-->

Depresia se poate trata și naturist.

Stare de tristețe intensă datorată unei tulburări de afectivitate. Totul este văzut şi trăit sub impresia unui profund pesimism care face ca bolnavul să se gândească numai la nenorociri, catastrofe, etc. Unul dintre cele mai mari pericole este impulsul pentru sinucidere, urmare a autoacuzării, considerarea vieții ca fiind inutilă, etc.
Depresia se poate trata și naturist.

În cazul tuturor depresiilor, un tratament naturist poate să vină în ajutorul bolnavilor.
Pentru prevenirea acestor afecţiuni se va face mişcare în aer liber zilnic şi periodic este foarte bine ca fiecare să-şi ia o vacanţă care să o petreacă într-un mediu prielnic distracţiilor. Se vor da atenţie hobiurilor şi chiar petrecerea timpului cât mai plăcut cu putinţă pentru fiecare în parte. Se va asigura hrană echilibrată şi consistentă cu respectarea orelor de masă.
Se vor diminua sau chiar se vor elimina ţigările, alcoolul şi se va căuta să se alimenteze cât mai raţional. Zahărul va fi eliminat, înlocuindu-se cu miere.
Se pot administra în cadrul acestei afecţiuni pentru tratament următoarele plante medicinale: alun, anason, angelica, brânca ursului, busuioc, cacao, castan comestibil, cătină, cicoare, cimbru, citrice, coacăz, coada calului, dafin, fenicul, flori de fân, ghimbir, ghinţură galbenă, ginkgo -biloba, ginseng, grâu, hamei, Kava-kava, lămâi, levănţică, măceş, măghiran, mentă, morcov, obligeană, ochiul boului, ovăz, păducel, păpădie, pătrunjel, pelin, roiniţă, rozmarin, salată verde, salvie, scorţişoară, şovârf, spanac, sunătoare, talpa gâştei, tei, ţelină, urzică, valeriană, varză, verbină.

Modul de folosire al plantelor medicinale.
Alun (Corylus avellana) se vor consuma zilnic fructele care sunt foarte bogate în vitamine şi pot să aducă un aport substanţial de sănătate.
Anason (Pimpinella anisum) o linguriţă se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se va bea fracţionat înaintea meselor principale. Se mai poate lua o linguriţă de praf sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu apă. Calmează spasmele nervoase, favorizează circulaţia şi menstruaţia dificilă. Este un bun diuretic.
Angelică (Angelica archangelica) Pulbere de plantă uscată: 2-4 g pe zi în toate afecţiunile interne. Se va ţine sub limbă o perioadă de câteva minute şi apoi se înghite cu puţină apă. Este tratamentul cel mai bun şi rapid pentru dereglările glandulare. Datorită faptului că se ia sub limbă pătrunde foarte repede în circuitul hormonal, contribuind la reglarea hormonală. Se ia întotdeauna înainte de mese cu 15 minute.
Decoct din 2 linguriţe de rădăcini mărunţite la 250 ml apă. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Vin: la un litru de vin (preferabil alb) de struguri ne stropiţi direct de la producător, se vor pune 50 g de rădăcină sau seminţe măcinate. Se poate pune şi puţin praf de scorţişoară. Se lasă la temperatura camerei o perioadă de 8 zile, agitându-se des. După 8 zile se va strecura şi ceea ce s-a obţinut se complectează cu vin până la un litru. Se ţine la rece bine închis. Se poate lua câte 100 ml pe zi împărţit în trei reprize. Nu este indicat ca acest vin să se consume în cantităţi prea mari, deoarece poate produce perturbări în organism. Este bine ca acest vin să se ia cu 15 minute înainte de mesele principale.
Tinctură: o parte plantă bine mărunţită (preferabil măcinată cu râşniţa de cafea foarte fin) şi 5 părţi alcool alimentar de 70˚, se pun într-un recipient care se poate închide ermetic. Se va ţine timp de 15 zile agitând des. Se va strecura apoi şi se pune in recipiente mai mici la rece, preferabil în sticle de culoare închisă. Se poate păstra la rece o perioadă de 2 ani. Administrare: 5 picături până la o linguriţă de tinctură se vor pune în 100 ml apă şi se ia de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale. Se poate folosi o perioadă lungă fără nici o reacţie secundară nedorită. Se poate folosi şi extern diluat cu apă la diverse afecţiuni
Brânca ursului (Heracleum spondylum) se indică în special la persoanele în vârstă şi slăbite cu probleme circulatorii, ori climax. Măreşte pofta de viaţă, este eficient în depresii. Este cel mai eficient sub formă de tinctură şi se găseşte gata preparat la magazinele naturiste. Se poate lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi diluate cu 100 ml apă. Se poate lua în cure de 2-3 luni.
Busuioc (Ocium basilicum) -Plantă proaspătă- câteva rămurele puse la un litru de apă şi lăsat pentru 12 ore. De seara până dimineaţa, când se poate consuma în cursul zilei după strecurare. Se spune că redă voioşia şi dorinţa de viaţă. De asemenea se spune că întinereşte.
-Praf de plantă uscată obţinut cu râşniţa de cafea. Se poate lua câte un vârf de cuţit, până la o linguriţă care se va pune sub limbă timp de 10 minute. Se înghite apoi cu puţină apă. Se poate lua de 3 ori pe zi.
-Infuzie. 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este preferabil să se consume înainte de mese. În afară de diabet se poate să se îndulcească cu miere polifloră.
Cacao (Theobroma cacao)-La deprimările uşoare o bucată de ciocolată consumată poate să rezolve pe moment această problemă. Ciocolata neagră de bună calitate conţine teobromină şi cafeină, două substanţe cu acţiune stimulatoare asupra sistemului nervos central, ca şi feniletilamina, un compus care creşte producţia de adrenalină şi dopamină, ridicându-vă moralul. Conform cercetătorilor americani, cacaoa conţine cantităţi infime de anandamidă, o substanţă care are efect asemănător cu al drogului numit marijuana… evident fără efectele negative ale acesteia. Se consumă câteva bucăţi (cam 30g) de ciocolată neagră pe zi.
Castan comestibil (Castanea sativa) se consumă castane fierte în apă atât înainte cât şi după mesele principale. Se consumă cel puţin 10 bucăţi odată.
Cătină (Hippophae rhamnoides) în primul rând se pot consuma fructe proaspete sau congelate. Se vor lua minimum 4-5 linguriţe de 3 ori pe zi. Cu cât se vor consuma însă mai multe cu atât va fi mai vizibilă în tratament.
Suc din fructe; se ia minimum 20 ml de 3 ori pe zi.
Fructe uscate 2 linguriţe de fructe zdrobite sau măcinate se vor pune la 250 ml apă şi se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară apoi. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Praf de fructe râşnite, apoi cernut praful prin sită se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă de 3 ori pe zi. Se ia cu 30 minute înainte de mese.
Cicoare (Cychorium intybus) -Frunzele în salate, singure sau amestecate cu altele mai puţin amare la toate afecţiunile. -2 linguriţe de frunze şi flori se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi, mai ales în constipaţie.
-Decoct din rădăcină- 2 linguriţe mărunţite se vor pune la 250 ml apă. Se va fierbe apoi 10 minute. Se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, înainte de mese.
Cimbru (Saturneja hortensis)- intern tinctură 15 picături de 3 ori pe zi în combinaţie cu tinctură de sunătoare. Extern cu tinctura se face masaj pe coloana vertebrală de 2 ori pe zi sau chiar băi. Pentru baie este nevoie de o mână de plantă care se pune în cada de baie şi se lasă să curgă apa fierbinte pe ea apoi se lasă apă rece. Se poate face zilnic câte o astfel de baie.
Citrice (Citrus lemon, etc) se vor consuma fructele sau doar sucul lor, eventual cu miere şi apă gust în orice cantitate, aducând multe vitamine şi în special C.
Coacăz (Rubus nigra) în primul rând se pot consuma fructe proaspete sau congelate. Se vor lua minimum 4-5 linguriţe de 3 ori pe zi. Cu cât se vor consuma însă mai multe cu atât va fi mai vizibilă în tratament.
Suc din fructe; se ia minimum 20 ml de 3 ori pe zi.
Fructe uscate 2 linguriţe de fructe zdrobite sau măcinate se vor pune la 250 ml apă şi se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară apoi. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Praf de fructe râşnite, apoi cernut praful prin sită se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă de 3 ori pe zi. Se ia cu 30 minute înainte de mese. Se mai poate folosi uleiul care există la toate magazinele naturiste şi care se va lua intern conform indicaţiilor date de producător. Sunt adevărate polivitamine naturale aceste fructe.
Coada calului (Equisetum adverse) -Praf de plantă uscată obţinută cu râşniţa de cafea. Din pulberea obţinută se va lua un vârf de cuţit care se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite. Se poate adăuga acest praf la orice mâncare.
-Tinctură- 50 g de praf se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se va ţine timp de 15 zile agitând des la temperatura camerei. Se strecoară. Se va putea lua 10 picături- 1 linguriţă de 3 ori pe zi diluat cu apă sau ceai.
Se va folosi tinctura înainte de mese cu 15-30 minute.
-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Dafin (Laurus nobilis) -Decoct din 2 linguriţe de frunze fierte timp de 10 minute în 250 ml apă. Se strecoară şi se vor consuma în cursul zilei cu înghiţituri mici.
-100 g de frunze se mărunţesc apoi se pun într-o sticlă şi se umezesc cu alcool. Se lasă 24 ore, după care se pune peste ele ulei până la 1 litru. Se lasă 4-6 săptămâni după care se strecoară. Ca să se facă mai repede se fierb pentru 3 ore pe Bain-Marie apoi se strecoară. Se pot folosi câte o linguriţă de 3 ori pe zi sau se folosesc ca şi condiment la diferite salate sau mâncăruri.
Fenicul (Foeniculum vulgare) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este mult consumată datorită faptului că reglează digestia. Se poate folosi şi sub formă de tinctură caz în care se pune 1 linguriţă la 100 ml apă şi se bea zilnic se poate chiar de 3-4 ori.
Flori de fân- se va pune o mână de flori de fân (scuturătură de la fân) în 5 litri de apă. Se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară în cadă unde se va sta pentru 20 minute, la temperatura corpului.
Ghimber (Zinghiber officinalis) -Se poate consuma rădăcină rasă sub formă de praf, câte un vârf de cuţit care se va pune sub limbă pentru 10 minute după care se va înghiţi cu puţină apă. 

-Decoct dintr-o linguriţă sau 2 de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml de apă care se va fierbe timp de 2-3 minute. Se va strecura după care s poate consuma 2-3 căni pe zi.
-Tinctură-se va rade 20 de grame de rădăcină care se va pune la 100 ml alcool alimentar de 70. Se va lăsa pentru 15 zile agitând des. Se strecoară apoi se va folosi câte 10 picături până la o linguriţă diluat în 100 ml apă.
Ghinţură galbenă (Gentiana lutea) Se va folosi rădăcina:
-Se mărunţeşte şi se pune în caşete pentru că este foarte amară. La o caşetă se vor pune 0,20 care se vor lua o dată. Vezi la sfârşit doza indicată pentru 24 ore.
-În cazul în care avem nevoie pentru a scăpa de paraziţi intestinali se va lua o linguriţă sau două care se vor fierbe timp de 15 minute în 500 ml apă după care se va strecura. Se va bea în trei reprize: dimineaţa, la amiaz şi seara.
-10 g de rădăcină se opăresc cu 150 g apă. După 6 ore se strecoară şi se stoarce. Lichidului i se adaugă 230 g de zahăr, apoi se fierbe şi se filtrează.
-Tinctură-se vor pune 20 g. de plantă la 100 ml alcool alimentar de 70. Se va pune într-o sticlă preferabil de culoare închisă. Se va ţine la temperatura camerei timp de 15 zile timp în care se va agita de mai multe ori pe zi pentru a se putea extrage principiile active din plante. După această perioadă se va strecura, se pune în sticle mai mici la rece. Se poate păstra timp de 2 ani. Se va lua câte 10-20 picături diluate înainte de mese.
Persoanele care au rău de avion, tren, vapor, etc li se va da 10-15 picături din tinctură înainte de călătorie.
Dozele indicate fiind următoarele: Extract fluid: 2-4 g pe zi Extract moale: 0,5-1 g\zi Extract uscat: 0,20 g\zi . -Se poate prepara un vin dintr-un litru de vin de struguri la care se va pune 50 grame de plantă mărunţită. Se va lăsa apoi timp de 8 zile agitând sticla des. După această perioadă se strecoară. Se va putea adăuga la acest vin şi miere pentru a nu fi aşa de amar. Se va lua câte o linguriţă din el înainte de mese cu 30 minute. -Sirop. La 20 grame de plantă mărunţită se pune 250 ml apă. Se ca fierbe apoi timp de 15 minute, se strecoară după care se va adăuga la acesta 100 g zahăr. Se va fierbe apoi timp de 15 minute sau până capătă consistenţa unui sirop. Se va lua din acesta tot o linguriţă înainte de mese cu 30 minute de trei ori pe zi.
Ginkgo-Biloba. -Se va lua câte un vârf de cuţit de praf de frunze măcinate cu râşniţa de cafea. Se vor ţine sub limbă pentru 10 minute după care se vor înghiţii cu puţină apă. Se va lua de trei ori pe zi înainte de mese.
-O linguriţă de frunze mărunţite se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se vor lăsa acoperite pentru 15 minute după care se vor strecura. Se vor bea 3-4 ceaiuri din acestea pe zi În cure de lungă durată.
-Tinctură din 20 g de plantă mărunţită pusă în 100 ml alcool alimentar de 70, se vor ţine pentru 15 zile agitând des, după care se va strecura. Se va putea lua din această tinctură de 3 ori pe zi câte o linguriţă în bolile grave. Se va lua doar diluată cu apă din cauza alcoolului pe care-l conţine.
-Se ia extractul de la magazinele de plante medicinale care conţine 24% heterozide. Se ia 40-80 mg de 3 ori pe zi. Se obţin rezultate foarte bune după o cură de 3 luni.
Ginseng (Eleutherococcus senticosus.) caşete (praf din rădăcină) care se vor lua conform prescripţiilor ataşate. Se pot lua 2 capsule pe zi. 500-600 mg pe zi timp de 3 săptămâni. Dacă este sub formă de extract lichid se va lua o pipetă diluată la 100 ml apă fierbinte de 2 ori pe zi. Este util în oboseală, menopauză, etc.
-Rădăcină-se găseşte rădăcină care este cea mai utilă-chiar dacă costă mai mult. Se va mărunţi şi la o parte de rădăcină se va pune 5 părţi de alcool alimentar de 70. Se închide bine sticla în care se pune închizându-se ermetic. Se va lăsa apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des sticluţa. După 15 zile se va strecura. Se va turna apoi acest lichid în sticluţe de capacitate mai mică. Se poate păstra la rece timp de 2 ani. Se va lua în funcţie de afecţiune între 10 picături-o linguriţă de trei ori pe zi diluată cu apă, înainte de mese. Ca tonic sexual se va lua o linguriţă pe zi seara la orele 18 urmând să-şi facă efectul la 2 ore maximum. În timpul tratamentului cu această plantă nu se consumă alcool, cacao, cola sau cafea.
Mai trebuie spus că rădăcina de Ginseng chinezească este mult mai activă ca celelalte. Se poate aclimatiza şi la noi încercând chiar să se cultive pe suprafeţe destul de mari pentru un simplu început.
Grâu (Triticum aestivum) încolţit- se pune zilnic la încolţit într-o farfurie cu puţină apă câte 100-300g de grâu. Se spală cu mare atenţie de mai multe ori pe zi. Se va avea grijă să nu se rupă colţul când răsare. Zilnic se mai pune o farfurioară cu alt grâu. Se face până când grâul ajunge la un centimetru colţul verde. Se spală din nou foarte bine şi apoi se poate consuma zilnic câte o farfurie cu 100-300 g grâu încolţit. Este foarte util datorită faptului că acesta conţine foarte multe vitamine, aminoacizi şi multe alte substanţe naturale care contribuie la refacerea organismului. Se pot folosi la fel şi alte seminţe de cereale(orz, secară, etc).
Hamei- (Strobuli lupuli) 2 linguriţe de conuri mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea 2-3 căni pe zi. Este foarte eficient în special la persoanele tinere când depresia este legată şi de probleme sexuale.
Kawa-kawa- o plantă exotică care se găseşte la magazinele naturiste. Există şi capsule şi drajeuri. Este foarte bine să se respecte indicaţiile producătorului. Este un bun remediu pentru persoanele cu depresii şi care au parte de mult stres.
Lămâie (Citrus lemon)- înainte de culcare se bea sucul de la o lămâie pus la 100 ml apă şi îndulcit cu miere după gust dacă nu există contra indicaţii. Asigură un somn liniştit.
Levănţică (Lavandula angustifolia) Băile cu levănţică sub formă de ceai introdus în baie sau esenţă este foarte eficientă. Intern se poate lua câte 20 picături de tinctură de lavandă de 3-4 ori pe zi, diluată la 100 ml apă. Se poate face şi un ceai din 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma deci numai la nevoie. Este foarte util în cazul depresiilor care apar pe fondul problemelor cardiace şi la cei foarte nervoşi. Se poate folosi şi tinctura câte 15 picături până la 1 linguriţă diluată la 100 ml apă. Se poate folosi mai eficient împreună cu tinctura de sunătoare.
Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Este foarte eficient şi datorită faptului că are multă vitamina C şi pentru că ajută la refacerea capilarelor.
Măghiran (Majorana hortensis) este foarte util fiind un euforizant şi totodată înviorează organismul. Se va folosi doar când este nevoie. Se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma deci numai la nevoie. Este foarte util în cazul depresiilor care apar pe fondul de vreme umedă şi rece.
Mentă (Mentha piperita) -Frunze mărunţite- o linguriţă se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot folosi 3 astfel de ceaiuri pe zi. -Tinctură din 50 g plantă mărunţită peste care se va pune 250 ml alcool alimentar de 70. Se va ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se va strecura apoi, se pune în sticluţe de capacitate mai mică şi se poate folosi intern câte 10 picături până la o linguriţă diluată cu puţină apă.
Morcov (Daucus carota) Intern se va putea consuma câte 200ml de suc de mai multe ori pe zi. Se poate folosi în combinaţie cu alte sucuri fiind foarte indicat în aproape toate afecţiunile descrise mai sus. Se vor consuma în cure de mai lungă durată. În cazul în care apare o colorare a pielii, se va întrerupe această cură pentru câteva zile după care se va putea relua. Este semnul că este prea puternică acţiunea de epurare a organismului. Se ia acest suc doar înainte de mese. Este cel mai util dintre toate sucurile de legume.
Obligeană (Acorus calamus) Pulbere de rizom obţinută cu ajutorul râşniţei de cafea. Este bine să se macine doar atât cât se consumă atunci pe loc, deoarece dacă stă mai mult timp măcinată, îşi pierde din proprietăţi. Se poate lua în acest caz de 3-4 ori pe zi câte o jumătate de linguriţă de pulbere în majoritatea afecţiunilor interne.
-Macerat la rece din pulbere de rizom. Se lasă o linguriţă de rizom măcinat în 250 ml apă, în cameră, timp de 8 ore(de seara până dimineaţa), apoi se strecoară. Se poate consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi. -Se vor pune 3 linguriţe de praf de obligeană în 250 ml apă (o cană). Se va lăsa apoi timp de 8 ore la macerat. Se va strecura. Separat se va pune 2 linguriţe de praf la 500 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute, după care se vor strecura. După strecurare se va amesteca cu prima (macerat) şi se vor consuma în cursul zilei. -Peste 50 ml de rădăcină măcinată se va pune 250 ml alcool alimentar de 70. Se va lăsa timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoară după 15 zile. Se vor lua 20 de picături de 3 ori pe zi înainte de mese.
Ochiul boului (Leucanthemum vulgare) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se va lua câte 2-3 linguriţe din această infuzie de mai multe ori pe zi (3-4 ori) preferabil înainte de mese cu 15 minute.
Ovăz (Avena sativa) -Supă deasă cu seminţe de ovăz este meniul nordicilor şi este foarte sănătoasă aducând vindecarea în multe afecţiuni din cele de mai sus. Se recomandă chiar şi copiilor.
-Fulgii de ovăz sunt un aliment excelent la cei cu afecţiunile de mai sus. Se poate consuma şi de 3 ori pe zi. Aceştia au fosfor, calciu, magneziu şi sunt foarte uşor asimilabile.
-Se vor fierbe 50 g de ovăz timp de 30 minute apoi se consumă.
-20 g de fulgi se pun la 250 ml apă şi se lasă de seara până dimineaţa când se consumă.

-Suc de mlădiţe de ovăz recoltate înainte de a ajunge să dea spicul. Se va putea păstra o perioadă mai lungă dacă se va pune peste acest suc după ce se filtrează bine puţin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Se poate consuma din acest suc cantităţi oricât de mari în funcţie de toleranţa individuală şi de afecţiunea care se tratează. Se poate de asemenea amesteca cu alte sucuri de legume sau fructe.
Păducel (Crataegus monogyra) frunze şi flori- Se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma deci numai la nevoie. Este foarte util în cazul depresiilor care apar pe fondul problemelor cardiace. Se poate folosi şi tinctura câte 15 picături până la 1 linguriţă diluată la 100 ml apă. Se poate folosi mai eficient împreună cu tinctura de sunătoare.
Păpădie (Taraxacum officinalis) -Din 1-2 linguriţe de plantă întreagă cu rădăcină cu tot mărunţită, după uscare se va pune în 250 ml apă clocotită. Se acopera timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.
-Din 1-3 linguriţe de plantă mărunţită (cu rădăcină cu tot) se va face un decoct. Pentru aceasta se va pune în 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute după care se strecoară. Se poate folosi un timp îndelungat câte 2 căni pe zi. Tije de păpădie culese proaspăt se vor spăla bine apoi se vor consuma în fiecare zi câte 10 tije florale fără flori dimineaţa la trezire. Se poate face acest lucru 10-30 zile zilnic.
-Din frunze tinere se poate face o salată primăvara şi se vor consuma aşa crude.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) suc din frunze. Se dau prin storcătorul de fructe sau dacă nu aveţi prin maşina de carne apoi se strecoară printr-o pânză. Se bea în maximum 30 minute de la preparare cu de două ori cantitatea de suc de morcov.
-Frunze mărunţite proaspete se consumă câte 1-3 linguriţe o dată în afecţiunile mai grave.
-2 linguriţe de plantă (frunze) la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute şi se consumă după strecurare.
-2 linguriţe de plantă-rădăcină, frunze) se taie mărunt. Se pun în 250 ml apă ţi se fierb timp de 15 minute după care se strecoară. Se consumă zilnic trei astfel de ceaiuri.
Pelin (Artemisia absinthum) –Pulbere din plantă uscată- se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică şi apoi cernerea cu sita. Se ia de 3-4 ori pe zi câte un sfert sau o jumătate de linguriţă rasă pe stomacul gol.
-Infuzie- o linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va bea înaintea meselor principale în trei reprize.
Roiniţă (Melissa officinalis) - o linguriţă de frunze mărunţite se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi. 

-Se pune la un litru de vin 2 linguri de plantă mărunţită. Se ţine timp de 8 zile după care se strecoară. Se va lua câte 50 ml Tinctură din 50 g frunze mărunţite puse în 250 ml alcool de 70. Se va ţine timp de 15 zile după care se strecoară. Se va lua câte o linguriţă diluată cu puţină apă de trei ori pe zi.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) o linguriţă de plantă transformată în praf cu ajutorul râşniţei de cafea, se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă.
Se poate lua în acest fel de trei ori pe zi înainte de mese. 

-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. 
-Tinctură din 50 g de plantă mărunţită pusă la 250 ml alcool alimentar de 70. Se va ţine timp de 15 zile agitând des, după care se strecoară. Se va lua de trei ori pe zi câte o linguriţă înainte de mese cu 15 minute diluate cu puţină apă.
Salată verde (Lactuca sativa) -cel mai eficient este sucul care se poate consuma zilnic câte 600 ml în trei reprize întotdeauna înainte de mesele principale. Se poate asocia cu morcov.
-Salată crudă sub formă de salată la fiecare masă.
-Salata fiartă făcându-se ciorbe sau supe.
-Seminţe:4-6 g decoct la o ceaşcă de apă 2-3 căni pe zi în astmă, pletoră. Este un calmant.
Salvie (Salvia officinalis) intern- o linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2 ceaiuri pe zi. Pentru a opri transpiraţia se vor bea reci în mai multe reprize. 

-Tinctură din 50 g plantă mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70. Se va ţine apoi timp de 15 zile agitând des. Se strecoară. Se va lua câte 30-50 picături se poate lua de 3 ori pe zi, diluat în puţină apă.
Scorţişoară (Cinnamomum ceylonicum) -Se va fierbe o linguriţă măcinată în 250 ml apă până scade apa la jumătate. Se adaugă miere şi se va consuma câte o linguriţă de mai multe ori pe zi.
Sovârf (Origanum vulgare) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară, se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi, perioade lungi de timp fără efecte secundare nedorite. 

Tinctură din 50 g de plantă mărunţită pusă la 250 ml alcool alimentar de 70. Se ţine timp de 15 zile după care se strecoară. Intern se va lua 10 picături diluate în puţină apă de 3 ori pe zi.
Spanac (Spinaceae oleraceae) crud de preferinţă în salate şi în crudităţi. -Suc de spanac obţinut cu storcătorul amestecat cu o parte suc de spanac şi 4 părţi de suc de morcov. Se consumă 600 ml pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale.
Sunătoarea (Hypericum perforatum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este mult superioară altor produse în această afecţiune. Se poate folosi şi sub formă de tinctură caz în care se pune 1- 5 picături-1 linguriţă(în cazurile foarte grave) la 100 ml apă şi se bea zilnic se poate chiar de 3-4 ori. Are şi efecte antivirale şi antimicrobiene. Se poate folosi chiar câteva luni această plantă în tratament. Ajută şi la restabilirea echilibrului hormonal al organismului.
Sunătoarea blochează receptorii din creier care provoacă stările depresive. Ajută la păstrarea serotoninei (hormonul fericirii) mai multă vreme. Atenţie cei care fac tratamente cu sunătoare trebuie să se ferească de acţiunea razelor solare deoarece această plantă sensibilizează pielea şi ochii la acţiunea razelor luminoase. Atenţie însă o doză prea puternică în special de tinctură poate produce sindromul serotonină (opusul depresiei) care se manifestă prin agitaţie, confuzie, tremurături, spasme musculare.
Trebuie însă să aveţi răbdare pentru că efectele tratamentului cu sunătoare se văd abia peste 3 săptămâni de la începerea tratamentului.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 2 linguriţe de plantă se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi cu înghiţituri mici.
-3 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa apoi 10-15 minute acoperit. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi.
- 50 g de plantă mărunţită se vor pune cu 250 ml alcool alimentar 70. Se vor ţine timp de 15 zile agitând zilnic de 2-3 ori. Se strecoară. Se poate folosi în funcţie de gravitatea afecţiunii între 20 picături-o linguriţă de trei ori pe zi, diluate cu puţină apă. Sedativ puternic al sistemului nervos central inclusiv cardiac, scade tensiunea arterială, vasodilatator periferic. Tinctura este mai puternică ca acţiune sedativă valerianei şi este cea mai indicată în nevroză cardiacă, diminuând frecvenţa pulsului chiar şi în tahicardiile datorate hipertiroidismului.
Tei (Tylia tomentosa) o linguriţă de flori se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
O linguriţă de praf de flori se va măcina cu râşniţa de cafea şi se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se va înghiţi cu puţină apă. o linguriţă de flori se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este un neuro-sedativ, antispastic, etc. Se indică chiar şi la copii.
Ţelină, (Apium graveolens) -Rădăcină sau frunze proaspete se adaugă la orice salate şi se consumă crude, cât mai multe pe zi în afecţiunile de mai sus.
-Suc de Ţelină (din frunze sau rădăcini sau din ambele) se poate consuma în amestec cu alte sucuri de legume sau fructe, consumându-se câte 300 ml pe zi. Este preferabil să se consume înainte de mesele principale cu 15 minute.
-Praf din plantă (rădăcină sau frunze.) se va măcina cu râşniţa de cafea şi se va pune sub limbă o linguriţă de praf de 3 ori pe zi. Se ţine timp de 10 minute, după care se înghite. Se va lua înainte de mesele principale cu 30 minute. Stimulator sexual, reglează nervii, ajută şi la curăţirea arterelor, este un tonic renumit, diuretic, elimină apa din ţesuturi, hipoglicemiant, drenor hepatic, etc.
Urzica (Urtica dioica) se pot consuma sub diferite forme urzici proaspete în orice cantitate ajutând foarte mult la vindecarea afecţiunii.
2 linguriţe de frunze uscate se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Tinctură câte 1 linguriţă diluată la 100 ml apă de 3 ori pe zi. Este foarte indicată pentru că această plantă contribuie la refacerea organismului. Se poate folosi şi în diferite combinaţii.
Valeriană (Valerana officinalis) 15 picături de 2-3 ori pe zi sau numai o dată. Se poate da şi în amestec cu tinctură de păducel şi sunătoare caz în care este mai eficientă.
Datorită faptului că are un miros foarte neplăcut se foloseşte mai mult tinctura dar se poate face şi un ceai din rădăcină simplă sau în diferite combinaţii. 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se consumă 1-3 ceaiuri pe zi. Se mai poate lua praf de rădăcină un vârf de cuţit sau chiar o linguriţă care se înghite cu apă. Se ia înainte de culcare cu 30 minute pentru a asigura un somn liniştit.
Varza (Brasica oleracea) se consumă suc de varză în combinaţii cu alte sucuri, în special de morcov. Se poate consuma câte 200 ml de 3 ori pe zi în cure de lungă sau foarte lungă durată.
Verbină (Verbena officinalis) Menţionăm o plantă mai puţin folosită, dar care are efect foarte eficient: verbina- se poate folosi sub formă de ceai din 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera timp de 15 minute, se strecoară apoi se consumă. Menţionăm că are şi un uşor efect sedativ. Se mai poate folosi sub formă de tinctură din care se vor lua câte 15 picături de 3 ori pe zi în cazurile mai grave sau doar seara pentru efectul sedativ. Se poate lua şi în amestec cu alte plante medicinal.
În toate cazurile se evită stresul, oboseala excesivă, discuţiile în contradictoriu.
În cazurile grave se va recurge la tratament în spitalele de specialitate.
În toate cazurile se pot introduce în alimentaţie sucuri de legume şi fructe- minimum 200 ml de 3 ori pe zi luate înainte de mesele principale cu 15 minute.
Se pot face diferite amestecuri:
-Cimbru, salvie, tei, verbină.
-Rădăcină valeriană cu fructe de fenicul, cicoare şi rozmarin.
-Rădăcină valeriană, sunătoare, cicoare, păducel.
-Coada şoricelului, coada calului, urzică.
Se pot folosi şi următoarele arome care sunt antidepresive: angelică, citricele, dafin, ghimber, isop, lavandă, măghiran, nucşoară, pelin, roiniţa, scorţişoara, şovârf.
Băi de şezut- se pot face zilnic sau chiar de 2 ori pe zi. Se pot face cu: flori de fân, cimbru, coada calului, paie de ovăz, etc. Sunt foarte eficiente la depresii şi se vor face la temperaturi mai mari puţin ca temperatura corpului, timp de 20 minute apoi urmează un duş rece obligatoriu.
Se interzic afumăturile şi alimentele bogate în proteine mai ales la cei care consumă calmante, deoarece depozitate timp îndelungat acestea, brânza fermentată, peştele afumat, fasolea albă care conţin tiramină pot provoca o criză de hipertensiune puternică. Este indicat să se consume doar alimente proaspete.
Sucuri de legume şi fructe zilnic în funcţie de toleranţa individuală între 300 ml până la 2 litri. Trebuie să conţină mult suc de morcovi, puţină ţelină şi pătrunjel şi în rest orice legume şi fructe le aveţi la îndemână în funcţie de sezon.
Polen de albine se va consuma zilnic câte 20 g care se va mărunţi bine în gură înainte de a se înghiţii. Se poate face timp de 21 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi se poate relua. Este foarte eficient în toate afecţiunile craniene sau mentale contribuind la reglarea funcţiilor.
Mierea va înlocui în toate cazurile zahărul în alimentaţie.
Apilarnil se va lua conform indicaţiilor producătorului.
Lăptişor de matcă există sub diferite forme şi este bine ca să fie consumat conform indicaţiilor producătorului.
Coenzima Q10 se poate lua conform indicaţiilor producătorului.
Drojdie de bere se poate consuma zilnic câte 20-40 g pentru faptul că conţine foarte multă vitamina B care este foarte indicată la aceste afecţiuni.
Oţet de mere cu miere. Se pune la 200 ml apă 2 linguri de oţet de mere şi se îndulceşte cu miere după gust (dacă nu există contra indicaţii). Se poate consuma zilnic câte 3-4 căni din acestea perioade lungi pentru că ajută la reglarea întregului organism.
Se tratează cu mare atenţie insomnia.
Zahărul secătuieşte organismul de vitamina C şi în special de vitamina B1 care este cauzatoare de depresii. Carenţa acestei vitamine poate produce depresia. Atenţie însă şi la cei care consumă cafea pentru că de asemenea cafeaua poate distruge vitamina B din organism.
O combinaţie foarte periculoasă este aceia dintre calmante şi alimentele bogate în proteine depozitate timp îndelungat: brânza fermentată, peştele afumat, mezelurile afumate, fasolea albă şi drojdia. Tiramina conţinută în aceste alimente poate provoca o criză de hipertensiune puternică. De aceia se vor indica doar alimentele proaspete.
Autosugestia.
În cazurile grave se va apela la internarea într-un spital de specialitate. Aceste afecţiuni este bine să fie tratate cu toată seriozitatea de la primele simptome, pentru că pe măsură ce trece timpul ele se agravează şi sunt mult mai greu de tratat şi necesită un timp mai lung de tratament.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment