-->

Bronșita cronică


BRONŞITA CRONICĂ.
bronsita
Munca la adăpost de curenţi de aer, praf, fum. În cazul infecţiilor se va face tratament cu aerosoli şi tratament de la bronşita acută. Se interzice fumatul cu desăvârşire şi se consumă în permanenţă ceaiuri expectorante din: brad, ienupăr, ceapă, hrean cu miere, ridiche cu zahăr, (vezi tusea).
Se consumă multe vitamine sub formă de sucuri de legume şi fructe, polen, etc.

Primul obiectiv va fi prevenirea instalării bronşitei cronice, iar dacă aceasta s-a instalat, prevenirea evoluţiei spre faza finală- insuficienţa pulmonară şi cordul pulmonar. De aceia tratamentul profilactic se va axa pe 2 direcţii: profilaxia îmbolnăvirii şi profilaxia recidivelor.
Profilaxie: se evită orice cauză de iritare a mucoasei respiratorii care favorizează producerea unei bronşite acute: praf, fum, tutun, aer umed.
Se va căuta unde se poate să se călească organismul. Se va face tratamentul de la bronşita acută la primele semne de boală.
În eventualitatea unui teren alergic se va face tratamentul pentru alergii.
Profilaxia acutizărilor: se vor lua măsuri pentru eliminarea condiţiilor favorizante instalării infecţiei. Se vor face tratamente cu echinaceea de 2 ori pe an. Se va înlocui în totalitate zahărul cu miere în alimentaţie. Se interzice cu desăvârşire fumatul. Se evită trecerile bruşte de la frig la cald şi invers. Se va evita trecerea prin camere reci sau ne încălzite. Se va recomanda evitarea consumului de apă rece după efort în atmosferă caldă (munca vara afară în plin soare, mai ales munca grea fizică).
Absolut toţi bolnavii vor învăţa să respire cu ajutorul gimnasticii medicale care este foarte importantă să fie nu numai făcută ci să fie perfect însuşită de către toţi cei care sufere de această afecţiune.
Cu ajutorul gimnasticii medicale eficiente se poate ca să se evite avansarea bolii chiar dacă nu se face alt tratament.
În momentul apariţiei oricărei infecţii la orice organ nu numai la aparatul respirator se va lua de urgenţă măsuri pentru vindecarea cât mai rapid a infecţiei care ar putea să genereze o agravare a afecţiunii acesteia.
Tratament:
Se poate face cu ceaiuri din una sau mai multe din plantele de mai jos. Aceste ceaiuri se vor da călduţe şi preferabil îndulcite cu miere polifloră (dacă nu există contra indicaţii pentru consumul mierii-diabet), după gust.
Plante medicinale care pot ajuta la tratament: afin, albăstrele, aloe, amăreală, angelică, anason, angelică, brad, brâncuţă, brustur, busuioc, busuioc de câmp, cătină, ceapă, chimen, cimbrişor, cimbru, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, coriandru, dafin, echinaceea, ferigă, ghimber, grâu, gutui, hrean, iarbă mare, iederă, ienupăr, ipcărige, ipeca, isop, jneapăn, limba mielului, lumânărică, mac de câmp, măr, morcov, mur, muşeţel, muştar negru, nalbă, nap, năprasnic, năsturel, negrilică, orz, osul iepurelui, ovăz, păr, pătlagină, pătrunjelul câmpului, pin, piper, plămânărică, plop negru, pochivnic, podbal, ridiche neagră, rotunjoară, roua cerului, rozmarin, salată, salvie, săpunariţă, scai vânăt, scoruş de munte, siminoc, sorbestrea, şovârf, sparanghel, splinuţă, stânjenel, sulfină, sunătoare, şofran, şofrănaş, tarhon, tătăneasă, 3 fraţi pătaţi, trifoişte de baltă, turtă, ţelină, unguraş, urzică mică, urzică moartă albă, usturoi, şopârlaiţă, viţa de vie, zmeur.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine. Fructele se pot consuma în orice cantitate fiind cu foarte multe vitamine, minerale şi având totodată un puternic efect antibiotic.
Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Aloe (Aloe vera) se usucă planta apoi se macină cu râşniţa de cafea. Se va lua 1 linguriţă de praf de 3 ori pe zi cu puţină apă înaintea meselor principale. De asemenea se poate lua o cantitate de 1 cm de frunză proaspătă de 3 ori pe zi, în amestec cu miere. Se mai poate folosi sub orice formă (sunt în comerţ la magazinele naturiste sub multe forme) se indică să se folosească conform indicaţiilor producătorului. Poate să ajute la eliminarea secreţiilor fiind utilă ca expectorantă şi are şi o acţiune laxativă.
Amăreală (Polygala vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Anason (Pimpinella annisum) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine. Se indică pentru efectul expectorant.
Angelică (Angelica archangelica)- se pot folosi rădăcinile sau seminţele. Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acoperă apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii. Există de asemenea în comerţ tincturi din această plantă, caz în care se va lua conform indicaţiilor producătorului.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Brad (Abies alba) -Conuri de brad- se pun 3-4 conuri de brad sau pin la un litru de apă şi se lasă la macerat în apă timp de 2-3 ore. Se pune apoi vasul pe foc şi se lasă să fiarbă timp de 5 minute. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. Este util în toate afecţiunile respiratorii.
Ace de brad şi rămurele mici tinere. Se pun la fiert la foc foarte mic în mai multe zile. Este indicat să fie fiert cel puţin 3-4 zile la rând.
Brâncuţă (Sisymbrium officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Brustur (Arctium lappa) 1-2 linguriţe de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma câte 3 căni pe zi, pentru efectul emolient asupra aparatului respirator. Extern se pot aplica prişniţe calde pe piept sau gât.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are un efect antibiotic.
busuioc de câmp (planta- infuzie), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Cătină (Tamariy ramossisima) se indică să se folosească aceste fructe fiind unul dintre cele mai complexe polivitamine, lucru de mare ajutor în toate afecţiunile respiratorii. De asemenea la magazinele naturiste există şi ulei de cătină din care se va lua conform indicaţiilor producătorului. Poate să fie emolient sau cicatrizant.
Ceapă (Allium cepa) se indică folosirea în alimentaţie în toate afecţiunile respiratorii ajutând ca expectorant. De asemenea se poate să se amestece cu miere sucul de ceapă (în special roşie) în părţi egale şi să se ia câte 1 linguriţă la nevoie pentru oprirea tusei. În gripe este unul dintre cele mai eficiente tratamente după usturoi. -Ceapă- se taie 3-4 cepe în patru şi se fierb cu 1 litru de apă timp de 10 minute. Strecuraţi. Se bea acest lichid într-o zi pe parcursul întregii zile băut cu lingura la 15-30 minute una. Este foarte util în această afecţiune combătând şi tusea.
-Ceapă şi varză- se toacă mărunt o ceapă apoi se amestecă cu 2-3 frunze de varză tăiate mărunt. Se pudrează cu zahăr tos şi se lasă la macerat timp de 48 de ore. Se formează un sirop care se strecoară şi se poate lua câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi.
Chimen (Carum carvi) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Cimbrişor ( Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este indicat şi contra tusei.
Cimbru (Satureja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are şi efect antibiotic. Baie de cimbru- se fierb 400 g de cimbru în 4 litri de apă timp de 5 minute, apoi se strecoară în cadă unde se stă timp de 30 minute. Este foarte eficient în toate bronşitele.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi atât rădăcina cât şi planta sau florile. Există la magazinele de specialitate multe produse din această plantă. Au acţiune de calmare asupra tusei, au acţiune antibiotică şi de aceia se indică în toate afecţiunile respiratorii, în unele producând calmarea tusei sau chiar o calmare nervoasă.
Coacăz negru (Ribes nigrum) fructe crude sau 2 linguriţe de fructe uscate se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Din frunze 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi cu efect de eliminarea toxinelor, suplimentarea cu siliciu şi alte minerale şi chiar ca expectorant. Se pot face şi băi cu această plantă.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Coriandru (Coriandrum sativum) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant şi de calmare al stomacului.
Dafin (Laurus nobilis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici până la 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant. Atenţie că această plantă poate să provoace şi hemoragia uterină sau avortul fiind contra indicată femeilor gravide, sau care au diferite afecţiuni uterine.
Echinaceea se găseşte la toate magazinele naturiste sau farmacii sub diferite forme şi este indicat să se respecte indicaţia producătorului. Ajută la vindecare şi de asemenea ajută la întărirea imunităţii corpului.
Ferigă (Dryopteris filix mas) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei. Este expectorant.
Ghimber (Zinghiber officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Grâu (triticum aestivum) încolţit- se pune 100 g pe o farfurioară cu apă. Se ţine apoi timp de 24 ore. Se lasă apoi să se spele foarte bine. Dacă nu a dat colţul la boabele de grâu, se mai pune o farfurie şi se face identic cu altă 100 de g de grâu. După ce a încolţit suficient se spală foarte bine cu apă. Se macină cu maşina de carne şi se amestecă cu puţină miere. Se consumă zilnic 100 g de grâu proaspăt încolţit zilnic. Oferă organismului suficiente vitamine ca să vă întărească organismul şi să puteţi lupta cu această boală. Cura aceasta poate să dureze ori cât de mult doriţi şi nu are contra indicaţii decât pentru cei care nu au voie să consume miere.
Gutui (Cydonia oblongata) se pune un fruct la 250 ml apă şi se fierbe până se moaie. Se consumă şi lichidul şi fructul pentru efectul emolient asupra faringelui şi aparatului respirator.
Hrean (Armoracia rusticona) rădăcina se rade şi se pune 200 g într-un litru de vin de struguri. Se agită zilnic pentru omogenizare. Se poate lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi în cazurile bronşitei. Este bine să se înainte de mese cu 15 minute. Se poate pune şi miere în acest preparat după gust. Este un foarte bun expectorant. Cataplasme cu hrean- se taie rondele şi se pun cataplasme pe piept.
Iarba mare (Inula helenium)- rădăcina sub formă de pulbere se ia câte o jumătate de linguriţă sub limbă unde se ţine timp de 5 minute apoi se înghite cu puţină apă. Se poate lua de 4-6 ori. Este utilă în boli astmatice pentru că opreşte rapid tusea şi decongestionează bronhiile pe care le ajută şi să se vindece. Se poate face tratament de câteva luni Este una dintre cele mai eficiente plante în afecţiunile respiratorii.
Iederă (Hedera helix) 1-2 linguriţe de frunze şi ramuri tinere se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10-15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant.
Ienupăr (Juniperus communis) planta decoct sau bace decoct (1-2 linguriţe la 250 ml apă fiert timp de 5 minute, apoi strecurat) sau cură de bace începând cu 4 se creşte zilnic cu câte una până la 15 apoi tot zilnic se scade cu câte una până la 4.
Ipcărige (Ghypsofila paniculata) 1 linguriţă de plantă mărunţită (rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei cu înghiţituri mici fiind un puternic expectorant dar are şi o acţiune toxică producând vomă în cantitate mai mare.
Ipeca (Uragoga ipecacuana) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei fiind toxică.
Isop (Hissopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Este foarte indicată deoarece conţine diosmină şi hiosopină care au acţiune expectorantă şi totodată antiseptică. Se indică în toate formele de astmă în care se elimină cu greutate sputa şi există fenomene de sufocare. Nu se va da bolnavilor cu epilepsie şi la copiii cu convulsii
Limba mielului (Borago officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru efectul antibiotic şi calmant asupra aparatului respirator.
Lumânărică (Verbascum phlomoides) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un bun antibiotic pulmonar şi se poate lua în toate afecţiunile pulmonare sau respiratorii.
Mac de câmp (Papaver rhoesus) 1 linguriţă de petale se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pentru efectul calmant în special al tusei.
Măr (Mallus pumilla) se indică consumul merelor zilnic în orice cantitate crude fiind foarte bogate în vitamine care pot ajuta în toate afecţiunile respiratorii.
Morcov (Daucus carota) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (preferabil cu inflorescenţe) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se poate consuma 200 ml suc de morcovi obţinut din rădăcină proaspătă cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma şi în amestec cu alte sucuri. Are foarte multă provitamina A foarte utilă organismului, pentru că se transformă în organism în vitamina A.
Mur (Rubus fruticocosus) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă ramurile tinere cu frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma fructele fiind foarte bogate în vitamine, minerale şi chiar principii antibiotice. Ajută şi la diminuarea secreţiilor.
Muştar (Sinapis nigra) se amestecă făină cu apă caldă şi se pune pe o bucată de pânză care se poate aplica pe piept pentru câteva minute în funcţie de toleranţa individuală. Se poate face şi în amestec cu făină de in ca să fie mai uşor suportabilă. Nu se aplică la copii. Ajută la intensificarea circulaţiei sângelui.
nufăr alb (decoct din rădăcină), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Baie de picioare cu muştar- Se amestecă 150 g făină de muştar cu puţină apă rece. Se lasă 15 minute, apoi se adaugă pasta obţinută la 4 litri de apă caldă. Se stă cu picioarele în acest lichid în funcţie de toleranţă (30 minute).
Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Nap (Brassica napus)- pentru tratarea cistitelor, în litiaza urică, gută, bronşite, tuse, angină, enterite, folosiţi infuzia dintr-o lingură de pubere de rădăcină la 500 ml apă clocotită. Lăsaţi vasul acoperit 15-20 minute, apoi strecuraţi. Beţi întreaga cantitate în 2-3 reprize pe parcursul unei zile.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Nalbă (Malva crispa) -1 linguriţă de flori de nalbă de pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai. Este recomandat cu precădere bătrânilor şi copiilor. Util în afecţiunile bronho pulmonare, colite, hemoroizi, atonii intestinale şi afecţiunile căilor urinare sau astmului bronhic şi tusei persistente când se poate lua din oră în oră câte 1 linguriţă, şi de asemenea laringitei.
Năsturel (Nasturtium officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Negrilică (Nigela sativa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se pot pune 20 g de seminţe măcinate la 1 litru de vin şi se ţin apoi timp de 8 zile, după care se strecoară. Se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi.
Orz (Hordeum vulgare) Suc de orz verde- se spală planta tânără în mai multe ape, apoi se toacă mărunt şi se pune în centrifugă. Se consumă câte 50 ml dimineaţa amestecat cu suc de mere înainte cu 30 minute de a mânca şi seara cu 30 minute înainte de cină. Se mai poate folosi şi cu suc de morcov sau de fructe de pădure. În cazul unei afecţiuni mai grave se va folosi de 3 ori pe zi. Se pot face cure oricât de lungi pentru că cu cât se continuă cura mai multe zile cu atât va fi mai bine pentru organism.
Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ovăz ( Avena sativa) seminţe decoct sau încolţite, de asemenea se poate folosi sucul obţinut din mlădiţe înainte de a da spicul.
Păr (Pirrus comunis) se consumă fructele sub orice formă. Frunzele 1 linguriţă se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Sunt foarte utile ca expectorant în special la copii.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are o puternică acţiune de regenerare şi cicatrizare şi este indicată mai ales atunci când sunt leziuni interne
Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Pin (Pinus silvestris)- ramuri cu muguri. Se vor pune cu apă (de 3 ori cantitatea de apă măsurată ca înălţime în vas). Se pune la fiert la foc foarte mic să fiarbă mai multe zile la rând până va rămâne doar puţină apă cât să acopere aceste crenguţe tăiate în prealabil mărunt. Se strecoară apoi se pune miere după gust. Se va lua câte 1 linguriţă de 3-5 ori pe zi. Este foarte utilă în toate afecţiunile respiratorii ajutând la curăţirea bronhiilor şi la vindecarea multor afecţiuni respiratorii fiind şi un bun dezinfectant şi chiar antibiotic pentru mulţi germeni patogeni.
Piper (Piper nigrum) se folosesc în alimentaţie pentru stimularea secreţiilor.
Plămânărică (Pulmonaria officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Aşa cum o indică numele este foarte eficientă în toate afecţiunile pulmonare fiind şi un antibiotic.
Plop negru (Populus nigra) se pun 1-2 linguriţe de muguri zdrobiţi la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un foarte bun antibiotic.
Pochivnic (Asarum europaeum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Podbal (Tussilago farfara) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică în toate afecţiunile în care se doreşte diminuarea tusei, fiind un antitusiv foarte eficient.
Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) Sirop: se vor lua 3-4 ridichi negre de mărime mijlocie. Se spală bine, apoi se rad şi se pun într-un borcan cu 500 ml de miere polifloră. Se lasă de seara până dimineaţa când se va strecura sucul care se formează. Se va pune în sticle preferabil de culoare închisă şi sticle care se închid ermetic. Se poate lua câte 1-2 linguriţe după fiecare masă. Este util şi pentru tuse, pentru afecţiunile pulmonare sau respiratorii în general sau chiar pentru calculoza biliară. Ridiche neagră- tinctură-se găseşte la magazinele naturiste. Este utilă în obstrucţia căilor respiratorii superioare, stări inflamatorii şi tonic respirator. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului. Sirop: se iau 3-4 ridichi de mărime medie. Se spală bine apoi se mărunţesc sau chiar se rad. Se pun apoi într-un borcan şi se pune peste ele miere polifloră (500 g). Se lasă de seara până dimineaţa. Dimineaţa se strecoară lichidul obţinut şi se pune în sticle preferabil de culoare închisă la rece. Se închid ermetic. Se pot lua în cazul tusei sau chiar pentru curăţirea plămânilor câte 6 linguriţe din acest produs.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Roua cerului (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Rozmarin (Rozmarinum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Salată (Lactuca sativa) crudă sub formă de salată sau suc proaspăt câte 20 ml în suc de morcovi de 3 ori pe zi. Este şi un calmant al durerii şi laxativ, expectorant.
Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este dezinfectantă şi diminuează secreţiile, inclusiv al celor bronhice.
Săpunariţă (Saponaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Rădăcină 2 linguriţe fierte 5 minute în 250 ml apă apoi strecurată. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant.
Scai vânăt (Eryngium planum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este dezinfectantă şi calmează tusea. Se indică chiar şi contra antiviruşilor.
Scoruş de munte (Sorbus aucuparia) 1 linguriţă de fructe uscate se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sunt un expectorant slab, dar conţine foarte multe vitamine mai ales dacă se folosesc praf simplu câte o linguriţă obţinut cu râşniţa de cafea sau chiar fructe proaspete.
Siminoc (Helichrysmum arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Şovârf (Origanum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Stânjenel (Iris germanica) 1 linguriţă de plantă mărunţită (rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Sulfină (Mellilotus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Ajută la curăţirea arterelor şi vaselor de sânge din organism.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Şofrănaş (Chartamnus tinctoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Tarhon (Artemisia dracunulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Tătăneasă (Sympytum officinalis) se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte indicat celor cu fenomene alergice sau urticarii. Efectul favorabil este dat de saponozidele conţinute de această plantă. Ajută şi la mărirea transpiraţiei corporale şi este expectorant.
Trifoişte de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Turtă (Carlina acaulis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ţelină (Apium graveolens) frunze în salate, crude sau infuzie, rădăcina decoct sau tinctură seminţele tinctură, suc sau decoct.
Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este o plantă ajută la restabilirea ritmului cardiac şi care se poate folosi chiar şi la tahicardii.
Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se mai poate folosi şi sucul proaspăt obţinut din plante proaspete cu ajutorul storcătorului de fructe.
Urzică moartă albă (Lamium album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Usturoi (Allium sativum) plată verde în alimentaţie sau bulb curăţit şi crud sau decoct sau tinctură.
Violete (Viola odorata)- sirop- 100 g flori uscate sau proaspete se amestecă cu 400 g de miere, 300 ml apă şi se pune la fiert până când lichidul primeşte consistenţa unui sirop. Se filtrează şi se păstrează la rece. Se iau 2-3 linguriţe seara fiind un foarte bun calmant care vă ajută să dormiţi bine.
viţa de vie (frunze- decoct), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Zmeur (Rubus idaeus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
La toate acestea se mai poate adăuga consumul propolisului sub formă de tablete; proposept (produs de Apicola) sau sub formă de tinctură 30% din care se vor lua câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Acestea se vor pune pe un miez de pâine, se mestecă foarte bine în gură, apoi se va înghiţi. Se ia înainte de mesele principale.
Plantusin- produs de Fares- Orăştie este un preparat naturist din mai multe plante care ajută în cazul afecţiunii mai ales în tusea cu expectoraţie vâscoasă, congestie pulmonară, laringită, traheită acută, catarh respirator. Se poate lua şi de către copii. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment