-->

Steatoza hepatică

Ce este steatoza hepatică
Steatoza hepatică, sau ficatul gras, cum se mai spune în popor este una dintre cele mai răspândite boli de ficat şi constă dintr-un exces de grăsime ce se depune în celulele hepatice şi le face să nu mai funcţioneze normal. Semnele şi simptomele steatozei hepatice .
În primele stadii ale bolii nu există simptome, cei mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi întâmplător, cu ocazia unui examen ecografic abdominal de control, unor analize de sânge de rutină, ori în cadrul unui consult medical pentru alte acuze decât cele hepatice. Simptomele în steatoza hepatică avansată sunt: astenie fizică(lipsa de putere), oboseala, somnolenţa post prandială, dureri sau disconfort în epigastru(în capul pieptului), sau în hipocondrul drept(în dreptul ficatului), balonări abdominale.
Tratamentul steatozei hepatice
Tratamentul se bazează în primul rând pe respectarea unui regim igieno-dietetic, ce constă în : reducerea sau menţinerea greutăţii corporale la valori aproape de normal, menţinerea trigliceridelor, colesterolului şi glicemiei în limite normale, exerciţii fizice regulate, respectarea orelor de odihnă şi somn, evitarea stresului, consum sporit de legume şi fructe proaspete. Se recomandă excluderea alimentelor care au produs steatoza şi agravează boala, cum ar fi : alcoolul, grăsimile de origine animală, carnea de porc, carnea de oaie, pielea de pasăre, mezelurile, gălbenuşul de ou, lactatele de oaie, alimentele prăjite, tocăniţele, afumăturile, alimentele care conţin conservanţi, alimentele care conţin substanţe sintetice, dulciurile sau alimentele bogate în carbohidraţi, sucurile sintetice sau carbogazoase. Tratamentul medicamentos se administrează de către medicul curant în raport cu profilul fiziopatologic al pacientului : sex, vârstă, greutate corporală, gradul de steatoză, boli metabolice şi/sau sistemice asociate.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, aglică, albăstrele, aloe, angelică, anghinare, armurariu, bănuţi, boz, cartofi, călin, cicoare, cimbru, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, dracilă, gălbenele, ghinţură, ginseng, grâu, ienupăr, lămâi, lemn dulce, leurdă, leuştean, linariţă, Liv 52, lumânărică, măcriş, măslin, mentă, mesteacăn, morcov, muşeţel, orz, păpădie, pătrunjel, pelin, pin, pir, porumb, pufuliţă cu flori mici, ridiche neagră, rostopască, salvie, schinduf, schisandra, secară, silimarina, sfeclă de zahăr, sfeclă roşie, siminoc, soc, sulfină, sunătoare, ştevie, trifoişte de baltă, turiţă mare, usturoi, usturoiţă, varză, ventrilică, zmeur.
Modul de folosire al plantelor medicinale:

Afin (Vaccinum myrtllus) se vor folosi frunzele care conţin suficient tanin pentru a avea o acţiune antibiotică foarte puternică. Se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Util în cazurile în care există şi o accentuare a secreţiilor sau diaree. Este unul dintre plantele care diminuează secreţiile.
Aglică (Filipendula hexapetala) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este util pentru efectul de curăţire al organismului.
Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este util pentru efectul de eliminare al toxinelor din organism. Este bun şi ca antibiotic.
Aloe (Aloe vera) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se poate lua şi ca praf care se pune o jumătate de linguriţă sub limbă şi apoi se înghite cu puţină apă. Este foarte util pentru efectul laxativ.
Angelica (Angelica arhanghelica) conţine un hormon feminin foarte util femeilor. Se va pune 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă şi se fierbe apoi 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Rădăcină se poate pune mărunţită 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Este util pentru refacerea celulară şi pentru efectul antibiotic. Poete reface celula hepatică.
Anghinare (Cynara scolymus)- 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute. Se strecoară. Se stă pe partea dreaptă 15 minute, după ce se bea. Se ia numai înainte de mese. Util la toate afecţiunile ficatului sau bilei. Stimulează funcţia antitoxică a ficatului şi diureza. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Armurariu (Silybum marianum)- seminţe decoct din 1 linguriţă la 250 ml apă se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Conţine silimarină care este foarte utilă pentru refacerea celulei hepatice.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Are un efect antibiotic şi poate ajuta la distrugerea virusului.
Boz (Sambucus ebulus)- fructe macerate în oţet- o linguriţă de fructe macerate se iau pentru a ajuta la drenarea bilei. Există în comerţ la magazinele naturiste o serie de preparate care sunt foarte utile şi care se consumă conform indicaţiilor producătorului.
Cartofi (Solanum tuberosum) se poate consuma suc de cartofi câte 100 ml de suc luat înainte de masă cu 15 minute. Se ia de 3 ori pe zi, în cure de mai lungă durată. Aduce în organism o serie de enzime şi minerale foarte utile organismului. Se poate de asemenea fierbe cu coajă cu tot şi consuma cu coajă cu tot care este foarte sănătoasă. Sucul de cartofi este foarte util cu suc de morcovi şi varză.
Călin (Viburnum opulus)1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică pentru efectul antibiotic.
Cicoare(Cichorium intybus) 2 linguriţe rădăcină se pun în 200 ml apă rece, se fierbe timp de 5 minute, se lasă să se limpezească, se bea o treime pe stomacul gol dimineaţa iar restul în două reprize, înainte de mese. Cele mai importante utilizări sunt: hepatita cronică evolutivă, hepatita cronică stabilizată, dischinezia biliară, constipaţia cronică, acneea, furunculoza. Este contraindicată în afecţiunile acute hepato-biliare. Se poate consuma însă şi 2-3 căni pe zi, pentru efectul laxativ. Util şi la slăbire.
Cimbru (Tymus comunis) - 1 linguriţă de pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi. Are un bun efect antibiotic.
Ciuboţica-cucului (Primulla officinalis) se folosesc atât rădăcinile cât şi planta. Rădăcina este mult mai activă conţinând mai mulţi glicozizi fenolici.
Se poate folosi: A) planta- 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute după care se strecoară. B) Rădăcina şi rizomii- se va pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma din oricare din cele două tipuri de ceai 3 căni pe zi.
Coacăze negre (Ribes nigrum) se indică folosirea fructelor acestea crude sau sub formă de suc proaspăt. În cazurile în care nu se poate obţine proaspăt se va consuma sub formă de ceai din fructe uscate. 1 linguriţă de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se poate aplica o compresă dar se foloseşte mai mult intern pentru multele vitamine care le au, în special cele proaspete. Se mai poate folosi chiar şi siropul. Se indică chiar şi în cazurile în care se face chimioterapie (la cancer, etc) pentru efectele care le are asupra organismului, ajutând să fie mai bine suportat tratamentul.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică în special pentru efectul diuretic pe care-l are şi ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor, dar este util şi pentru mineralele care le conţine, în special siliciu. Se pot face şi băi de corp.
Coada-şoricelului (Achillea milefolium) este foarte utilă la infecţii având în componenţă azulenă care este un antibiotic puternic care distruge foarte mulţi microbi. Se va folosi de preferinţă floarea care este mult mai activ ca planta. Se vor pune 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se va face dintr-o mână de flori mărunţite puse la 2 litri de apă clocotită. Se va acoperi pentru 15 minute după care se strecoară. Se pot face spălături vaginale sau cu cantitate mai mare de plantă chiar băi complecte în care se va sta timp de 30 minute, sau clisme. Este planta cel mai des folosită, fiind o plantă comună care o cunoaşte foarte multă lume şi este foarte uşor de adunat.
Dracila (Berberis vulgaris) se mai numeşte şi lemn galben, mult indicat în special la hepatite sau alte infecţii, folosit cu predilecţie în mediul sătesc. 2 linguri de scoarţă mărunţită se pun la 500 ml apă şi se vor fierbe timp de 3 minute. Se bea fracţionat peste zi. Drenează căile hepato-biliare, antifebrilă, calmantă, antispastică, acţiune slab antibiotică. Unii alcaloizi au acţiune antibiotică, de asemenea ajută la diminuarea spasmelor şi colesterolului.
Gălbenele (Calendulla officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică pentru efectul antibiotic şi de drenare a ficatului.
Ghinţură (Gentianea lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică pentru faptul că are principii active amare care ajută la mărirea secreţiilor în special ale vezicii biliare.
Ginseng- se foloseşte conform prospectului fabricantului. Se pare că ajută foarte mult pe cei mai în vârstă care sufere de această boală. Ajută sistemul ganglionar şi capacitatea organismului de a lupta cu boala creşte. Atenţie trebuie să fie asupra faptului că această plantă poate avea şi efecte secundare din care notăm: sângerări ale nasului, insomnii, dureri de cap, vomitări, nervozitate. Scade nivelul zahărului din sânge, deci atenţie şi cei care au diabet. În cantităţi mari poate duce la hipertensiune.
Grâu (Triticum aestivum) măcinat mare sau uruială cu miere şi ulei în cantităţi, câte 1 lingură de 3 ori pe zi. Se poate însă folosi foarte bine şi seminţele germinate consumate câte 100 g de 3 ori pe zi, aducând organismului, minerale, vitamine, enzime şi ajutând în acest fel la vindecare. Se pot însă folosi şi tărâţele de grâu câte 3-6 linguri pe zi, simple sau muiate cu apă, ceai sau lapte.
Ienupăr (Juniperus communis) se poate folosi intern bacele mărunţite din care se va face un ceai. Se vor mărunţi o linguriţă de bace, care se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute după care se strecoară. Se poate consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot face clisme cu cetina sau rămurelele tinere. Se mărunţesc şi o mână din ele se va pune la 3 litri de apă. Se va fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară şi se vor face clisme.
Lămâi (Citrus limoniu) se indică folosirea sucului de lămâie pentru vitamina C care este un bun antibiotic şi totodată întăreşte imunitatea organismului. Se poate folosi şi extern în diferite diluţii, în special pentru tratarea mâncărimilor pielii care sunt date de unele infecţii microbiene.
Lemn dulce (Glycyrriza echinata)- această plantă poate avea puternice proprietăţi antivirale datorită glycyrrhizinei. Dacă se foloseşte pe termen lung această plantă are efecte marcante asupra hepatitei, în cazurile când interferonul nu funcţionează în special. În aceste cazuri se poate da această plantă sub formă de praf câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite. Atenţie că poate reacţiona cu anumite medicamente şi consumarea pe termen lung poate duce la afecţiuni grave ca tensiune ridicată, umflături, dureri de cap.
Leurdă (Allium ursinum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică în special pentru efectul diuretic pe care-l are şi ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor din organism şi pentru principiile antibiotice conţinute.
Leuştean (Levisticum officinale)- se va putea consuma în mâncare cu orice ocazie. Se poate de asemenea pune 2 linguriţe de rădăcină şi se fierbe timp de 5 minute în 200 ml lapte. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate îndulci cu miere dacă nu există contra indicaţii. Este şi laxativ.
Linariţa (Linaria vulgaris) planta conţine alcaloizi, glicozide flavonice, acizi organici, etc, ceea ce face să aibă un efect foarte puternic antibiotic şi să poată fi indicată la infecţiile Intestinale sau de altă natură cu mare succes în tratament. 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune în 250 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma apoi în decursul zilei cu înghiţituri mici. Se pot face spălături sau clisme cu 4 linguri de plantă mărunţite puse la 2 litri de apă clocotită, apoi strecurat.
Liv 52, se foloseşte conform indicaţiilor producătorului, fiind util pentru efectul de refacere al celulei ficatului, în toate infecţiile hepatice. Este un produs natural care se găseşte la toate farmaciile.
Lumânărică (Verbascum phlomoides)- flori- tinctură câte 20 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă. Sunt foarte eficiente în gălbinare (icter). 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică în special pentru efectul diuretic pe care-l are şi ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor şi pentru efectul antibiotic.
Măcriş (Rumex acetosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică datorită faptului că stimulează eliminarea secreţiilor biliare.
Măslin (Olea europea) se indică folosirea uleiului de măsline extra-virgin luat câte 1 lingură dimineaţa la trezire, perioade lungi de timp ajutând la diminuarea colesterolului, curăţirea organismului de toxine şi prin aceasta la refacerea mai rapidă. Este şi laxativ.
Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Stimulează secreţiile biliare şi ajută la o serie de afecţiuni stomacale.
Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma. Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.
Morcov (Daucus carota) seminţe- 1 linguriţă, pusă în 250 ml apă rece şi fiert apoi 10 minute. Se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Se mai poate face seminţele praf şi se ia o linguriţă de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite. De asemenea se poate face tinctură şi se vor lua în acest caz câte 20 picături de 3 ori pe zi. Sucul de morcovi este foarte util zilnic cel puţin 600 ml. Sucul obţinut din rădăcini proaspete se indică să se folosească câte 100 ml de 3 ori pe zi. Este foarte indicat să se folosească cu suc de cartofi şi varză perioade mai lungi de timp. Dacă apare îngălbenirea pielii înseamnă că au fost foarte multe toxine în organism şi nu s-au putut elimina aşa de
Muşeţel (Matricharia chamimilla) se vor folosi florile. 2 linguriţe de flori mărunţite se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute după care se strecoară. Se poate consuma 2-3 căni pe zi. Are un puternic efect antibiotic şi se poate folosi cu succes la toate infecţiile.
Suc de orz (Hordeum vulgare) verde- se spală planta tânără în mai multe ape, apoi se toacă mărunt şi se pune în centrifugă. Se consumă câte 50 ml dimineaţa amestecat cu suc de mere înainte cu 30 minute de a mânca şi seara cu 30 minute înainte de cină. Se mai poate folosi şi cu suc de morcov sau de fructe de pădure. În cazul unei afecţiuni mai grave se va folosi de 3 ori pe zi. Se pot face cure oricât de lungi pentru că cu cât se continuă cura mai multe zile cu atât va fi mai bine pentru organism.
Păpădie (Traxacum officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se pot de asemenea folosi tije florale primăvara în cure de 30 zile timp în care se va consuma dimineaţa la trezire câte 10 tije florale, după ce se spală şi apoi se rupe floarea (se consumă fără floare. Se asemenea se poate folosi frunza în diferite salate zilnic. Contribuie la drenarea vezicii biliare.
Pătrunjel (Petroselium crispus) suc proaspăt de pătrunjel din frunze, câte 150 ml pe zi luate de preferinţă dimineaţa pe stomacul gol. Se vor pune împreună cu 300 ml de suc de morcovi. Are efect foarte puternic de combatere a virusurilor de hepatită A,B,C. Se face o cură de 4 săptămâni în acest fel. De asemenea se pot folosi şi rădăcinile sub formă de suc în amestec cu suc de morcovi. La 100 ml suc de morcovi se va pune doar 10-20 ml suc de pătrunjel fiind un suc mai tare şi care se suportă mai greu de organism. Contribuie foarte mult la drenarea ficatului. Se poate face de asemenea un vin cu 200 g de pătrunjel frunze şi rădăcină mărunţite care se pun la 1 litru de vin şi se lasă la temperatura camerei timp de 10 zile apoi se strecoară. Se va lua câte 1 linguriţă diluată. De asemenea din 500 g de pătrunjel (rădăcină şi frunze, puse la 1 litru de apă se fierbe până scade la jumătate şi apoi se strecoară. Din acesta se va putea lua câte 50 ml de lichid dimineaţa la trezire.
Pelin (Artemisia absinthum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se vor consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi la spălături. Are un puternic efect antibiotic şi măreşte cantitatea secreţiilor din stomac. Se poate folosi şi praful câte 1 linguriţă pus cu miere şi luat pentru diferite infecţii sau extern aplicat sub compresă.
Pin (Pinus silvestris) Se poate folosi ramurile tinere mărunţite. 2 linguriţe se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se poate consuma 3-4 căni pe zi pentru acţiunea deosebită ce-o are în distrugerea microbiană. Se poate folosi şi la clisme. Este un bun şi puternic antibiotic putând fi folosit la foarte multe tipuri de infecţii
Pir (Agropyron repens)- 1 linguriţă de rădăcină se fierbe 5 minute în 250 ml apă. Se aruncă această apă şi se pune alta. Se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni în afecţiunile ficatului. Se foloseşte pentru efectul de eliminare al toxinelor din organism. Este şi un bun laxativ.
Porumb (Zea mays) se foloseşte uleiul obţinut din germeni de porumb. Se ia câte 1 lingură dimineaţa la trezire pentru efectul de curăţire al canalelor biliare şi pentru că ajută la scăderea colesterolului.
Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Ajută la drenarea ficatului şi chiar la lupta cu virusul. În unele cazuri este extrem de eficient.
Ridiche (Raphanus sativus nigrum)- 1 linguriţă de suc de ridiche se ia pe zi. Nu este voie să se ia mai mult fiind toxic în cantitate mai mare, pentru afecţiunile ficatului. Se mai poate lua cu suc de morcovi, caz în care cele 2 (20 ml) linguri de suc de ridichi se pun la 200 ml de suc de morcovi. Este foarte util pentru a ajuta la dizolvarea pietrelor de la bilă şi pentru curăţirea canalelor din ficat, lucru care face ca să fie util şi în tratarea hepatitei deoarece prin aceasta ajută la vindecarea mai rapidă.
Ridiche -suc cu untdelemn în părţi egale se ia 1-2 linguriţe pe zi în boli hepatice.
Rostopască (Chelidonium majus)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se strecoară, apoi se va bea în cursul întregii zile cu linguriţa (câte 1 linguriţă la fiecare oră. Nu se depăşeşte această cantitate în cursul unei zile, fiind toxică.
Se pune la fiert 1 litru de apă. Se lasă apoi la răcit pentru 10 minute, apoi se va pune 1 linguriţă de rostopască praf. Se acopere de seara până dimineaţa când se va pune în acest lichid după strecurare 200 ml miere. Se pune totul într-o sticlă bine închisă la frigider. Se agită bine înainte de ase administra. Se va lua din acest lichid din oră în oră (10-12 ori pe zi) câte 1 lingură. În acest timp este bine să se consume şi zilnic sucul de la o lămâie. Decongestionează ficatul, drenează căile hepato- biliare. Este unul dintre cele mai vechi remedii.
Rostopasca- 2 linguri se pun la 1 litru de vin şi lasă la temperatura camerei pentru 10 zile. Se strecoară apoi şi se mai pune la acest preparat 200 g de miere. Se ia din acest preparat câte 1 lingură de 3 ori pe zi, preferabil înainte de mese cu 15 minute.
Rostopasca conţine o substanţă coptizina care are acţiunea de a stimula mişcarea de contracţie a vezicii biliare. Este însă foarte important să nu se depăşească doza prescrisă pentru că în acest caz poate avea efecte toxice.
Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Ajută la reglarea întregului organism şi are şi principii antibiotice.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte utilă la toţi cei care au suplimentar şi afecţiuni pancreatice. Ajută la refacerea ficatului. Se poate lua şi sub formă de praf obţinut cu râşniţa de cafea câte o jumătate de linguriţă pus sub limbă de 3 ori pe zi. Se înghite după 5 minute cu apă.
Este planta mult indicată de medicina orientală fiind folosită în toate medicaţiile indicate de medicii arabi, chinezi sau cei din orient. Are foarte multe efecte deosebite pentru ficat şi în unele cazuri se pare că ajută la refacerea celulei hepatice.
Schisandra- este o plantă folosită de medicina chineză şi japoneză. Fructele acestei plante au efect protector asupra ficatului şi un efect antioxidant. În general nu are efecte negative. Se va lua conform indicaţiilor producătorului.
Secară (Secale cereale)- 2 linguriţe de seminţe se pun la fiert în 300 ml apă timp de 20 minute. Se mai lasă apoi 20 minute, acoperite şi se strecoară. Este indicat să se consume 3-4 căni pe zi. Se poate consuma şi secară încolţită câte 100 g de 3 ori pe zi, sau în amestec cu germeni de grâu. Ajută la refacerea celulei hepatice şi totodată oferă organismului minerale şi vitamine.
Silimarina- produs din Armurariu naturist foarte eficient. Se foloseşte conform prospectului. Se găseşte la toate farmaciile şi magazinele naturiste.
Sfeclă de zahăr (Beta vulgaris) suc- se beau câte 50 ml de 3 ori pe zi în bolile hepatice. Se poate consuma cu suc de morcovi, cartofi, pătrunjel, etc.

Sfecla roşie (Betula vulgaris rubra) se poate consuma rădăcina crudă rasă sau suc de rădăcină obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate folosi cel mai bine în combinaţie cu suc de morcovi în părţi egale consumându-se câte 100 ml din fiecare fel de 3 ori pe zi. Este foarte eficient pentru ajutorul care-l dă ficatului la regenerarea celulei. Se poate de asemenea folosi şi fiert (Este mai puţin eficient ca şi crud, pentru că nu conţine enzimele) sau copt în diferite preparate culinare.

Siminoc (Helichrysum arenarius) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, între mese, ori tinctură de 3 ori pe zi câte 10 picături cu 30 minute înaintea meselor. Este folosită în medicina tradiţională în formele de icter febril. Se poate folosi şi tinctura câte 10 picături de 3 ori pe zi.
Soc (Sambucus nigra) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este foarte util pentru că ajută organismul să se debaraseze de toxine.
Sulfină (Melilotus albus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este o plantă care are un efect foarte puternic în curăţirea vaselor de sânge chiar şi din ficat şi conţine şi principii antibiotice.
Sunătoarea (hipericum perforatum)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un antiinflamator hepatic şi intestinal. Există şi o serie de preparate cu această plantă la toate magazinele naturiste şi se foloseşte conform prospectului producătorului în aceste cazuri. Uleiul volatil hipericina şi taninul au acţiune: antiseptică, astringentă, cicatrizantă. Ajută de asemenea la dispariţia inflamaţiilor
Ştevie (Rumex alpinus)- 2 linguriţe de rădăcină se spală bine apoi se pune la 250 ml lapte şi se lasă la macerat timp de 12 ore (de seara până dimineaţa. Se va strecura dimineaţa şi se va consuma câte 1 linguriţă pe oră. Se va face până la dispariţia icterului- De obicei în 3 zile trece icterul cu acest procedeu.
Este o plantă care produce o depurare puternică a organismului.
Trifoişte de baltă (Meniantes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică să se folosească mai ales cu ştevie în combinaţie fiind foarte eficientă în acest caz, indicată mai ales la cei care au pielea deja îngălbenită.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se poate folosi în toate cazurile în care se doreşte curăţirea ficatului de toxine.
Usturoi (Alium sativum) Un tratament care a dat în multe cazuri rezultat se poate face cu usturoi. Acest tratament va ajuta la curăţirea ficatului de toxine. Aveţi nevoie de 3 căţei de usturoi care se curăţă, apoi se zdrobesc şi se amestecă în părţi egale cu sare. Se pune apoi în tifon şi se rulează ca o ţigară de mărimea unei ţigări şi de lungă şi de groasă. Se taie apoi în două părţi egale. Una se pune sub buza superioară cât mai adânc (chiar sub nas –pe partea interioară a gurii. Celălalt se va pune sub limbă cât mai adânc. Se va sta apoi cu gura deschisă deasupra unui vas cu apă în el. În timp de 20 de minute. Este un procedeu nu prea comod, dar care curăţă ficatul foarte eficient. Pot spune că este un procedeu chiar dur. Se face acest lucru timp de 2-3 zile la rând. După o perioadă de 8 zile se mai poate repeta o dată acest procedeu. Simplu se poate folosi în alimentaţie pentru efectul antibiotic puternic pe care-l are.
Usturoiţă (Alliaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică mai ales pentru efectul antibiotic.
Varză (Brasica oleracea) cel mai util este să se folosească zilnic sub formă de suc (minimum 50 ml de 3 ori pe zi, eventual în combinaţie cu suc de morcovi şi cartofi.
Extern se pot aplica pe regiunea ficatului frunze de varză crudă strivite. Se pot ţine în funcţie de toleranţa individuală până la 24 ore.
Ventrilică (Veronica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Are un efect de curăţire al ficatului şi chiar de refacere al celulei hepatice.
Zmeur (Rubus idaeus)- frunze verzi 2 linguriţe se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, sau se pot adăuga la alte ceaiuri ca adaus pentru gust. De asemenea frunze strivite se face cataplasmă în cazul durerilor la ficat.
Se respectă cu stricteţe regimul alimentar indicat de medicul specialist.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment