-->

Hemoroizii


Hemoroizii sunt dilataţii varicoase ale plexurilor venoase hemoroidale. Ei sunt constituiţi din venele submucoase sau subcutanate, arteriole ne modificate, cu un grad de fibroză şi infecţie cronică înconjurătoare. Deci sunt varice la nivelul venelor hemoroidale ce irigă anusul. T
rombozele externe sunt umflături de culoare albăstrui-violacee, rotunde şi dure, provocate de cheaguri de sânge. Apar frecvent la femei în timpul sarcinii sau după naştere, produc disconfort şi dureri în timpul defecării. Sângerările şi iritaţiile sunt frecvent întâlnite la această afecţiune. Se întâlnesc la vârste adulte şi nu produc întotdeauna tulburări.
Se întâlnesc:
-Hemoroizi interni sau sub-mucoşi care se dezvoltă din plexul hemoroidal superior, ce comunică cu sistemul venei porte.
-Hemoroizi externi subcutanaţi care comunică cu sistemul venei cave inferioare
-Hemoroizi intermediari situaţi în canalul anal, acoperiţi cu epiteliul plat, poli-stratificat al acestuia.
In majoritatea cazurilor hemoroizii sunt mici şi nu incomodează pe om, decât că produce o jenă la statul pe scaun, sau când merg la Wc-u. Când se măresc şi trombozează atunci produc dureri şi sângerări. Din cauza durerii unii bolnavi preferă să nu meargă la Wc şi să nu mai mănânce lucru care duce la o anemie puternică sau chiar la o slăbire a organismului.
Crizele acute cu dureri pot să dureze câteva zile. Ca o complicaţie există hemoragia şi infecţia.
Factorii care determină apariţia acestei afecţiuni sunt foarte mulţi, dar vom enumera câţiva care sunt mai frecvenţi: regimul alimentar necorespunzător cu multă hrană foarte consistentă şi cu lipsă de vegetale şi celuloză, caz în care se indică folosirea tărâţelor de grâu luate după sau înainte de fiecare masă. De asemenea lipsa exerciţiilor fizice şi o viaţă sedentară. Eforturi mari la defecaţie datorită faptului că există o constipaţie cronică. Din această cauză se vor face eforturi la defecaţie. Consumul în exces al cafelei, ciocolatei, cola, care toate creează mâncărimi anale la defecaţie.
Tratament:
In crizele dureroase o baie de şezut cu plante medicinale, caldă calmează durerea. Se va combate constipaţia cu tratamentele care sunt descrise la constipaţie. In această perioadă este bine ca bolnavul să stea la pat până trece criza dureroasă. Se vor consuma laxative din plante medicinale mai slabe pentru ca scaunul să se producă uşor.
Se vor consuma tărâţe de grâu, care sunt foarte indicate în toate aceste afecţiuni. Pentru aceasta se vor consuma de trei ori pe zi câte o lingură care se va putea lua înainte de masă, după mese sau chiar se poate pune în diferite alimente pentru a fi mai uşor de luat. Aceasta contribuie nu numai la o alimentare cu suficiente fibre vegetale ci şi la alimentarea cu o serie de minerale care sunt conţinute în aceste fibre şi care vor contribui la vindecarea mucoasei.
De asemenea este indicat să se consume iaurt în special din lapte ne pasteurizat care are acidofilus în el şi poate să refacă flora intestinală.
In cazurile infectate se va opta pe administrarea unui supozitor cu propolis 0,5g propolis la supozitor, care se va pune după ce a fost spălată regiunea cu ceaiuri din plante. Acesta calmează şi durerea şi produce cicatrizarea, dacă nu se mai fac eforturi la defecaţie.
Uleiurile de cătină care sunt cu foarte multe vitamine sunt foarte indicate să se folosească, ungând zona după fiecare defecaţie.

Plantele medicinale care se folosesc în cazul hemoroizilor sunt: afin, aglică, albăstrele, aloe, alun (coaja albă), angelică, anghinare, anin, armurariu, asmăţui, brad, brustur, brustur dulce, bujor, buberic, busuioc, busuioc sălbatec, carpen, cartof, castan comestibil, castan sălbatec, căpşun, cătină, ceai verde, ceapă, cerenţel, coada calului, coada-şoricelului, creţişoară, creţuşcă, cruşin, lemn câinesc, frasin, gorun, gutui, lemn câinesc, limba câinelui, linariţă, lumânărică, mărar, mur, muşeţel, nalbă, norocel, obligeană, orz, păpădie, pătlăgea vânătă, pedicuţă, pelin, plop negru, porumb, porumbar, prun, rapiţă, răchită, răculeţ, răsgoace, salcie, salvie, sânişoară, scânteiuţă, sclipeţi, sfeclă roşie, slăbănog, sorbestrea, stejar, şofran, tătăneasă, traista ciobanului, troscot, ulm, urechelniţă, urzică, urzică mică, varză, vineriţă, vulturică.
Modul de folosire al plantelor:

Afin (Vaccinum myrtylis)- 2 linguriţe de fructe uscate se mărunţesc şi se pun în apă rece. Se ţin 12 ore apoi se dă la foc până clocoteşte. Se strecoară şi se poate consuma 2 căni pe zi. Se pot face şi spălături sau băi de şezut. Afinul- are principii active cu rol antiinflamator şi antiseptic intestinal, taninurile au acţiune antiseptică şi coagulează rănile sângerânde. Se poate folosi intern câte 50 g de fructe zilnic în cure de lungă durată sau extern la spălături unde se pot folosi frunzele- 4 linguri de frunze se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot face băi de şezut sau tamponări.
Aglică (Filipendula hexapetale) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Albăstrele (Centaurea cyanus) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Au un efect antibiotic. Intern se poate consuma 2-3 căni pentru eliminarea toxinelor din organism. De asemenea este un ceai dezinfectant.
Aloe (Aloe vera) se poate aplica frunză proaspătă recent tăiată cu partea tăiată pe locul afectat. De asemenea se pot folosi foarte multe preparate care există gata preparate în toate magazinele naturiste. De asemenea se poate lua intern pentru curăţirea organismului de toxine sau în cazul constipaţiei sub formă de praf obţinut prin măcinare cu râşniţa de cafea din planta uscată. Se ia câte 1 linguriţă o dată, putându-se lua de 3 ori pe zi.
Alun (Corvus avelana) decoct dintr-o linguriţă de frunze uscate şi mărunţite la 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se bea ceaiul călduţ. Este un ceai astringent care se poate folosi la spălături. Intern se poate consuma câte 2-3 căni pe zi, pentru efectul de curăţire al pereţilor vasculari, atât pentru artere cât şi pentru vene. 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent.
Angelică (Angelica arhangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Rădăcină mărunţită 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită, sau chiar se poate fierbe pentru 5 minute. Se pot face spălături după fiecare defecaţie sau de mai multe ori pe zi. Se poate consuma şi intern 2-3 ceaiuri pentru reglarea digestiei.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern 2-3 căni pentru efectul de curăţire al ficatului şi pentru scăderea colesterolului.
Armurariu (Silybum marianum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Seminţele se vor măcina cu râşniţa de cafea şi se face un ceai din 1 linguriţă pusă la 250 ml apă clocotită. Se poate folosi pentru spălături sau intern pentru protecţia ficatului.
Asmăţui (Anthricus cerefolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Brad (Abies alba) 1 linguriţă de coajă mărunţită (se pot folosi şi ramuri tinere, cetina sau conuri verzi) se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent şi dezinfectant.
Brustur (Arctium lapa) Rădăcină mărunţită 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită, sau chiar se poate fierbe pentru 5 minute. Se pot face spălături după fiecare defecaţie sau de mai multe ori pe zi. Există în comerţ la magazinele naturiste unguente şi creme care se pot folosi şi ele ungând locul afectat după defecaţie. Intern se pot consuma 2 căni pe zi, pentru eliminarea toxinelor din organism.
Brustur dulce (Petasites hybridus) Rădăcină mărunţită 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită, sau chiar se poate fierbe pentru 5 minute. Se pot face spălături după fiecare defecaţie sau de mai multe ori pe zi. Intern se poate consuma pentru efectul de eliminare al toxinelor câte 2-3 căni pe zi.
Bujor Rădăcină mărunţită 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită, sau chiar se poate fierbe pentru 5 minute. Se pot face spălături după fiecare defecaţie sau de mai multe ori pe zi. Ajută la cicatrizare.
Buberic (Scophularia nodosa) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Se foloseşte mai mult pentru efectul dezinfectant.
Busuioc (Ocinum basilicum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este un ceai cu efect antibiotic şi poate ajuta la eliminarea multor microbi, contribuind totodată la reglarea digestiei.
Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este un ceai cu efect antibiotic şi poate ajuta la eliminarea multor microbi, contribuind totodată la reglarea digestiei.
Carpen (Carpinus betulus) 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent.
Cartof (Solanum tuberosum) tuberculi fierţi şi transformaţi în pastă se aplică sub formă de cataplasmă locală pentru efectul anesteziant şi de calmarea durerilor. Se aplică cald.
Castan comestibil (Castanea sativa) 2 linguriţe de plantă mărunţită (ramuri tinere sau frunze, flori) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent. Fructele se pot consuma câte 100 g sau chiar mai multe pe zi, contribuind la curăţirea arterelor de depuneri şi prin aceasta ajută şi la această afecţiune. Se pot consuma sub orice formă (fiert, copt, prăjit, etc) şi în orice preparat culinar.
Castan sălbatec (Aesculus hippocastanus) 2 linguriţe de plantă mărunţită(frunze sau ramuri tinere) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent. Exisă în comerţ la magazinele naturiste foarte multe preparate din castan care sunt foarte utile pentru această afecţiune şi care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Căpşun (Fragaria viridis) 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern se pot consuma având efect astringent, util în cazul diareei. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Cătină (Tamarix ramosissima) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent.
Uleiul de cătină este un ulei cu proprietăţi cicatrizante mai ales pentru piele şi există foarte multe produse (creme, unguente, etc) care folosesc acest ulei. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.
Ceai verde 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi extern cu acest ceai se pot face spălături şi se pot pune comprese cu efect astringent destul de puternic.
Ceapă (Allium cepa) bulb de ceapă copt sau fiert se pasează transformându-se în pastă care se aplică cu ajutorul unui pansament local. Se pune după spălarea zonei şi se poate lăsa 12 ore. Este foarte util pentru efectul emolient şi cicatrizant. În general se folosesc la hemoroizi infectaţi.
Cerenţel (Geum urbanum) Rădăcină mărunţită 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită, sau chiar se poate fierbe pentru 5 minute. Se pot face spălături după fiecare defecaţie sau de mai multe ori pe zi. Intern se pot consuma 2-3 căni pentru efectul astringent. Poate opri chiar şi hemoragiile având efect hemostatic.
Coada calului (Equisetum arvense) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern se folosesc 2-3 căni pentru efectul diuretic.
Coada-şoricelului (Achillea milefolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Ceaiul se poate consuma şi intern pentru efectul antibiotic pe care-l are datorită azulenelor conţinute de plantă. Se pot consuma 2-3 ceaiuri intern.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern se pot consuma 2-3 căni pentru efectul astringent, util în cazurile de diaree sau chiar pentru oprirea hemoragiilor fiind şi antihemoragic.
Creţuşcă (Filipendulla ulmaria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern se pot consuma 2-3 căni pentru efectul astringent, util în cazurile de diaree sau chiar pentru oprirea hemoragiilor fiind şi antihemoragic.
Cruşin (Rhamnus frangula) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent. Intern se poate consuma 1 cană contra constipaţiei având un puternic efect laxativ. În doze mari este vomitiv.
Frasin (Fraxinus excelsior) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent. Se pot lua şi intern 1-2 căni pe zi.
Gorun (Quercus petraea) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent. Se pot lua şi intern 1-2 căni pe zi.
Gutui (Cydonia oblongata) (în special seminţele), împotriva hemoroizilor dar şi a inflamaţiilor cutanate, eczemelor şi arsurilor, folosiţi maceratul la rece din seminţe de gutui. Puneţi într-o cană cu apă rece 1 linguriţă de seminţe de gutui. Lăsaţi să se macereze 4 ore, apoi strecuraţi. Aplicaţi comprese pe zonele afectate cu acest preparat, de mai multe ori pe zi, până la vindecare. Intern se pot consuma 2-3 căni pentru efectul emolient.
Lemn câinesc (Ligustrum vullgare) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este şi astringent şi ajută la dezinfecţie.
Limba câinelui (Cynoglosum officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Linariţă (Linaria vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Se poate lua intern 2 căni.
Lumânărică (Verbascum phlomoides) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern se poate lua 2-3 căni pentru efectul antibiotic şi chiar cicatrizant.
Mărar (Anthum gruveolens) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Se poate lua intern 2 căni. Seminţele se pot folosi şi ele.
Mur (Rubus fruticosus) 2 linguriţe de frunze şi rămurele tinere se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute apoi se poate consuma intern 2-3 căni pentru reglarea digestiei, iar extern pentru efectul cicatrizant şi calmant al durerii.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Intern se pot folosi 2 –3 căni şi extern se poate folosi la spălături pentru efectul antibiotic. Există în magazinele naturiste foarte multe produse cu această plantă şi care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Nalbă (Malva crispa)-1 linguriţă de flori de nalbă de pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai. Este recomandat cu precădere bătrânilor şi copiilor. Util în afecţiunile bronho pulmonare, colite, hemoroizi, atonii intestinale şi afecţiunile căilor urinare sau astmului bronhic şi tusei persistente când se poate lua din oră în oră câte 1 linguriţă, şi de asemenea laringitei.
Norocel (Sedum maximum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Obligeană (Acorus calamus) Rădăcină mărunţită 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită, sau chiar se poate fierbe pentru 5 minute. Se pot face spălături după fiecare defecaţie sau de mai multe ori pe zi. Intern se poate consuma 1 cană cu linguriţa pe parcursul întregii zile. Este util în reglarea digestiei. Se poate lua şi sub formă de praf câte o jumătate de linguriţă de praf care se pune sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu apă.
Orz (Hordeum vulgare) seminţe măcinate sub formă de făină se pun într-un vas apoi se moaie cu puţină apă şi se transformă într-o pastă care se aplică pe locul afectat simplu sau cu ajutorul unui pansament.
Păpădie (Taraxacum officinale) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Pătlăgea vânătă (Solanum melongena) se indică fructul în consum şi cozile 2 linguri de cozi mărunţite se pun la 500 ml apă şi se fierb timp de 15 minute apoi se strecoară. Lichidul obţinut este util la spălături sau comprese pentru efectul cicatrizant.
Pedicuţă (Lycopodium clavatum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Are efect cicatrizant.
Pelin (Artemisia absinthum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Are efect antibiotic, de distrugere a paraziţilor intestinali şi cicatrizant.
Plop negru ( Populus nigra) (muguri) 1 linguriţă de muguri mărunţiţi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Are efect antibiotic, intern se pot consuma 2-3 căni. Există şi preparate din aceşti muguri la magazinele naturiste şi se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Porumb (Zea majs) se foloseşte uleiul din germeni de porumb pentru efectul emolient simplu sau se fac diferite unguente şi creme utile la ungerea hemoroizilor.
Porumbar (Prunus spinosa) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Prun (Prunus domestica) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern este indicat să se consume pentru efectul laxativ, în special fructele uscate câte 6-8 bucăţi puse la 250 ml apă seara şi dimineaţa se consumă atât fructele cât şi apa.
Rapiţă (Brassica rapa) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Răchită (Lythrum salicaria) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent. Este şi un calmant al durerii.
Răculeţ (Polygonum bistorca) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este astringent şi se poate consuma şi intern.
Răsgoace (Chamaenerion angustifolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent. Este şi un bun calmant atât extern cât şi intern. Din această plantă s-au făcut primele aspirine.
Salvie (Salvia officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Se indică şi intern câte 2-3 căni mai ales pentru efectul de reglare al digestiei şi de distrugere al germenilor patogeni având şi puternic efect antibiotic şi chiar de vindecarea candidozei.
Sănișoară (Sanicula europaea) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Scânteiuţă (Anagallis erecta) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este astringentă.
Sclipeţi (Potentilla erecta) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) extern sfeclă rasă se poate aplica aşa cum este cu ajutorul unui pansament local. Se poate face şi un ceai din 2 linguriţe de rădăcină rasă puse la 250 ml apă clocotită şi apoi acoperite pentru 15 minute. Se strecoară şi se fac comprese şi spălături. Frunzele crude se pot aplica pentru efectul de vindecare. Intern se mai poate consuma sub formă de suc în special dar şi în diferite preparate culinare pentru efectul de curăţire al sângelui şi alimentarea organismului cu o serie de vitamine şi minerale. Se indică în special şi în constipaţie şi cancer.
Slăbănog (Impatiens noli-tangere) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Stejar ( Quercus robur) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot folosi pentru spălături după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Este un ceai foarte astringent. Se poate lua şi în diaree câte 2-3 căni intern.
Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de plantă mărunţită (preferabil seminţe măcinate) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern se poate lua 2-3 căni pe zi.
Tătăneasă (Symphytum officinale) Rădăcină mărunţită 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită, sau chiar se poate fierbe pentru 5 minute. Se pot face spălături după fiecare defecaţie sau de mai multe ori pe zi. Se poate consuma şi intern pentru efectul cicatrizant. Există de asemenea în comerţ multe creme şi unguente care se pot folosi şi ele. Există în comerţ preparate (unguente şi creme) care se pot folosi pentru efectul emolient şi cicatrizant. Se folosesc conform indicaţiilor producătorului.
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris)- se indică în cazul hemoroizilor care sângerează, se fac clisme, spălături şi băi de şezut cu un macerat călduţ de traista ciobanului. Se pun 100 g de plantă la macerat în apă rece pentru 12 ore. Se încălzeşte, se strecoară şi se adaugă în apa de baie. Pentru o baie este nevoie de o găleată de 5 litri, plină cu plante proaspete. Baia durează 20 minute. Se poate folosi şi intern câte 2-3 căni pentru efectul care-l are hemostatic şi de întărire al muşchiului inimii.
Troscot (Polygonum aviculare) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Intern se poate folosi câte 2-3 căni, pentru efectul calmant pe care-l are.
Ulm (Ulmus campestre) coajă mărunţită 2 linguriţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară. Se fac spălături locale sau se poate lua intern de 2-3 ori pe zi câte 1 cană, pentru efectul astringent, cicatrizant şi se poate folosi chiar şi în cazul cancerului.
Urechelniţă (Sempervivum tectorium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Urzică (Urtica dioica) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Se poate lua intern câte 2-3 căni pentru efectul foarte bun pe care-l are asupra organismului, chiar şi pentru eliminarea organismului de toxine.
Urzică mică (Urtica urens) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Se poate lua intern câte 2-3 căni pentru efectul foarte bun pe care-l are asupra organismului, chiar şi pentru eliminarea organismului de toxine.
Varză (Brasica oleracea) se striveşte o foaie de varză pe o suprafaţă plană după ce i s-au tăiat nervurile şi se aplică local după ce s-a spălat bine cu apă şi săpun. Se foloseşte în cazul hemoroizilor externi. Dacă există hemoroizi interni tot o foaie de varză făcută sul după strivire se face ca un supozitor şi se pune în fund. Se pune una la 12 ore.
Vineriţă (Ajuga reptans) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi.
Vulturică (Hieracium pilosella) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu acest ceai după fiecare defecaţie sau chiar de mai multe ori pe zi. Are şi efect antibiotic.
Reţeta 1: Se mai poate face o altă alifie eficientă în casă: se ia o linguriţă de ceară de albine, 1 linguriţă de miere, 1 linguriţă de ulei de floarea soarelui, 2-3 centimetri de aloe zdrobită (sau o lingură). Se pun toate pentru topit pe baia de apă. Se fierb apoi 2 ore. Se strecoară. Se pune apoi într-o cratiţă şi se amestecă până la răcirea complectă, după care se pune în cutii mici. Se ţine la rece.
Se va folosi doar perioade scurte până trece episodul dureros şi se va întrerupe deoarece folosirea în exces poate să subţieze pielea şi la o nouă constipaţie se pot produce rupturi şi afecţiuni mai grave.
Reţeta 2: 300 untură de porc proaspătă ne topită se taie în bucăţi mici, se pun apoi 50 g flori de gălbenele şi 1 mănă de coajă de salcie tăiată mărunt. Se pune la foc mic, pentru 2 ore pe baie de apă. Se strecoară şi se pune în cutii mici de plastic la rece. Se unge local. Este utilă şi la sângerări şi la mâncărimi.
Reţeta 3: 50 g coajă de stejar măcinată cu râşniţa de cafea, 200 g unt, 50 g flori de coada şoricelului. Se pun toate pe baia de apă şi se fierb timp de 3 ore. Se strecoară. Se pun în cutii de plastic. Se foloseşte la dureri, hemoroizi externi şi chiar sângerări. Se fac băi de şezut cu 2 linguri de coajă stejar şi 1 lingură rădăcină de nalbă fierte 15 minute într-un litru de apă, apoi strecurat.
Reţeta 4: pelin 2 linguri, 2 linguri coajă arin, 2 linguri flori sunătoare- toate măcinate cu râşniţa de cafea. Se pun la 200 g de unt. Se lasă pe baia de apă timp de 3 ore să fiarbă. Se strecoară şi se pune în cutii mici la rece. Se foloseşte le nevoie. Este şi calmantă şi astringentă şi dezinfectantă.
Reţeta 5: se face un decoct din 50 g frunze de viţa de-vie care se fierbe timp de 10 minute într-un litru de apă. Planta poate fi proaspătă sau uscată. Se bea din sfert în sfert de oră câte 1 lingură de ceai timp de 1 săptămână. Extern se fac băi de şezut cu următorul preparat: se pisează 10 căpăţâni de usturoi necurăţate de coajă şi cu mustăţi. Se fierb la foc mic în o jumătate litru de apă timp de 15 minute. Băile se fac în ceai mai întâi călduţ, apoi din ce în ce mai fierbinte. Se pot face 4-5 băi pe zi, în funcţie de severitatea afecţiunii. Rezultatele se văd după 2-3 băi.
Reţeta 6: se prepară un decoct dintr-o linguriţă de pulbere de scoarţă de castan sălbatec obţinut de pe ramuri tinere, uscat şi apoi măcinat cu râşniţa de cafea. Se va pune la 100 ml apă. Se dă acesta la foc şi se lasă să clocotească, apoi se acopere şi se lasă să se răcească. Se strecoară. Se vor lua zilnic apoi din acesta 15-20 picături timp de 20 zile pe lună, după care se face o pauză de 10 zile şi se reia tratamentul.
Se mai poate face tot din castan sălbatec o alifie: se prepară mai întâi o tinctură din 50 g scoarţă măcinată pusă la 150 ml spirt concentrat (90 grade). Se lasă la macerat 15 zile. Se agită zilnic cel puţin de 2 ori. Se strecoară apoi în sticle de culoare închisă prevăzute cu dop. Se va pune pentru alifie 20 ml tinctură cu untură de porc (100 g). Se amestecă bine. Se aplică local după spălare în strat subţire.
In cazurile infectate se va prefera folosirea de propolis unguent care există sub denumirea de Propoderm, sau chiar supozitoare pe perioada episodului acesta. In unele cazuri acesta produce mâncărimi anale, caz în care se va întrerupe pentru o perioadă de câteva zile acest produs putându-se relua după 2-3 zile din nou.
Se spune că frunzele de stejar care conţin gogoşi sunt cele mai eficiente la băi şi vindecă întotdeauna. Au foarte mult tanin într-adevăr şi produc strângerea ţesuturilor şi poate din această cauză se petrec aşa de dese vindecări cu tratamentele cu frunze din acestea.
Preparare- se vor strânge frunze care conţin aceste gogoşi cum li se spune în popor şi se vor pune 20 de frunze, după ce se mărunţesc în 250 ml de apă rece. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute la foc domol. Se vor lăsa timp de 10 minute acoperite după care se vor strecura. Se va folosi la spălături locale sau chiar comprese care se vor pune pe o bucată de pansament steril şi se aplică local de mai multe ori pe zi, până la vindecare.
Mici cataplasme cu argilă reci aplicate pentru 1-2 ore, care se pot alterna cu foi de varză.
Cartofi cruzi raşi, frunze de soc, seminţe de gutui zdrobite şi făcute o pastă cu puţin ulei sau untură, băi de şezut cu diferite plante medicinale din cele de mai sus. Comprese cu plante medicinale sau cataplasme cu brânză proaspătă de vaci sau cu zer, contribuie nu numai la calmarea durerilor cât şi la vindecare.
Muguri de plop (Populus nigra)- se zdrobesc 20 g de muguri (4 linguri cu vârf) şi se pun peste ei o linguriţă de alcool sanitar. Închideţi recipientul cu dop şi lăsaţi-l la macerat timp de 24 ore. Amestecaţi apoi cu 100 g untură de porc nesărată şi 5 g de ceară de albine şi aşezaţi vasul pe baia de apă pentru 3 ore, amestecând din când în când(la foc mic). Filtraţi apoi prin presare într-un tifon cât timp este fierbinte. Se amestecă apoi până la răcirea complectă pentru că are tendinţa de a se stratifica. Cu acest preparat se ung zonele cu probleme.
În farmacii există o cremă gata făcută „Hipericin” care este o cremă de sunătoare, foarte bună. Se mai poate folosi din magazinele naturiste cremă de: cătină, (există şi ulei), brustur, tătăneasă, gălbenele, creme cu miere, etc. Toate acestea nu se vor folosi decât după ce se spală local cu plante medicinale.
Lemnul dulce (Glycyrriza echinata) ameliorează hemoroizii. Se pune pentru aceasta 50 g de lemn dulce măcinat cu râşniţa de cafea într-o sticlă de 1 litru, apoi umpleţi-o cu votcă la 40 grade. Se lasă la temperatura camerei timp de 15 zile, agitând în fiecare zi de câteva ori. Se strecoară după 15 zile. Se va lua câte un păhărel de ţuică de 3 ori pe zi. Înainte de mese. Indicat femeilor care au hemoroizi, deoarece conţine şi o serie de fitohormoni care ajută foarte mult femeilor.
Trucuri pentru ameliorarea problemelor hemoroidale.
Hemoroizii reprezintă o problemă de sănătate pe cât de frecventă, pe atât de greu de combătut. Sunt foarte mulţi factori care favorizează dezvoltarea acestor vene varicoase la nivelul anusului. Astfel, dacă aveţi un surplus de greutate, suferiţi de constipaţie sau vă petreceţi prea multe ore pe zi stând pe scaun, riscaţi foarte mult să vă apară hemoroizi. O metodă bună de a le veni de hac sunt duşurile reci în zona anală. Temperatura scăzută tonifică venele şi jucând rolul unui adevărat anestezic natural, face să dispară durerea. Este suficient să aplicaţi un jet de apă rece timp de 2-3 minute de 3 ori pe zi. Rezultatele sunt de multe ori surprinzătoare.
Anumite persoane care au hemoroizi se scarpină în zona anusului. Acest obicei nu face altceva decât să agraveze răul, aşadar este bine să renunţaţi la el. De asemenea evitaţi să faceţi efort fizic sau să ridicaţi obiecte grele, căci vă puteţi influenţa negativ starea. Mersul pe jos în fiecare zi este în schimb salutar: favorizează circulaţia sângelui, ducând la retragerea hemoroizilor.
Tratament simplu.
Unguent: preparaţi un unguent din 2 linguri de muguri de plop negru zdrobiţi, umeziţi cu alcool şi lăsaţi să se macereze timp de 24 ore într-un vas acoperit. Amestecaţi cu 100 g untură de porc şi 15 g ceară de albine şi ţineţi vasul pe baia de aburi timp de 3 ore. Filtraţi printr-un tifon curat, apoi frecaţi energic amestecul cu o spatulă din lemn, până obţineţi unguentul.
Amestecaţi 2 linguri de coajă de stejar, 2 linguri rădăcină de tătăneasă, 2 linguri flori de muşeţel, 2 linguri flori de arnică 1 lingură pelin şi 1 lingură şovârf (plantă). Luaţi din acest amestec 2 linguri şi turnaţi peste el 4 linguri de alcool. Acoperiţi vasul pentru 8-10 ore. Se pune apoi 100 ml apă şi se dă un clocot. Se strecoară apoi. Faceţi seara badijonări locale cu preparatul obţinut. După ce aţi ţinut compresele timp de 10 minute, îndepărtaţi-le şi ungeţi zona hemoroidală cu unguentul pe bază de plop (muguri). Urmaţi tratamentul până la deplina vindecare: este foarte eficient şi se recomandă şi la fisuri anale.
Clisme. Acestea este indicat să se facă mai ales în perioada acută pentru a uşura golirea intestinului. Se pot face cu oricare din plantele de mai sus sau chiar amestecuri de mai multe plante. Se face cu 500ml-1 litru de lichid la temperatura corpului şi cu presiune mică.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment