-->

Emfizemul pulmonar

EMFIZEMUL PULMONAR.asthma1
Dilatarea permanentă a plămânului datorită distrugerii unei părţi din elementele elastice ale ţesutului pulmonar. În emfizemul pulmonar se observă o distrugere (atrofie) a septurilor intraalveolare, care provoacă confluarea alveolelor vecine între ele şi transformarea câtorva alveole învecinate în vezicule mai mari. Suprafaţa respiratorie a plămânilor se micşorează deci într-un grad variabil, corespunzător gravităţii emfizemului.
La acest proces se adaugă şi un grad de scleroză interstiţială care face ca o parte din alveole să fie obliterată şi distrusă, împreună cu capilarele acestei zone. Într-o fază avansată emfizemul apare deci ischemia plămânilor, hematoză diminuată, hipertensiunea în circulaţia mică şi insuficienţa părţi drepte a inimii.
Cauzele emboliei- bronşită cronică gravă, astmul bronhic de lungă durată, pneumicoze, supradestinderea mecanică permanentă a plămânilor (suflători de sticlă, muzicanţi care cântă la instrumente de suflat, scoaterea de lungă durată a unei părţi din plămân (TBC). Embolia se produce mai ales la bărbaţii în vârstă.
Bolnavul prezintă dispnee şi destul de precoce cianoza feţei. Embolia este însoţită de obicei de bronşită cronică şi duce spre dezvoltarea unei insuficienţe cardiace în stadiile mai înaintate.
Face parte dintre bolile grave obstructive ale plămânilor ca astmul bronhic şi bronşita cronică. Este o boală obstructivă. Este foarte mult influenţată de fumat. Se instalează de obicei la peste 45 de ani.
Simptome: la început gâfâială la efortul cel mai mic, apoi după agravarea bolii apare şi în momentele de repaus şi treptat pe măsură ce capacitatea pulmonară scade aceste simptome sunt tot mai puternice. Apare tusea de dimineaţă în special când este vorba şi despre fumători sau de cei care au şi bronşită cronică sau apar crize de dispnee în timpul nopţii mai ales la cei cu astmă.
Tratament:
Se va respecta tratamentul impus de medicul specialist şi cu acordul dânsului se poate face şi unul sau mai multe din tratamentele de mai jos. Se caută să se tonifice inima, calmarea tusei şi mijloace care reglează funcţia respiratorie.
Este indicat să se facă şi gimnastică medicală respiratorie.
O parte din oamenii vârstnici mor de insuficienţă cardiacă datorită emfizemului pulmonar.
Embolia traumatică când aerul pătrunde în spaţiile subtegumentare în regiunea gâtului, trahee, laringe, etc.
Embolia gangrenoasă în care gazul se produce în ura unor infecţii subcutanate. În aceste cazuri grave se vor face puncţii locale cu dezinfecţii corespunzătoare conform indicaţiilor medicului de specialitate.
Se va evita munca grea cu eforturi fizice. Se va evita de asemenea praful, fumul, frigul, umiditatea.
Se va institui regim cu multe sucuri de legume şi fructe. Se consumă de asemenea multe fructe putând chiar să se dea zile de fructe în care nu se consumă altceva decât fructe fără alt aliment.
Se iau cât mai multe expectorante sub formă de ceaiuri. Se face tratament la bronşita cronică sau alte afecţiuni care sunt prezente.
Fără efortul şi ajutorul bolnavului nu se poate însă vindeca deoarece este necesar să se facă gimnastică respiratorie foarte conştiincios zilnic de mai multe ori. Chiar în pauze de gimnastică este bine să se umfle din când în când baloane care sunt mai greu de umflat ( mai groase).
Se mai pot folosi următoarele plante medicinale: anason, brad (cetină sau conuri- decoct intern), brustur, busuioc, cârcel (plantă infuzie sau tinctură), ceapă, cimbru (infuzie din plantă), cicoare, ciuboţica cucului, coada calului (comprese şi cataplasme externe cu planta fiartă), echinaceea (tinctură pentru întărirea imunităţii), gălbenele (flori cataplasme), ghimber, ginseng, gutuie, hrean, iarbă mare, ienupăr, in (seminţe-cataplasme locale), isop, lămâi, lemnul domnului, levănţică, limba mielului, mac roşu, măghiran, măr, mătreaţa bradului, menta, molid, morcov, mur, muştar, năprasnic, nuc, omag, ovăz, păducel, pătlagină (plantă infuzie intern sau sirop), pin, pir, plămânărică, plop negru, podbal ( plantă-infuzie, flori-infuzie- din ambele se poate face şi sirop), ridiche, salcâm, salcie, scai vânăt, soc, sulfină, talpa gâştei, tei, trei fraţi pătaţi, trifoi roşu, turiţă mare, ulm, unguraş, untul pământului, urzică, usturoi, valeriană, varză, vâsc, viorea, zârnă.
Modul de folosire al plantelor medicinale.

Anason (Pimpinella anisum)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are scopul de ajuta expectoraţia şi contribuie la eliminarea din organism a toxinelor acumulate.
Brad( Abies alba)- se vor lua vârfuri de brad tinere. Se mărunţesc 50 g şi se pun la 250 ml apă, se fierb timp de 30 minute apoi se strecoară. Se mai pune apoi 100 g de zahăr şi se fierbe până se transformă în sirop. Se ia câte o linguriţă diluată cu scopul de a calma tusea. Se mai poate fierbe timp de 5 minute 1 linguriţă de vârfuri tinere timp de 5 minute apoi se strecoară putând să se consume 2-3 căni de ceai pe zi.
Conurile verzi se pot folosi identic. De asemenea din cetină sau ramuri tinere fierte se poate aplica cataplasmă pe piept cu scopul de a calma durerile.
Brustur (Actium lappa) se poate folosi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină fierbe timp de 5 minute în 250 ml apă. Se strecoară şi se consumă câte 2 căni pe zi. Ajută la curăţirea organismului şi chiar a bronhiilor. Extern se poate face cataplasmă sau compresă caldă.
Busuioc (Ocium basilicum)-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are scopul de a distruge germenii patogeni şi este totodată un calmant uşor al tusei.
Cârcel (Ephedra distachya) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are scopul de ajuta expectoraţia şi contribuie la eliminarea din organism a toxinelor acumulate.
Este planta cea mai utilă la această afecţiune şi sunt şi medicamente fabricate din această plantă. Este o plantă care ajută şi la dilatarea bronhiilor.
Ceapă (Alium ceppa)-se poate folosi crudă la orice mâncare. Se poate de asemenea folosi bulbul tot proaspătă. Ceaiuri sunt indicate din bulb sau din frunze. Se pun 2 linguri de ceapă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se pot consuma în special pentru calmarea tusei. Se poate folosi şi sucul de ceapă în amestec cu miere sau se face un sirop foarte util tot pentru calmarea tusei.
Cimbru (Tymusvulgaris) se poate folosi şi cel de grădină- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are scopul de a distruge germenii patogeni şi este totodată un calmant uşor al tusei.
Se poate folosi şi sub formă de tinctură câte 10 picături de 3 ori pe zi. Se poate de asemenea face un oţet aromat cu care se fac frecţii.
Cicoare (Cichorium intybus) se foloseşte planta proaspătă la salate. De asemenea se poate face un ceai din 2 linguriţe de rădăcină fierbe timp de 5 minute în 250 ml apă. Se strecoară şi se consumă câte 2 căni pe zi. Ajută la curăţirea organismului şi chiar a bronhiilor. Extern se poate face cataplasmă sau compresă caldă.
Se indică în special la cei care au şi constipaţii.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis)- se poate folosi planta mărunţită-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are scopul de a distruge germenii patogeni şi este totodată un calmant uşor al tusei. Se poate de asemenea folosi rădăcina-1 linguriţă de rădăcină fierbe timp de 5 minute în 250 ml apă. Se strecoară şi se consumă câte 2 căni pe zi. Ajută la curăţirea organismului şi chiar a bronhiilor. Extern se poate face cataplasmă sau compresă caldă.
Este totodată un calmant nervos şi este indicat în special la cei care au afecţiuni asociate ale sistemului neuro-vegetativ. Este planta care se foloseşte foarte des în special în zonele montane. Se îndulceşte de fiecare dată cu miere după gust.
Coada calului (Equisetum arvense) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei fiind utilă datorită faptului că aduc organismului o serie de minerale care ajută la vindecare. De asemenea ajută la expectoraţie. Extern se face cu cantitate dublă de plantă cataplasmă pe regiunea toracelui caldă.
Echinaceea-(Echinacea angustifolia)- există la orice magazin naturist şi cel mai indicat este să se folosească sub formă de tinctură conform indicaţiilor producătorului. Această plantă ajută la întărirea imunităţi organismului şi în felul acesta la o luptă mult mai uşoară cu boala.
Gălbenele (Calendula officinalis)-cel mai mult se folosesc florile- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are scopul de a distruge germenii patogeni şi este totodată un calmant uşor al tusei. Este de asemenea şi o plantă care distruge o serie de agenţi patogeni. Tinctura se foloseşte câte 20 picături luate de 3 ori pe zi diluată cu 100 ml apă. Se ia înainte de mesele principale.
Se mai poate face cataplasmă cu planta fiartă aplicată pe torace caldă, pentru a ajuta la o respiraţie mai uşoară şi prin aceasta la dispariţia afecţiunii. Se mai poate folosi şi întreaga plantă mai ales extern.
Ghimber (Zinghiber officinalis)- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu puţină apă. Această plantă ajută la dilatarea bronhiilor şi totodată este o plantă care tonifică aparatul respirator. Se poate folosi şi sub formă de tinctură câte 20 picături de 3 ori pe zi diluată la 100 ml apă. Se ia înainte de mese.
Ginseng ((Eleutherococcus senticosus)- se poate lua conform indicaţiilor producătorului. Este planta care ajută la refacerea celulară şi poate ajuta foarte mult chiar la refacerea plămânilor. Se poate lua perioade lungi de timp.,
Gutuie (Cydonia oblongata)- seminţele fructului 1 linguriţă se pun la 250 ml apă şi se fierb apoi timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate face un compot de fructe. Ambele ajută la afecţiune pentru că conţin o serie de substanţe care ajută la lubrefierea şi vindecarea afecţiunii ajutând atât la calmarea tusei cât şi pentru a putea respira mai uşor.
Hrean Armoracia rusticona)- se foloseşte rădăcina câte 1 linguriţă de rădăcină rasă amestecată cu miere polifloră în aceiaşi cantitate se va lua intern de mai multe ori pe zi. Ajută la decongestionarea bronhiilor şi la o respiraţie mai uşoară. Este totodată un expectorant şi antibiotic. Extern se poate face cataplasmă cu rădăcină rasă sau chiar cu frunze de hrean. Acestea se aplică pe torace şi se ţin în funcţie de toleranţa individuală. Se poate face de 2 ori pe zi.
Iarbă mare(Fucus vesiculosus), 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are scopul de a distruge germenii patogeni şi este totodată un calmant uşor al tusei. Este indicat pentru uşurarea respiraţiei.
Ienupăr (Juniperus comunis), bace se pot lua sub formă de cură. Se va începe cu 4 bucăţi care se vor mărunţi bine în gură, apoi se înghit. A doua zi se vor lua 5 bucăţi şi apoi în fiecare zi se va mai adăuga o bucată până se ajunge la 15 bucăţi. După ce se ajunge la 15 bucăţi se vor scădea câte 1 bucată pe zi până se va ajunge la 4 bucăţi cu cât s-a început. Se poate face acest lucru de 2 ori pe an. Se mai poate face din 1 linguriţă de bace mărunţite puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute. Se vor consuma 2 căni pe zi. Este indicat să nu fie folosit de către cei care au afectat rinichii pentru că poate să agraveze afecţiunea producând agravarea afecţiunii renale. Este foarte indicată pentru a ajuta la o curăţire a bronhiilor şi prin aceasta la o mai uşoară respiraţie.
In (Linum usitatissimum)- 1 linguriţă de seminţe măcinate se pun la 100 ml apă clocotită. Se pune apoi într-o bucată de pânză care se va aplica pe torace pentru a ajuta la o mai uşoară respiraţie. Se poate amesteca şi cu rădăcină de hrean şi se aplică cataplasme.
Isop (Hyssopus officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are scopul de a distruge germenii patogeni şi este totodată un calmant uşor al tusei. Este indicat pentru uşurarea respiraţiei.
Lămâi,(Citrus limonium)- suc de lămâie se va lua cu 100 ml apă şi se îndulceşte cu miere de albine după gust. Este foarte indicat pentru că are foarte multă vitamina C naturală care ajută la refacerea organismului şi totodată poate distruge o serie de germeni patogeni. Se poate tăia coaja de lămâie după ce se strecoară de suc şi se fierbe cu 250 ml apă până se moaie şi apoi se strecoară. Se adaugă după răcire sucul obţinut prin stoarcere înainte de a se fierbe. Este foarte indicat pentru a ajuta la curăţirea de toxine a bronhiilor. Se poate consuma zilnic câte 1 lămâie zilnic.
Lemnul domnului, (Artemisia abrotanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Levănţică, (Lavandula angustifolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este un calmant foarte eficient folosit pentru calmarea nervoasă.
Limba mielului,(Borago officinalis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat pentru efectul expectorant.
Mac roşu,(Papaver rhoeas)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Măghiran, (Majorana hortensis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Este indicată şi pentru efectul calmant al tusei.
Măr, (Mallus pumilla)- se pot folosi fructele crude proaspete sau se poate face compot. Este indicat în cazul în care se doreşte curăţirea bronhiilor. Are foarte multă vitamina C. Se indică şi ceai din coajă.
Mătreaţa bradului, (Usnea barbata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este un bun expectorant şi totodată distruge germeni patogeni.
Menta (Mentha piperita),1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Molid, (Picea albis)-se folosesc ramurile tinere-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Se mai poate folosi şi răşina consumată ca şi guma de mestecat. Ajută la calmarea tusei.
Morcov,(Daucus carota)- morcov ras se consumă simplu sau sub formă de suc de morcovi deoarece conţine multă vitamina A care ajută la refacerea celulelor. Frunzele de morcov- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Au efect expectorant.
Mur, (Rubus fruticosus)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Au efect expectorant.
Muştar,(Sinapis alba) făina de muştar se amestecă cu apă caldă şi eventual cu făină albă sau de in şi se aplică extern pentru a ajuta la vindecare. Se face în fiecare seară.
Năprasnic,(Geranium robertianum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Au efect expectorant.
Nuc,(Juglans regia) se folosesc frunzele- 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere după gust. Este util pentru că diminuează expectoraţia, fiind totodată un bun antibiotic uneori util. Se pot face şi cataplasme externe.
Omag, (Aconitus napelus) este indicată folosirea acestei plante numai sub formă de capsule sau pastile preparate în farmacie şi luate conform indicaţiilor producătorului. Este una dintre cele mai toxice plante medicinale. Se indică pentru calmarea tusei fiind unul dintre cele mai eficiente preparate.
Ovăz,(Avena sativa)- paiele de ovăz se folosesc sub formă de cataplasme sau băi locale sau chiar totale ajutând la vindecarea afecţiunii. Se indică folosirea băilor zilnic. Se poate de asemenea folosi şi sucul de mlădiţe de ovăz care este foarte eficient datorită faptului că conţine celuloză care este indicată pentru refacerea celulelor din bronhii. Se pot face cure. De asemenea există în magazinele plafar o serie de preparate care se vor putea lua conform indicaţiilor producătorului cu scopul de a reface celulele din aparatul respirator.
Păducel, (Crataegus monogyna)-flori şi frunze-1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere după gust. Este un calmant al tusei şi totodată un foarte bun ceai care ajută la refacerea integrităţii pulmonare ajutând la refacerea circulaţiei. Se pot folosi şi fructele 2 linguriţe de fructe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Tinctura se poate lua câte 20 picături de 3 ori pe zi, diluată cu 100 ml apă.
Pătlagină (Plantago lanceolata)- 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere după gust. Este un calmant al tusei şi se poate folosi şi sub formă de sirop care se ia mai ales pentru efectul expectorant şi de calmarea tusei.
Pin,(Pinus silvestris) se vor lua vârfuri de brad tinere. Se mărunţesc 50 g şi se pun la 250 ml apă, se fierb timp de 30 minute apoi se strecoară. Se mai pune apoi 100 g de zahăr şi se fierbe până se transformă în sirop. Se ia câte o linguriţă diluată cu scopul de a calma tusea. Se mai poate fierbe timp de 5 minute 1 linguriţă de vârfuri tinere timp de 5 minute apoi se strecoară putând să se consume 2-3 căni de ceai pe zi.
Conurile verzi se pot folosi identic. De asemenea din cetină sau ramuri tinere fierte se poate aplica cataplasmă pe piept cu scopul de a calma durerile. Există la orice magazin siropuri de pin sau brad care se vor lua conform indicaţiilor producătorului.
Pir, (Agropyron repens)- se folosesc rizomii- 1 linguriţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară şi se aruncă acest lichid. Se pune alte 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se va pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu înainte de a se consuma. Este unul dintre plantele care ajută la curăţirea bronhiilor fiind unul dintre plantele expectorante.
Plămânărică, (Pulmonaria officinalis)- 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere după gust. Este o plantă care se folosea încă de pe timpul Romanilor pentru toate afecţiunile pulmonare.
Are un remarcabil efect expectorant.
Plop negru, (Populus nigra)- se folosesc mugurii- 1 linguriţă de muguri se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Este foarte eficient în distrugerea diferiţilor germeni patogeni. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura care se va folosi conform indicaţiilor producătorului.
Podbal (Tussilago farfara)- se pun peste 2 linguriţe de flori şi frunze 1 cană de apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se bea în fiecare zi 2-3 căni de ceai preferabil îndulcit cu miere de tei (sau flori de munte) dacă nu există contra indicaţii. Se face minimum 3 luni.
Ridiche neagră (Rhapanus sativus niger), se rade şi se ia cu miere. Sau se face o scobitură în ea unde se va pune zahăr. Se lasă până a doua zi se consumă sucul astfel obţinut. Se foloseşte ca un bun calmant al tusei de mai multe ori pe zi.
Salcâm, (Robinia pseudoacacia) se folosesc florile- 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute şi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este un bun expectorant şi totodată lubrifiant al aparatului respirator.
Salcie,(Salix alba) 1 linguriţă de coajă se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot folosi 3 căni pe zi. Se poate de asemenea folosi praf din coajă uscată care se pune sub limbă pentru 10 minute apoi se înghite cu apă. Este o plantă foarte eficientă şi care s-a folosit la început pentru prepararea aspirinei. Nu are însă contra indicaţiile acesteia. Este şi un bun calmant al durerii.
Scai vânăt (Eryngium planum), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Are efect antibiotic remarcabil indicat în toate formele de afecţiuni pulmonare. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Soc, (Sambucus nigra)-1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se poate folosi ca un bun expectorant şi ajută totodată la o mai mare cantitate de transpiraţie prin care corpul poate elimina o serie de toxine.
Sulfină, (Melilotus albus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Este foarte eficientă pentru refacerea circulaţiei sangvine şi se poate folosi câte 3 căni pe zi.
Talpa gâştei,(Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Se foloseşte mai ales pentru efectul calmant. Reface ritmul cardiac de foarte multe ori fiind foarte eficientă mai ales în diferite combinaţii în funcţie de simptomele prezentate de fiecare bolnav în parte. Se poate da la toţi cei cu afecţiuni cardiace.
Tei,(Tilia tomentosa)- 1 linguriţă de plantă mărunţită(flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Este un bun calmant al tusei.
Trei fraţi pătaţi, (Viola tricolor)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Se foloseşte în toate cazurile în care este vorba şi despre o alergie. Ajută şi la calmarea tusei totodată fiind un bun expectorant.
Trifoi roşu, (Trifolium pratense)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Se foloseşte pentru efectul expectorant. Se poate folosi şi la băi care se vor face seara.
Turiţă mare- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Se ţine în termos şi se ia câte puţin în cursul unei zile. Este bine să se consume călduţ şi să se bea cu înghiţituri mici. Nu este voie să fie re încălzit.
Ulm, (ulmus campestre) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Se poate folosi şi coaja fiartă 5 minute. Este una dintre plantele expectorante care se indică la cazurile mai grave inclusiv la cancer. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Unguraş, (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Se indică datorită faptului că poate regla activitatea inimii fiind indicat în toate afecţiunile cardiace în care este dereglat ritmul cardiac.
Untul pământului,(Tamus communis) se foloseşte extern pentru calmarea durerilor.
Urzică,(Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Se indică pentru efectul expectorant şi pentru faptul că ajută la regenerarea celulară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Usturoi, (Alşium sativus) se poate consuma zilnic crud pentru efectul antibiotic foarte puternic şi de asemenea pentru refacerea circulaţiei sângelui. Este indicat în special şi la cei cu tensiune arterială mare. Se poate consuma şi sub formă de capsule de către cei care nu suportă mirosul prea puternic al acestei plante, dar se poate folosi de asemenea în orice mâncare zilnic.
Valeriană,(Valeriana officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 m,l apă şi se fierbe 5 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 2 căni pe zi, pentru efectul sedativ puternic pe care-l are. Se poate folosi şi tinctura câte 5 picături o dată luate diluate.
Varză, (Brasica oleracea) se pot folosi frunzele de varză strivite care se aplică pe torace pentru calmarea durerilor. Se pot ţine şi toată noaptea sub pansament.
Vâsc, (Vâscum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă pentru 8 ore după care fără să fie încălzit se strecoară şi se poate consuma. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este una dintre plantele care refac circulaţia sângelui. Se indică şi pentru scăderea tensiunii arteriale.
Viorea,(Viola odorata)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru calmarea tusei.
Zârnă (Solanum nigrum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru calmarea tusei. Se foloseşte la diferite combinaţii.

Argila-

Se poate folosi orice argilă care se va recolta din locuri unde nu există poluare. Se va pune la uscat la soare apoi se cerne pentru a îndepărta eventualele impurităţi. Se pune apoi în pungi de hârtie. Se pune 1 linguriţă de argilă la 250 ml apă şi se amestecă. Se lasă apoi timp de 12 ore şi se consumă apa de pe această argilă. Se face acest lucru timp de 3-5 zile, după care se obişnuieşte organismul cu acest lichid şi se va agita cu o lingură de lemn căutând să se consuma apa aceasta tulbure. Se poate în acest fel să se consume zilnic câte 1 linguriţă de argilă. Este foarte eficientă pentru refacerea organismului fiind totodată şi un antibiotic.
Extern se poate aplica argila umedă pe o bucată de pânză care se aplică pe torace. Se poate ţine la început 2 ore apoi după ce se obişnuieşte omul se poate ţine chiar toată noaptea.
Oţet de mere cu miere. 2 linguriţe de oţet se pun la 250 ml apă şi se îndulceşte cu miere după gust. Se pot consuma 3-5 căni din acestea pe zi.
Gimnastica medicală- este indicată să se facă sub îndrumarea unui specialist, cel puţin la început până ce omul va învăţa să execute mişcările care se cer.
În rest este necesară zilnic mişcare la aer curat şi cât mai multe plimbări.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment