-->

Cervicita. Cervico-vaginita.


Inflamaţie acută, subacută sau chiar cronică a colului uterin. Poate fi cauzată de agenţi bacterieni banali, ca strepto- stafilo- gonococi sau specifici (foarte rar) sifilisul, tuberculoza.
Forma acută se manifestă prin congestie, îngroşarea mucoasei cervicale şi secreţie, de obicei muco-purulentă. În forma cronică apare şi eroziunea (rana) porţiunii vaginale a colului. Agenţii patogeni infecţioşi sunt: gonococul, streptococul, germenii intestinali, diverse virusuri.
Factorii favorizanţi: raporturile sexuale, naşterile, rupturile colului uterin, agresiunile chimice (antiseptice concenztrate utilizate pentru irigaţii vaginale), agresiuni fizice, igiena defectuoasă locală.
În cazurile foarte grave se indică tratament chirurgical.
Plante medicinale care se pot folosi la tratarea acestei afecţiuni: aloe, anin negru, arnică, brustur, busuioc, cătină, cerenţel, cimbrişor, cimbru de grădină, chimen, coada racului, coada şoricelului, coada vacii, creţişoară, creţuşcă, echinacea, fragi, frasin, gălbenele, ghiocei, gorun, gutui, hrean, iarbă mare, iarbă neagră, iasomie de pădure, ienupăr, isop, lăcrămioare, lemn câinesc, levănţică, mur, muşeţel, nalbă, năprasnic, nemţişori de câmp, nuc, nufăr alb, păducel, păpădie, pin, plop negru, răchiţel, rotunjoară, rozmarin, salcie, salcâm, salvie, sclipeţi, secară, sfeclă, slăbănog, smochin, sorbestrea, stejar, ştevie, sunătoare, şopârlaiţă, tătăneasă, traista ciobanului, trei fraţi pătaţi, trifoi alb, trifoi roşu, turiţă mare, ulm, urzică, urzică moartă albă, vâsc, vindecea, vineriţă.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Aloe (Aloe vera) se indică folosirea gelului care există la magazinele naturiste şi se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.
Anin negru (Alnus glutinosa) 2 linguriţe de coajă mărunţită se pune la 500 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Se poate pune şi compresă caldă extern pe abdomen cu ceai din acesta. Este indicată planta aceasta atunci când există secreţii multe.
Arnică (Arnica montana) se indică să se folosească tinctura care există la magazinele naturiste. Se pune 1 linguriţă la fiecare cană de apă şi se fac spălături la temperatura corpului, pentru efectul antimicrobian.
Brustur (Arctium lapa) 2-3 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 500 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi pentru efectul emolient şi cicatrizant.
Busuioc (Ocinum basilicum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Cătină (Tamarix ramosissima) se foloseşte uleiul cu care se va unge vaginul, pentru efectul emolient şi cicatrizant.
Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină (rizomi) mărunţită se va pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte şi la spălături are un efect de diminuarea secreţiilor şi astringent.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Cimbru de grădină (Saturneja hortensis) mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Chimen (Carum carvi) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect emolient şi de stimulare a secreţilor.
Coada-racului (Potentila anserina) 2 linguriţe de plantă se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai dar numai după mesele. Se pot face şi spălături. Planta are o acţiune de stopare a secreţiilor şi astringentă.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect astringent.
Creţuşcă (Filipendula ulmaria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Echinaceea este indicată tinctura şi este bine să se ia în cure de 4-6 săptămâni, pentru întărirea imunităţii organismului. Se vor lua 20-30 picături diluate în apă de 3 ori pe zi.
Fragi (Fragaria vesca) 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian şi astringent.
Frasin (Fraxinus excelsior) se vor folosi frunzele câte 2 linguriţe de frunze puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute. Se strecoară şi se vor consuma după mese 2-3 ceaiuri pe zi. Efect de stopare a secreţilor şi astringent.
Gălbenele (Calendula officinalis) se poate folosi :
a) 2 linguriţe de flori mărunţite, puse la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor putea consuma 3 ceaiuri pe zi.
b) Tinctură- câte 20-30 picături luate de 3 ori pe zi, diluate în apă. Este un remediu foarte util.
Ghiocel (Galantus nivalis) se va pune o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei. Nu se supradozează.
Gorun (Quercus petraea) se va folosi coaja în special de cele care prezintă şi diaree, pentru că este un ceai care dă constipaţie. Se vor pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat de asemenea la cele care au şi hemoragii prelungite asociate acestei afecţiuni.
Gutui (Cydonia oblongata) se fierbe fructul cu sâmburi cu tot tăiat mărunt în 250 ml apă. Se lasă la fiert până se moaie fructul. Se strecoară şi se consumă 2-3 pe zi, pentru efectul emolient. Se pot face şi spălături vaginale cu acest lichid tot cu acelaşi efect.
Hrean (Armoracia rusticona) se consumă ras cu miere pentru stimularea secreţiilor şi extern se fierbe 2 linguriţe la 250 ml apă pentru 5 minute, apoi se strecoară şi se pot face spălături cu efect antibiotic.
Iarbă mare (Inula helanium) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este dezinfectantă.
Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Iasomie (Philipendula coronaris) 2 linguriţe de flori mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute şi apoi se vor strecura. Se pot consuma 3 căni pe zi.
b) Tinctură se vor lua 20 de picături de trei ori pe zi diluate în 100 ml apă. Se va face din 50 g de plantă mărunţită care se pune într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine apoi timp de 15 zile agitând puternic de mai multe ori pe zi. Se strecoară apoi şi se ţine în sticle de culoare închisă la rece.
Ienupăr (Juniperus comunis) 2 linguriţe de bace mărunţite se pun la 500 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se fac spălături cu rol antimicrobian. Se poate folosi şi tinctura (există în comerţ) câte 1 linguriţă la 250 ml apă, pentru spălături.
Isop (Hisopus comunis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Lăcrămioare (Convalaria majalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Lemn câinesc (Ligustrum vullgare) 2 linguriţe se pun la 500 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect calmant.
Mur (Rubus fruticosum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) se vor pune 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni din acest ceai pe zi. Are efect antimicrobian puternic.
Nalbă (Malva crispa) se vor folosi 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
b) rădăcină mărunţită se va pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma şi din acest ceai 3 căni pe zi.
Năprasnic (Geranium robertianum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.
Nemţişori de câmp (Consolida regalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Nuc (Juglans regia) 2 linguri de frunze de nuc mărunţite se pun la 500 ml apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături cu efect astringent şi antimicrobian.
Nufăr alb (Nymphaea alba) 2 linguriţe de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Păducel (Crataegus monogyra) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Păpădie (Taraxacum officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian şi ajută la eliminarea toxinelor din organism..
Pătrunjel (Petroselinum crispus) se indică pentru faptul că măreşte foarte eficient diureza şi prin aceasta face să se cureţe mai uşor organismul. Se vor pune 2 rădăcini de pătrunjel, spălate şi tăiate în rondele sau ras în 250 ml apă. Se fierb până se înmoaie acesta şi se strecoară. Se pot face 3 asemenea căni pe zi. Se pot face de asemenea şi spălături vaginale.
Pin (Pinus silvaticus)-Muguri de Pin, se vor lua 2 linguriţe de muguri de pin şi se vor mărunţi. Se pun apoi şi se fierb pentru 10 minute în 250 ml de apă. Se strecoară şi se vor îndulci cu miere preferabil polifloră. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
Plop negru (Populus nigra) 2 linguriţe de muguri zdrobiţi se pun la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi se pot face de asemenea spălături pentru efectul antimicrobian.
Răchiţel (Lytrum salicaria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect astringent.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian şi cicatrizant.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect calmant.
Salcie (Salix alba) se indică la cele care au şi diaree sau menstruaţii mai abundente. Se va pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are acid salicilic şi contribuie şi la diminuarea durerilor.
Salcâm (Robinia pseudacacia) se indică flori mărunţite 2 linguriţe care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Salvie (Salvia officinalis) indicată în toate cazurile în care există şi o dereglare glandulară. Este una dintre plantele foarte eficientă la această afecţiune. Se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Sclipeţi (Potentilla erecta) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Secară (Secale cereale) se fierb boabele şi se consumă atât lichidul cât şi boabele. Se pot face şi spălături pentru efectul emolient.
Sfeclă de zahăr (Beta vulgaris) se foloseşte rădăcina, care se taie mărunt şi se pune 2 linguri la 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Nu trebuie îndulcit. Se va consuma 3 căni pe zi.
slăbănog, 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Smochin (Ficus carica) fructe în consum şi fierte în apă şi cu apa se fac spălături pentru efectul cicatrizant şi emolient.
Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Stejar (Quercus robur) se indică la cele care au şi diaree sau menstruaţii mai abundente. Se va pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Ştevie (Rumex alpinus) indicată pentru efectul diuretic. Se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Şopârlaiţă (Succisa pratensis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Tătăneasă (Symphythum officinalis) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se vor pune în 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 ceaiuri.
b) Tinctură care se va face din 50 g de rădăcină mărunţită, pusă cu 250 ml alcool alimentar pentru 15 zile la temperatura camerei. Se va agita zilnic de cel puţin 2 ori pentru a se extrage principiile active din plantă. Se strecoară apoi. Se va lua câte 20-30 picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi.
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Diminuează secreţiile şi este şi antihemoragică.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma câte 2 căni pe zi.
Trifoi alb (Trifolium repens) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.
Trifoi roşu (Trifolia pratense) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ulm (Ulmus campestre) 2 linguriţe de coajă mărunţită se pune la 500 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Se poate pune şi compresă caldă extern pe abdomen cu ceai din acesta. Este indicată planta aceasta atunci când există secreţii multe.
Urzică (Urtica dioica) se vor pune 2 linguriţe de rădăcină de urzică la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.
b) Suc de urzică obţinut cu storcătorul de fructe şi diluat cu un alt suc sau cu apă. Se va lua câte 20 ml de 3 ori pe zi.
c) Plantă mărunţită se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
d) Tinctură. Se va face 50 ml de suc de urzică cu ajutorul storcătorului de fructe. Se pune într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine timp de 5 zile apoi se strecoară. Se vor lua 20-30 de picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi.
Urzică moartă albă (Lamium album) se vor pune 2-3 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă se pune la 250 ml apă şi se lasă 8 ore apoi se încălzeşte la 40 grade. Se strecoară. Se poate consuma în cursul zilei sau se pot face spălături vaginale.
Vindecea (Betonica officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un efect cicatrizant şi dezinfectant.
Vineriţă (Galium odorata) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect dezinfectant.
Extern:
Se va putea face tratament cu toate plantele de mai sus. Se vor face spălături vaginale zilnic sau chiar de 2 ori pe zi, însă numai cu irigatorul. De asemenea se pot face băi de şezut sau chiar complecte cu una sau mai multe din plantele de mai sus.
Suplimentar este bine ca o dată la 7 zile să se introducă în vagin un tampon care a fost în prealabil umezit cu iaurt. Acesta se va pune seara şi în funcţie de toleranţa individuală se poate lăsa de la 20 minute până la întreaga noapte. Acesta ajută la refacerea florei microbiene utile. Se poate face chiar de către femeile sănătoase. Cel mai bun este iaurtul de la ţărani.
-Extern comprese sau cataplasme cu plantele din care s-a obţinut ceaiul. Acestea contribuie la calmarea durerilor. De fapt căldura aceasta umedă este foarte indicată.
Este foarte interesant faptul că la majoritatea femeilor ajută cataplasmele sau compresele calde, dar nu putem să omitem faptul că unele preferă cataplasmele reci care le calmează durerile. Nu putem totuşi fi de acord cu aceasta pentru că de fapt recele provoacă agravarea afecţiunii şi atunci nu este indicat în nici un caz să se pună comprese sau cataplasme reci.
În cazul sângerărilor este bine să se apeleze la cărbune medicinal sau coajă de stejar, anin, etc care ajută foarte eficient la dispariţia hemoragiei.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment