-->

Boala lui Cushing

Sindromul Cushing (numit si hipercorticism) se caracterizează prin asocierea unor simptome specifice (obezitate localizata la nivelul fetei si al trunchiului, hipertensiune arteriala, osteoporoza) datorate hipersecreției de hormoni glucocorticoizi (cortizol) de către glandele suprarenale. Sindromul poate surveni si în cazul administrării îndelungate de corticosteroizi în doze mari (corticoterapie).



Cauza propriu zisă nu este clarificată. Aspectul clinic în formele complecte este caracteristic: faţa rotundă (plină) congestionată, hipertensiune, obezitate tronculară, hirsutism (hipertricoză), gât în formă de „bufon” striuri violacee pe flancuri, abdomen şi coapse, tulburări de metabolism glucidic (diabet, amenoree la femei. Apare de 5 ori mai frecvent la femei decât la bărbaţi. În cazurile incipiente, neclare, diagnosticul se fixează cu ajutorul examinărilor de laborator şi raze rontghen.

Tratamentul sindromului Cushing vizeaza readucerea secretiei de cortizol in limitele normale. Reducerea nivelului de cortizol din organism va duce la imbunatatirea vizibila a semnelor si simptomelor.

Sindromul Cushing afecteaza cu precadere femeile intre 20 si 40 ani, iar daca nu este tratat, în cel mult 5 ani duce la o evoluţie letală.

Semne si simptome
- hipertensiune arteriala (HTA)
- amiotrofie (diminuarea volumului unor muschi) asociata unei astenii (stare de slabiciune generala)
- amenoree (absenta a fluxului menstrual) sau impotenta la barbati
- osteoporoza
- obezitate localizata la fata si trunchi: obrajii se rotunjesc, iar fata devine rotunda (facies cu aspect de luna plina)
- aparitia vergeturilor pe abdomen, coapse, sau piept
- dezvoltare excesiva a pilozitatii fetei (hirsutism)
- aparitia echimozelor (vanatai)
- acnee
- vindecare dificila a ranilor, intepaturilor de insecte sau a infectiilor
- aproximativ 20 -25% din pacienti sufera si de diabet zaharat
- tulburari neuropsihologice: cefalee (dureri de cap), schimbari dese de ale dispozitiei, tendinte depresive, anxietate si iritabilitate
- depunere de grasime la nivelul cefei (“ceafa de bizon”)

Complicatii

Netratat, sindromul Cushing poate duce la aparitia altor complicatii:
- Insuficienta cardiaca
- Diabet zaharat
- Risc crescut de infectii, in special ale pielii si aparatului urinar
- Colici
- Tulburari mintale si chiar psihoza
- Calculi renali
- Fractura a coloanei vertebrale

Tratament

Tratamentul sindromului Cushing depinde de cauza acestuia si poate fi chirurgical sau medicamentos.


Reducerea treptata a corticoterapiei.
Daca sindromul Cushing are drept cauza tratamentul indelungat cu corticosteroizi de sinteza, semnele si simptomele sale pot fi controlate reducand gradat dozele de hormoni prescrisi.

Reducerea dozelor de corticosteroizi se face numai de catre medicul curant. Intreruperea brusca a corticoterapiei poate duce la reducerea drastica nivelului de cortizol, in timp ce reducerea treptata a acesteia permite organismului sa reia secretia normala de cortizol.

Tratamentul chirurgical consta in ablatia tumorii sau adenomului, sau chiar a ambelor glande suprarenale. Aceasta din urma poarta denumirea de suprarenalectomie totala si trebuie sa fie urmata de un tratament hormonal substitutiv (pentru a inlocui hormonii care nu mai sunt secretati) ce trebuie urmat toata viata.

Radioterapia se recomanda pacientilor care nu pot fi operati, sau atunci cand tumora hipofizara nu este indepartatata in totalitate in timpul operatiei. Radioterapia este furnizata in doze mici pe o perioada de sase saptamani sau cu ajutorul unei tehnici numite radiochirurgie stereotactica (tehnica gamma knife), care presupune administrarea unei doze mari de radiatii focalizate catre tumora, in timp ce expunerea tesuturilor sanatoase este redusa la minim.

Tratamentul medicamentos.

In cazurile in care chirurgia si radioterapia nu determina o normalizare a secretiei de cortizol, se recomanda tratamentul medicamentos. Secretia excesiva de cortizol poate fi controlata cu: ketoconazol (Nizoral), mitotane (Lysodren), etc.


In unele cazuri, tumora sau tratamentul acesteia pot determina o insuficienta a altor hormoni secretati de hipofiza sau de suprarenale, iar medicul va recomanda o terapie hormonala substitutiva.

Tratamentul naturist este ineficient.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment