-->

Inflamaţia ochilor

Inflamaţia ochilor.
567784

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, albăstrele, aloe, arnică, asmățui, bănuței, caise, cartof, castravete, cătină, coacăz negru, corn, echinaceea, feciorică, gălbenele, grâu, isop, lămâie, lucernă, mătăciune, morcov, mur, mușețel, nalbă, nap, năprasnic, păstârnac, pătlagină, pătrunjel, ridiche, rostopască, rozmarin, salata verde, silur, soc, spanac, sulfină, sunătoare, tătăneasă, tei, trandafir, turiţă mare, țelină, varză, viţa de vie.

Mod de folosire al plantelor medicinale:
Afin (Vaccinum myrtylis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Aloe (Aloe vera) se taie o bucăţică de plantă proaspătă şi se pune cu tăietura (partea umedă pe pleoapele ochilor (ochii închişi) până trece inflamaţia ochilor.
Arnică (Arnica montana) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi. Se mai poate face din tinctură (există la toate magazinele naturiste) 1 linguriţă la 250 ml apă călduţă care se pune pe un pansament steril şi se aplică pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Asmăţui (Antrichus cerefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Bănuţei (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Caise (Armeniaca vulgaris) se zdrobeşte fructul şi se aplică pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Cartof (Solanum tuberosum) se curăţă un tubercul, apoi se rade mărunt şi se aplică pe un pansament steril care se aplică pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Castravete (Cucumis sativus) se taie castravete proaspăt felii şi se aplică pe ochii închişi de mai multe ori pe zi, până la vindecare.
Cătină (Tamarix ramosissima) se pun 2 linguriţe de fructe zdrobite la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară apoi se pun cu ajutorul unui pansament steril pe ochii închişi, de mai multe ori pe zi. Se poate aplica şi ulei pe pleoape de mai multe ori pe zi. Există la toate magazinele naturiste.
Coacăz negru (Rubes nigrum) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Corn (Cornus mas) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Echinaceea (Echinacea purpurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi. Se mai poate folosi tinctura- 1 linguriţă se pune la 100 ml apă călduţă şi se aplică cu ajutorul unui pansament steril pe ochii închişi. Se face până la vindecare.
Feciorică (Herniaria glabra) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Gălbenele (Calendula officinalis) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi. Se mai poate face din tinctură (există la toate magazinele naturiste) 1 linguriţă la 250 ml apă călduţă care se pune pe un pansament steril şi se aplică pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Grâu (Triticum aestivum) se foloseşte tărâţa de grâu- 1 lingură se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se aplică comprese cu ajutorul unui pansament steril muiat în acest lichid. Se aplică călduţe, până la vindecare.
Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Lămâie (Citrus lemon) se pune suc de lămâie 1 linguriţă la 100 ml apă călduţă. Se pune pe o compresă sterilă şi se pune peste ochii închişi.
Lucernă- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Mătăciune (Dracophalum moldavica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Morcov (Daucus carota) se curăţă rădăcină şi se rade apoi se pune pe o bucată de pansament steril. Se aplică de mai multe ori pe ochii închişi.
Mur (Rubus fruticosum) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi. Se mai poate face din tinctură (există la toate magazinele naturiste) 1 linguriţă la 250 ml apă călduţă care se pune pe un pansament steril şi se aplică pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. De asemenea există ulei la toate magazinele naturiste care se poate aplica de mai multe ori pe zi, pe ochii închişi.
Nalbă (Althea officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi. Se mai poate folosi şi 1 linguriţă de rădăcină pusă la 250 ml apă şi fiartă pentru 10 minute, apoi strecurată. Se aplică pe ochii închişi cu ajutorul unui pansament steril.
Nap (Brasica napus) 1 linguriţă de rădăcină curăţită şi mărunţită- pusă la 250 ml apă şi fiartă pentru 10 minute, apoi strecurată. Se aplică pe ochii închişi cu ajutorul unui pansament steril.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Păstârnac (Pastinaca sativa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi. 1 linguriţă de rădăcină pusă la 250 ml apă şi fiartă pentru 10 minute, apoi strecurată. Se aplică pe ochii închişi cu ajutorul unui pansament steril.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. 1 linguriţă de rădăcină pusă la 250 ml apă şi fiartă pentru 10 minute, apoi strecurată. Se aplică pe ochii închişi cu ajutorul unui pansament steril.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Ridiche (Raphanus sativus niger) 1 linguriţă de rădăcină pusă la 250 ml apă şi fiartă pentru 10 minute, apoi strecurată. Se aplică pe ochii închişi cu ajutorul unui pansament steril.
Rostopască (Chelidonium majs) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Se poate aplica şi puţin suc din plantă proaspătă, pe ochii închişi, de mai multe ori pe zi.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Salata verde (Lactuca sativa) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Silur (Euphrasia rostokvina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Soc (Sambusus niger) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Spanac (Spinacea oleracea) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Se pot aplica şi frunze proaspete pe ochii închişi.
Sulfină (Melilotus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Sunătoare (Hypericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Tătăneasă (Symphythum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină pusă la 250 ml apă şi fiartă pentru 10 minute, apoi strecurată. Se aplică pe ochii închişi cu ajutorul unui pansament steril.
Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Trandafir (Rosa centifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită (petale) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi.
Ţelină (Apium graveolens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese călduţe pe ochii închişi. 1 linguriţă de rădăcină pusă la 250 ml apă şi fiartă pentru 10 minute, apoi strecurată. Se aplică pe ochii închişi cu ajutorul unui pansament steril.
Varză (Brasica oleracea) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Viţa de vie (Vitis vinifera) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Se poate pune în ochi suc de viţă care se poate recolta primăvara după ce se taie ramuri. Se pune foarte bine filtrat şi în vase sterile.
Reţeta 1: 1-2 cepe-preferabil roşii, 1 linguriţă de miere şi 200 ml apă. Se curăţă ceapa, se spală, se taie mărunt şi se fierbe 15 minute, în apă curată, într-un vas acoperit cu capac la foc domol. Se lasă să se răcească, se strecoară şi se adaugă mierea. Se amestecă bine până la omogenizare. Cu această soluţie se spală ochii infectaţi şi apoi se pun cu o pipetă câte 2-3 picături în fiecare ochi. Este foarte calmantă şi antiinflamatoare indicată în infecţiile banale ale ochilor. Este contraindicat persoanelor care sunt alergice la ceapă sau miere. Preparatul nu se ţine mai mult de 3 ore la temperatura camerei sau 24 ore la frigider, devenind apoi toxic.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment