pot face foarte multe preparate, înlocuind carnea spre beneficiul întregului organism. Dar mai există şi sub formă de ulei, caz în care se poate lua câte 1 lingură să zicem seara şi atunci rezolvă şi constipaţia şi ajută la drenarea veziculei biliare, pentru că una dintre problemele care le au femeile la această vârstă este şi încetinirea activităţii veziculei biliare şi această plantă o rezolvă cu succes. Există şi sub formă de comprimate produse de diferite firme. De asemenea soia ajută la sănătatea inimii, previne cancerul şi ajută la slăbire. Atenţie însă tinerele care consumă mult soia şi vor să rămână gravide ar putea avea probleme pentru că soia în cantităţi mari prelungeşte ciclul şi întârzie ovulaţia. Este indicat însă în evitarea cancerului de sân şi vaginal.
Deficitul de estrogeni poate fi compensat cu 500 ml lapte de soia la care se adaugă 1-2 linguri de seminţe de in şi 5 porţii de legume şi fructe crude pentru că ele conţin enzime şi albumine care ajută la legarea hormonilor din sânge. Cancerigeni sunt doar estrogenii ne legaţi.
Sulfină (Melilotus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută la reglarea circuitului sângelui.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Este calmantă renumită.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Talpa gâştei tinctură 30-40 picături de 3 ori pe zi, cu efect liniştitor.
Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Se pot face şi spălături vaginale care sunt liniştitoare şi calmante.



Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu puţină miere şi suc de lămâie, câte 2- 3 căni zilnic perioade lungi de timp. Utilă în chisturi ovariene, fibroame uterine, hemoragii, instalarea menopauzei, insuficienţă cardiacă, hipertensiune, restabilirea presiunii sângelui, ateroscleroză, etc.
Trifoi roşu (Trifolium pratense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Se întrebuinţează datorită hormonilor şi se pot face şi spălături vaginale.
Troscot (Polygonum aviculare) o altă plantă care conţin acid salicilic în cantitate mare şi nu este aşa de amară ca salcia. Se pune 1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Ţelina (Apium graveolens) este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută la reglarea activităţii inimii.
Urzică moartă albă (Lamium album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Se pot face şi spălături vaginale.
Valeriană (Valeriana officinalis) se poate folosi tinctura care există la toate magazinele naturiste 20 picături până la 1 linguriţă diluate. Se poate folosi şi sub formă de ceai. 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă seara pentru calmare şi insomnii.
Varză (Brasica oleracea) se poate consuma sucul obţinut din frunze proaspete câte 100 ml de 3 ori pe zi. Este foarte util mai ales în combinaţii cu alte sucuri. Se mai poate consuma moarea de pe varză acră câte 3 căni pe zi, sau frunze proaspete strivite şi aplicate pe abdomen sub formă de cataplasmă în cazul durerilor. Se pot aplica încălzite cu puţin ulei.
Vâsc (Vâscum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă de seara până dimineaţa la temperatura camerei. Dimineaţa se încălzeşte la 40 grade, apoi se strecoară şi se poate consuma. Este foarte utilă pentru că ajută la refacerea circulaţiei sângelui.
Viţa-de-vie (Vitis vinifera) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Este astringentă.
Zmeură (Rubus idaeus) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi rămurele) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Există în comerţ preparate gata făcute caz în care se va respecta indicaţia producătorului.
Ceai complex: se pune 1 linguriţă urzică, 1 linguriţă flori de coada şoricelului şi 2 linguriţe gălbenele la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă în tot cursul zilei. Se face acest ceai zilnic şi se ia timp de 2-3 luni. Se îndulceşte cu miere şi se pune 1 linguriţă de suc de lămâie în acest ceai.
Se mai poate da în fiecare zi câte 100 g de seminţe de secară încolţite.
Tratamentul tulburărilor trofice: intern se vor administra tincturi sau ceaiuri de angelică, brânca ursului, muguri de zmeură, lemn dulce, inflorescenţe de morcov, ţelină, seminţe de mărar, soia. Acestea se vor lua după indicaţiile producătorului în afară de soia care se poate consuma sub formă de lapte de soia sau să se consume la mese ca aliment. În cele mai multe cazuri se poate lua făcut praf cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune apoi 1 linguriţă sub limbă şi se va ţine timp de 5 minute, când se va înghiţii cu puţină apă.
Se va face de asemenea ovule cu una din plantele de mai sus. Se pot face prin fierberea în ulei timp de 3 ore pe baie de abur, apoi se strecoară şi se adaugă ceară de albine. Se topeşte apoi se lasă să se răcească. Se modelează apoi ovule care se vor introduce câte 2 pe zi intravaginal. Au rolul de a reface mucoasa vaginală şi a o lubrifia.
De asemenea se poate introduce o dată pe săptămână intravaginal o cantitate de o linguriţă de iaurt, care va contribui la acidifierea vaginului. Pentru a se putea lăsa peste noapte iaurtul se poate ca acesta să fie pus pe un tampon de vată sau se poate pune un tampon de vată pentru a nu ieşi peste noapte afară.



Tratamentul tulburărilor neuro-vegetative: în funcţie de tulburarea prezentă se va face tratamentul de la afecţiunea prezentă. În general însă se vor indica sedative ca: păducel, roiniţă, talpa gâştei, unguraş, valeriană.
În cazul bufeurilor- angelică, brânca ursului, călin, cohos negru, păducel, salvie, secară, soia, tei, zmeur.
Se va face de asemenea tratamentul tulburărilor de metabolism survenite, preferabil cu plante care conţin suficient fito-hormon care se transformă foarte uşor într-un hormon util.
La bufeuri însoţite de nervozitate: băi reci, în special cele la jumătatea inferioară a corpului de câteva secunde ajută foarte mult. Se poate să se asocieze şi o serie de plante medicinale care sunt sedative şi utile în acest caz.
În dureri pelviene: băi calde. Intern în cazul durerilor pelviene sau articulare se poate folosi cu succes una din următoarele plante medicinale: creţişoara, creţuşca, salcie, troscot.
Insomnie, iritabilitate, zgomote în urechi: talpa gâştei cu păducel, sau sunătoare cu ciuboţica cucului, sau valeriană cu roiniţă.
La hemoragii uterine: anin negru, frunză de viţa -de-vie, coajă de stejar, traista ciobanului, cărbune medicinal.
Pentru întârzierea menstruaţiei cu hemoragii şi dureri pelviene: coada şoricelului şi creţişoară în părţi egale 2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate face şi spălătură vaginală, caz în care se face cu cantitate dublă de plantă. O dată pe săptămână se va face şi baie caldă cu coada şoricelului sau coada calului.
Frisoane şi tulburări grave de somn: traista ciobanului cu talpa gâştei- 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se mai poate folosi salvie şi coada şoricelului-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
În cazul depresiilor- vâsc cu coada calului , lemn dulce şi cu rădăcină de valeriană. Se face ceaiul în felul următor: sera se va pune 1 linguriţă de vâsc în 250 ml apă. Se acoperă şi se lasă până dimineaţa. Dimineaţa se va pune câte 1 linguriţă din fiecare din plantele (coada calului, valeriană, lemn dulce). Se va pune în 500 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi maceratul de vâsc şi se amestecă după răcire cu celălalt ceai strecurat. Se bea întreaga cantitate în cursul zilei. În cazurile foarte grave se poate face cu cantitate mai mare de plantă şi se pune eventual şi sunătoare flori. 1 linguriţă.
În cazul uscăciunii vaginale: se va unge vaginul cu unguent de sunătoare sau se poate face un ceai din brusture sau nalbă. Se poate face însă şi tratament cu cele de mai sus şi prin administrarea estrogenilor să se rezolve şi această problemă. Se mai poate folosi piperul bălţii la spălături. Atenţie şi spălăturile prea frecvente pot produce uscăciune. În cazurile în care nu se poate rezolva cu aceste tratamente la raporturile sexuale aplicaţi un pic de cremă pe vulvă. Nu uitaţi că prin continuarea vieţii sexuale contribuiţi la menţinerea organismului în bună stare inclusiv ale mucoaselor.
Se va consuma în toate cazurile calciu natural cât mai mult pentru a feri de osteoporoză.
Se mai poate consuma de asemenea oţet de mere cu miere 2 linguri care se vor pune în 250 ml apă. Se pune apoi miere după gust (dacă nu există contra indicaţie) şi se vor putea consuma zilnic şi 5-6 căni din acestea.
În toate cazurile se va face totul pentru a scăpa de constipaţie printr-o alimentaţie potrivită. Se indică să se efectueze defecaţia uşor fără nici un efort.
Se pot consuma de asemenea în toate cazurile sucuri proaspete din legume şi fructe în orice cantitate.
Pentru completarea cu vitaminele necesare organismului se poate să se ia: polen de albine câte 20 g de polen pe zi, o perioadă de 30 zile, apoi se face o pauză de 15 zile şi se poate relua. De asemenea se mai poate lua drojdie de bere câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi.
În toate cazurile de asemenea se indică înlocuirea zahărului cu miere. De asemenea evitarea fumatului şi consumul alcoolului.
Dacă sunteţi obişnuită cu cafea este cazul să fiţi foarte atente dacă consumaţi suficientă vitamina B şi în acest caz faceţi o cură de drojdie de bere, pentru suplimentarea cu vitamină. De asemenea să măriţi cantitatea de apă consumată zilnic, în special cea cu magneziu este foarte utilă.
Tinctură „Femina” conform prospectului producătorului.
Se pot indica staţiunile balneare cu climat de altitudine medie şi cel montan: Govora, Tuşnad, Sovata, Vatra Dornei.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment