-->

Migrena


Cefalee paroxistică de obicei hemicraniană, însoțită de fotofobie, grețuri, paloare, transpirații, etc. Mai frecventă la femei migrena poate avea cauze diverse: intoxicații, alergii, reumatism, hipotensiune, boli endocrine, etc.
Migrena face parte din afecțiunile frecvent întâlnite la femei şi de cele mai multe ori nu li se cunoaște cauza. Puseele de migrenă în crize pot fi prezente în fiecare săptămână sau chiar mai des.
Se manifestă prin crize dureroase care diferă foarte mult de la individ la individ, cele mai des întâlnite sunt durerile pulsatile localizate la nivelul tâmplelor.
Acestea pot cuprinde numai o porţiune a craniului şi sunt comparate cu loviturile de ciocan.
Poate apărea senzaţia de vomă, diaree, palpitaţii cardiace şi aproape sigur dificultăţi de concentrare. Uneori apare senzaţia de oboseală permanentă, tulburări vizuale sau auditive, amorţirea buzelor şi a degetelor.
Migrena din cauza tulburărilor hormonale: se întâlneşte de cele mai multe ori la femei. La pubertate, la apariţia menstruaţiei sau la apariţia menopauzei pot apare sub forma durerilor migrenoase. La pubertate se declanşează o dată cu apariţia menstrelor. Se poate repeta lunar la fiecare ciclu sau uneori mai rar. Este legată de scăderea nivelului estradiolului din sânge (principiul estrogen secretat de ovar). Alte femei reacţionează la jumătatea ciclului, adică în momentul ovulaţiei şi prezintă dureri mari de cap. Menopauza poate şi ea declanşa durerile acestea. Aceasta datorită opririi funcţiei ovarului şi a menstruaţiei. Se vor calma aceste dureri o dată cu instalarea menopauzei. De fapt toate femeile care au suferit de-a lungul vieţii de migrenă o dată cu instalarea menopauzei vor scăpa de acest chin. Sunt însă din păcate altele care în loc să scape de acest chin li se adaugă alte chinuri manifestate tot prin dureri de cap, dar de această dată din cauza stresului sau chiar depresiei. Cu cât însă înaintează în vârstă crizele migrenoase se răresc pentru ca la 70 de ani să spunem să treacă de la sine.
De asemenea multe femei sufere de migrene datorită contraceptivelor. Acestea se vor schimba în acest caz cu altele care nu provoacă migrena.
Migrena digestivă: poate fi provocată de foarte multe alimente dintre care va trebui să verificaţi singuri care este cel incriminat. Se vor exclude pe rând: alcoolul sub orice formă, brânzeturile, peştele, ciocolata, carnea fezandată, etc. Se va testa fiecare în parte şi în acest fel se va vedea cu atenţie care din acestea poate să producă alergie. Aceasta va fi scoasă din alimentaţie.
În majoritatea cazurilor trebuie să se verifice activitatea biliară, pentru că fluxul biliar este de cele mai multe ori perturbat. Bila conţine foarte mult colesterol sub formă de cristale, din care se pot forma calculi. Nivelul colesterolului poate însă să fie normal iar cel din bilă crescut sau invers. Se vor exclude din alimentaţie alimentele alergene. Se va face însă şi tratament pentru a drena bila. Se poete face cu ceaiuri şi cu ulei care va ajuta la drenarea bilei. Se citează mai ales rolul mare pe care-l are ceaiul de anghinare sau chiar consumarea castravetelui simplu. Se poate însă face şi un tratament mai complex pentru evacuarea biliară.
Migrena copiilor: poate apare după 3-4 ani şi se manifestă prin dureri de cap puternice cu senzaţie de vomă sau chiar febră şi stare de confuzie. Întrucât copiii pot foarte greu să explice durerile este foarte dificil de pus diagnosticul. Poate fi prezentă uneori doar prin aure vizuale, teroare nocturnă, dar sunt şi cazuri în care se poate manifesta prin confuzie, ameţeli, spasme abdominale, vomă şi poate să lipsească durerea de cap în acest caz, dar se repetă la intervale aproape egale de timp.
Tratament: se reglează disfuncţiile endocrine (paratiroidiene, tiroidiene, ovariene), disfuncţiile digestive (în special colecistul) şi se corectează eventualele fenomene de insuficienţă hepatică.
Când se presupune existenţa unui mecanism alergic se va face tratamentul şi al alergiei. Tratamentul naturist ajută şi în cazul crizelor migrenoase şi în tratarea afecţiunii de fond care declanşează migrena sau o agravează: surmenaj, stres, anxietate.
Se pot folosi în tratament unul sau mai multe din următoarele plante medicinale: angelică, anghinare, bănuţi, busuioc de câmp, ceapă, cimbrişor, ciuboţica cucului, coacăz negru, creţişoară, dediţei, fenicul, Ginko-Biloba, grâu, hamei, hrean, iarbă mare, iasomie de pădure, lăcrimioară, lămâi, levănţică, lichen de Islanda, lichen de prun, limba mielului, măceş, măghiran, mărar, mentă, negrilică, păducel, ridiche neagră, roiniţă, romaniţă, rozmarin, ruscuţa de primăvară, salcâm, salcie, saschiu mic, schinduf, scoruş de munte, sfeclă roşie, sunătoare, tei, urzică, valeriană, vâsc, verbină.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Sau se poate pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma din ori care 3 căni pe zi. Sau se va folosi doar la nevoie. De asemenea se poate pune praf de plantă sau rădăcină câte o jumătate de linguriţă sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Este foarte eficientă în special atunci când migrenele sunt datorită toxinelor acumulate în organism.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi.
Busuioc de câmp (Prunella vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se poate face cu acest ceai şi compresă reci puse pe cap. Când se încălzesc se schibă.
Ceapă (Allium cepa)-se taie o ceapă şi se inhalează mirosul şi vă poate trece durerea de cap. se poate de asemenea tăia ceapă 2-3 cepe de mărime potrivită care se vor pune la 250 ml apă şi se fierb apoi timp de 20 minute. Luaţi apoi de pe foc, lăsaţi-l să se mai răcească apoi strecuraţi. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Cimbrişor (Tymus serpyllum) Şi cimbru (Saturneja hortensis)- se pune la 1 litru de vin alb din struguri 2 linguri de cimbrişor şi se fierbe apoi timp de 10 minute. Se lasă să se răcească acoperit apoi se strecoară. Se va lua câte 50 ml de 3 ori pe zi, pentru stimularea circulaţiei sângelui sau se va folosi doar la durere câte 50 ml o dată.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa timp de 15 minute acoperit apoi se va consuma de 3 ori pe zi câte o cană. -Decoct din 1 linguriţă de rădăcină care se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi. Extern se pot aplica comprese.
Coacăz negru (Ribes nigrum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot aplica şi comprese externe.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 4 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 1 litru de apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se va consuma în cursul unei zile. Este foarte util mai ales în cazul migrenelor puternice.
Dediţei (Pulsatilla montana) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot pune extern comprese reci.
Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se indică în cazul în care migrena este din cauze digestive. Ajută la digestie.
Ginko-Biloba- există la toate magazinele de profil sau la farmacii în foarte multe forme şi concentraţii. De aceia este foarte bine să se folosească conform indicaţiilor producătorului. Este utilă atunci când migrena este din cauze circulatorii. (Destul de frecvent).
Grâu (Triticum aestivum) se consumă zilnic câte 100 g de seminţe încolţite, ajutând la reglarea întregului organism şi prin aceasta şi la trecerea durerii.
Hamei (Humulus lupulus) -Se pun 2 linguriţe de conuri mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute după care se vor strecura. Se pot consuma 3 căni pe zi. -2 linguri de conuri se pun la 250 ml apă clocotită. Se vor lăsa timp de 30 de minute acoperite, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi. Are şi rol sedativ şi se poate folosi în nevroze cu anxietate. În insomnii se recomandă o infuzie mai slabă cu jumătate de plantă şi se va lua înainte de culcare.
Hrean (Armoracia rusticona) Rădăcina rasă proaspătă se va amesteca cu miere în aceiaşi cantitate şi se va lua câte o linguriţă de trei ori pe zi în cure de lungă durată în afecţiunile inimii, vaselor de sânge sau alte afecţiuni indicate.
Iarbă mare (Inula helenium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot pune şi comprese externe.
Iasomie de pădure (Philipendula coronaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi.
Lăcrimioară (Convalaria mojalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi
Lămâi (Citrus lemon) se consumă sucul în diluţie cu apă. Deoarece conţine multă vitamina C. Se poate folosi şi la tamponarea zonelor dureroase.
Levănţică (Lavandula angustifolia) pulbere de lavandă-se va măcina planta uscată cu râşniţa de cafea apoi se va pune ce s-a măcinat la întuneric pentru că lumina influenţează negativ şi se închide ermetic pentru a nu-şi pierde aroma. Se va putea lua de 3-4 ori pe zi o cantitate egală cu un vârf de cuţit sau chiar o linguriţă. Se va lua înainte de mese cu 15 minute. Este bine ca acesta să fie ţinut puţin sub limbă după care se va înghiţi cu puţină apă.
-Din 2 linguriţe de praf de plantă măcinat proaspăt cu râşniţa de cafea se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se lasă pentru 10 minute acoperit după care se vor putea consuma. Se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet. Se pot consuma trei astfel de ceaiuri pe zi.
-50 g de praf de plantă măcinată fin cu râşniţa de cafea se vor pune în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine ermetic închis şi se agită timp de 15 zile foarte des pentru a extrage principiile din plante. După 15 zile se strecoară şi se va pune în sticle de culoare închisă care se pot închide ermetic.
Administrare- în funcţie de natura şi gravitatea afecţiunii se poate administra între 10 picături sau o linguriţă de 3-4 ori pe zi, sau doar la nevoie. Se poate face totuşi o cură cu acest preparat de 30 de zile câte o linguriţă de 3 ori pe zi luată înainte de mese în afecţiunile neurologice, fiind foarte utilă.
Lichen de Islanda (Cetraria islandica) 1 linguriţă de licheni mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de mese. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice.
Lichen de prun (Evernia prunastri) 1 linguriţă de licheni mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de mese. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice.
Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi
Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sunt indicate datorită faptului că conţin multă vitamina C.
Măghiran (Majorana hortensis) Infuzie din o linguriţă de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă apoi timp de 10 minute după care se strecoară, se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet şi se pot consuma 2-3 căni din acestea pe zi.
Mărar (Anthum gruveolens) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat în cazurile când este vorba despre o dereglare glandulară.
Mentă (Mentha piperita)- se pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicat în cazul migrenelor care au şi o componentă digestivă.
Negrilică (Nigela sativa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot pune şi comprese extern.
Păducel (Crataegus monogyna) -O linguriţă de flori şi frunze se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se vor acoperii ulterior după care se vor lăsa timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 ceaiuri pe zi.
-2 linguriţe de plantă mărunţită se va folosi la afecţiunile mai grave sau extern. Se pune în 250 ml apă clocotită. Se va acoperi timp de 10 minute după care se va strecura. Se vor putea consuma şi din acesta 2-3 ceaiuri pe zi, chiar şi în cure de lungă durată.
-Tinctură- se vor pune 50 grame de plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se va strecura după care se pune în sticluţe de capacitate mai mică.
Se va putea lua în funcţie de gravitatea afecţiuni între 10 picături şi o linguriţă de tinctură luată de 3 ori pe zi înainte de mesele principale diluată cu puţină apă.
Ridiche neagră (Raphanus sativa nigra) se consumă aşa cum sunt după curăţire sau se stoarce sucul cu ajutorul storcătorului de fructe, luându-se câte 20 ml la 200 ml suc de morcov. Ajută la dezintoxicarea organismului.
Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte utilă pentru efectul calmant pe care-l dă organismului.
Romaniţa (Tanacetum parthemium) Nu trebuie confundat cu muşeţelul. 125 g pudră, în capsule de 2 ori pe zi, la masă. Primele rezultate pot apărea după 4 săptămâni. Remediul poate fi folosit perioade lungi de timp. Are foarte puţine efecte secundare. Acţionează prin inhibarea unor substanţe din creier, care ar putea declanşa boala, sau prin efectul de relaxare a vaselor de sânge. Nu calmează în timpul crizei, dar duce la scăderea frecvenţelor episoadelor şi a intensităţii lor.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) o linguriţă de plantă transformată în praf cu ajutorul râşniţei de cafea, se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă. Se poate lua în acest fel de trei ori pe zi înainte de mese.

-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi

Ruscuţa de primăvară (Adonis vernalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi
Salcâm (Robinia pseudacacia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi.

Salcie (Salix alba)- se pun 2 linguriţe de coajă de salcie la 250 ml apă şi se fierb timp de 20 minute. Se strecoară şi se ia câte 1 linguriţă din oră în oră. Salcia conţine acid acetilosalicilic, care nu este altceva decât elementul activ al aspirinei şi are proprietăţi antiinflamatoare şi scade durerea în mai puţin de o oră. În plus nu are efectele aspirinei nedorite. Totuşi la persoanele sensibile produce iritaţii ale mucoasei stomacului. Nu se va utiliza cu alcoolul sau cu medicamente anticoagulante. Evitaţi dacă aveţi afecţiuni cronice ale rinichilor, ficatului, alergie la aspirină sau probleme de coagularea sângelui.

Saschiu mic (Vinca minor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot pune extern comprese.
Schinduf (Trigonella foenum graecum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Este utilă în cazurile când este o migrenă din cauza ficatului sau pancreasului.
Scoruş de munte (Sorbus aucuparia) se consumă fructele crude sau chiar ceai ajutând la o mai bună circulaţie a sângelui.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se indică folosirea sucului obţinut din rădăcină. Se poate lua câte 100 ml suc de 3 ori pe zi, ajutând la refacerea sângelui. În general se indică atunci când este asociată o anemie sau o tensiune arterială mică.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Are rol de calmarea durerii.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 2 linguriţe de plantă se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi cu înghiţituri mici. Este una dintre plantele foarte utile ajutând la trecerea durerii.
Tei (Tilia sp.) se pun 2 linguriţe de flori la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, fiind util la calmarea durerii.
Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Ajută la regenerarea sângelui. Se indică la cei anemici sau cu tensiune arterială mică.
Valeriana (Valeriana officinalis) este indicată mai ales în cefalea de tensiune legată de stres şi însoţită de insomnii. Se pun 1-2 linguriţe de plantă mărunţită şi uscată la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot bea 1-2 căni pe zi. Este unul dintre cele mai puternice sedative. Se găseşte şi sub formă de tinctură şi se poate lua în cazul durerii între 10 picături-1 linguriţă diluată în 100 ml apă. Este bine să se ia numai la nevoie.
Vâsc (Vâscum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă la temperatura camerei seara şi dimineaţa se încălzeşte la 40 grade, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei singur sau cu alte ceaiuri, ajutând şi la reducerea tensiunii arteriale şi la refacerea vaselor de sânge.
Verbină (Verbena officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi.
Se va încerca cu una sau mai multe plante pentru că fiecare organism este diferit de altul şi nu se poate da un tratament identic la doi bolnavi cu aceleaşi simptome.
Baia de picioare este foarte eficientă. Pentru acest lucru puneţi în vasul respectiv o mână de sare grunjoasă. Este suficient să staţi timp de 10 minute în cele mai multe cazuri.
Ceai de ciuboţica cucului de exemplu în combinaţie cu: roiniţă, rozmarin sau flori de tei este foarte eficient de asemenea.
Dintre alimentele care ajută la calmarea durerii sunt şi: andive, cicoare, fasole verde, grepfrut, lămâi, măcriş, morcovi, napi, păpădie, pătrunjel, portocale, praz, ridichi, salata verde, varza.
De asemenea se indică apele minerale alcaline.
Mari generatoare de migrene sunt socotite: carnea de porc şi vânat, afumăturile, crustacee, condimentele, conservele, alcoolul şi fumatul.
Se va înlătura pe cât posibil stresul şi se va practica o viaţă sănătoasă în care se petrece mai mult timp în aer liber.
Se poate de asemenea consuma o ceaşcă de cafea tare în timpul crizelor pentru că aceasta conţine cafeină care accelerează circulaţia sângelui, iar zahărul din cafea contribuie la diminuarea senzaţiei de vomă. De asemenea ajută la calmarea durerii, un pahar de cola.
În crize puteţi să recurgeţi la o metodă radicală. Se pune într-o pungă puţină gheaţă şi se aplică pe mijlocul capului. Se ţine până la trecerea durerii.
Băi reci de picioare sau duş rece.
De asemenea se mai poate masa spatele şi ceafa chiar eventual cu apă rece, mai ales atunci când aţi stat mai mult la birou sau aţi avut o activitate mai intensă intelectuală.
La migrena din cauze ginecologice se indică mai ales folosirea salviei , lemn dulce, împreună cu una dintre plantele de mai sus în combinaţie.
La migrena nervoasă cea mai utilă este folosirea roiniţei, păducel şi levănţică. Se pun în cantitate egală amestec 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere 15 minute apoi se strecoară.
Se poate bea din acest ceai şi seara preventiv şi pentru a avea un somn odihnitor.
Se poate pune comprese pe frunte cu: frunze de varză, hrean, infuzie de mentă, gheaţă, etc.
Migrena menstruală –se va face tratamentul pentru dismenoree. S-ar putea ca un simplu suc de salată verde să rezolve unele cazuri. Pentru aceasta se va face un suc de salată cu ajutorul storcătorului de fructe. Se consumă 200 ml suc de 2 ori pe zi o perioadă de 2 săptămâni timp în care de regulă această afecţiune trece în foarte multe cazuri. Se va mai folosi apoi la nevoie. În cazul în care simţiţi că apare migrena se va lua la primele semne un pahar de 200 ml de suc de salată preventiv.
Se pot face de asemenea inhalaţii cu aburi care se obţin din fierberea apei cu oţet de mere în părţi egale. Se va sta şi se inspiră aburii aceştia până la trecerea durerilor.
Se poate freca tâmplele cu o ceapă tăiată în două, sau chiar se înfăşoară picioarele în ceapă tăiată mărunt care se lasă pentru 8 ore (peste noapte) cu ajutorul unor ciorapi. Se pot de asemenea pune cataplasme cu ceapă pe frunte sau la locul durerii. Se lasă până trece durerea.
În toate cazurile se va avea grijă să nu existe constipaţie.
Reţetă: se cojeşte o lămâie şi se aplică pe locul dureros. Pentru moment se va înroşi local şi chiar va durea, dar migrena trece. Iritaţia locală va trece foarte repede.
Reţetă: ciuboţica cucului, păpădie, angelică, cimbru, roiniţă, rozmarin, talpa gâştei, tei. Se amestecă toate aceste plante în părţi egale. Se macină cu râşniţa de cafea. Se pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este indicată în cazul migrenelor frecvente puternice.
Reţetă: 10 linguri de flori de cicoare se pun la 1 litru de vin alb şi se ţin la macerat timp de 10 zile, după care se strecoară şi se bea la nevoie câte un păhărel. Cei ce doresc pot să adauge miere după gust.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment