Subscribe Now

    Popular posts

    Recent posts

Painting

Loading...

readers online

Mar 13, 2010

Boala arterelor periferice

Boala arterelor periferice.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, aloe, alun, anason, castan comestibil, castan sălbatec, cătina, ceapa, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, dracila, gălbenele, grâuşor, hrean, lămâi, mur, năprasnic, omag, păpădie, păducel, pecetea lui Solomon, praz, priboi, revent, salată, salcie, salvie, spânz, tătăneasă, troscot, ţintaură, urzică mică, urzică moartă albă, usturoi, vişin, viţa de vie.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Afin (Vaccinum myrtylis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Ajută la curăţirea arterelor. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Aloe (Aloe vera) se ia câte 1 cm de plantă de 3 ori pe zi, pentru efectul de curăţire al organismului de toxine. Se pot folosi şi preparatele care există în magazinele de specialitate şi atunci se folosesc conform indicaţiilor producătorului.
Alun (Corylus avellana) 1 linguriţă de frunze mărunţite (se poate folosi şi coaja şi atunci se fierbe 5 minute) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. Ajută la curăţirea arterelor şi venelor.
Anason (Pimpinella anisum) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Castan comestibil (Castanea sativa) se consumă aceste seminţe sub orice formă (coapte, fierte, etc) pentru efectul destul de puternic pe care-l are de a curăţa arterele şi chiar capilarele. Se poate face acest lucru sub formă de cură perioade mai lungi de timp.
Castan sălbatec (Aesculus hippocastanus) 2 linguriţe de coajă obţinută de la ramuri tinere, se mărunţeşte şi se pune la 500 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute, apoi se poate aplica extern sub formă de compresă de mai multe ori pe zi. De asemenea pentru intern se poate pune 4 linguri de coajă mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se lasă timp de 15 zile agitând des, apoi se strecoară. Se vor lua câte 5 picături diluate cu 100 ml apă de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Ajută la curăţirea organismului de depuneri în artere, vene, etc. Din seminţe fierte se face o pastă care se va amesteca în părţi egale cu untură sau unt şi se obţine o cremă care se aplică extern de 2 ori pe zi în strat subţire.
Cătina (Tamarix ramosissima) se foloseşte uleiul cu care se poate unge extern de mai multe ori pe zi. Este indicat mai ales atunci când pielea este foarte uscată şi mai există şi leziuni.
Ceapa (Allium ceppa) se indică consumul zilnic în cantitate cât mai mare, pentru efectul puternic de curăţire al organismului de toxinele acumulate.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Coacăz negru (Rubus nigrum) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. Fructele se pot consuma în orice cantitate.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Intern este utilă pentru efectul de curăţire al organismului foarte puternic şi efectul diuretic. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi, sau chiar băi.
Coada şoricelului (Achilea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. Se pot face de asemenea şi băi şi există în magazinele naturiste o serie de creme cu această plantă care şi ele se pot folosi extern.
Dracila (Berberis vulgaris) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Gălbenele (Calendulla officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. Există în comerţ şi creme care se pot folosi extern.


Grâuşor (Ranunculus ficaria) 1 linguriţă de plantă mărunţită (culeasă înainte de înflorire) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Hrean (Armoracia rusticona) 1 linguriţă de hrean ras se amestecă cu tot atâta miere şi se consumă zilnic cantitatea aceasta. Se poate face pentru mai multe zile o dată şi atunci se ţine la rece. De asemenea se rade şi se pune într-o sticlă 50 g de hrean cu 150 ml alcool sanitar. Se ţine apoi 10 zile, după care se strecoară. Se poate folosi la tamponări ale locurilor afectate, punând pe o vată câteva picături. Are rolul de a activa circulaţia în locul respectiv.
Lămâi (Citrus lemon) se ia o lămâie, se spală bine, apoi se taie şi se stoarce sucul. Se pune într-un pahar. Separat se taie coaja şi se pune cu 250 ml apă la fiert până se moaie. Se lasă să se răcească apoi se strecoară peste sucul obţinut anterior şi se pune miere (dacă nu există contra indicaţii) după gust şi se poate bea în fiecare zi câte 1 cană fiind foarte eficientă pentru curăţirea organismului de depunerile din vasele de sânge. Se pot face cure de luntgă durată fără efecte negative.
Mur (Rubus fruticosus) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Omag (Aconitus napellus) se foloseşte numai tinctura din rădăcină care se prepară numai la farmacie şi se foloseşte pentru calmarea durerilor atunci când acestea sunt foarte mari. Această tinctură poate să producă anestezierea locală. Este o plantă extrem de toxică.
Păpădie (Taraxacum officinalis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 căni şi de asemenea se poate folosi şi extern la comprese.
Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. Ajută la curăţirea vaselor de sânge şi la activitatea inimii. În cazul în care se folosesc fructele se pune cantitate dublă de plantă.
Pecetea lui Solomon (Polygonatum odoratum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 căni şi de asemenea se poate folosi şi extern la comprese.
Praz (Allium porrum) se poate folosi ca şi ceapa.
Priboi (Geranium macrorrhizum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 căni şi de asemenea se poate folosi şi extern la comprese.
Salată (Lactuca sativa) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de plantă mărunţită (coajă) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. Calmează şi durerile şi este antiinflamator.


Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Spânz (Helleborus purpurescens). Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate cu ceaiuri din plantă de mai multe ori pe zi. Cel mai bine este însă să se folosească preparatele care se găsesc la toate magazinele naturiste, întrucât este o plantă toxică.
Tătăneasă (Sympythum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 căni şi de asemenea se poate folosi şi extern la comprese. Există în comerţ şi creme cu această plantă care se pot folosi conform indicaţiilor producătorului. Intern produce şi o laxaţie.
Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi. Conţine acid salicilic care este un antiinflamator.
Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Urzică mică (Urtica urens) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Urzică moartă albă (Lamium album) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Usturoi (Allium sativa) se consumă în alimentaţie. Există şi produse care nu au mirosul aşa de puternic ca planta naturală şi se pot folosi conform indicaţiilor producătorului.
Vişin (Cerasus vulgaris)1 linguriţă de cozi mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul de curăţire al organismului.
Viţa de vie (Vitis vinifera) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se pot pune comprese călduţe pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Este bine ca această afecţiune să fie tratată în spital şi numai afecţiunile cronice care nu au trecut cu tratamentul medicamentos să se trateze cu aceste tratamente.
În cazul durerilor se vor aplica comprese calde cu tinctură de Cimbru, Salcie sau rădăcină de Omag tinctură. Tinctura de omag este foarte toxică şi nu se va alica decât pe pielea intactă. Dacă există răni nu se va aplica.
Se va aplica un regim alimentar de curăţire a organismului. Se vor da sucuri de legume şi fructe exclusiv timp de 7 zile. În acest timp nu se va consuma nici un fel de mâncare.
Se vor face clisme zilnic cu apă la temperatura corpului, timp de 10 zile. Se pot face acestea şi cu plante medicinale.
Se vor face de asemenea băi alternative de mâini şi picioare. Este preferabil să se facă cu plantele de mai sus sau cu paie de ovăz sau flori de fân. Se fac zilnic. Pentru acesta se va începe cu baia caldă să zicem de 10 minute, apoi se va introduce în apa rece timp de 1 minut. Ca regulă baia caldă trebuie să fie de 10 ori mai lungă ca cea rece. Se fac zilnic de 2 ori.

De asemenea se mai poate pune într-un litru de petrol lampant 20 de castane tăiate mărunt. Se ţin apoi 6 săptămâni agitând des. Se ia apoi şi se umezeşte o bucată de pânză care se va aplica local de mai multe ori pe zi.
Cataplasme cu brânză de vaci proaspătă. Se poate pune zilnic pentru câteva ore.
Se va evita consumarea băuturilor alcoolice şi a fumatului de asemenea se va reduce cantitatea de sare din alimentaţie. Se va feri de frig.
În cazurile în care aceste tratamente nu reuşesc se va face intervenţie chirurgicală.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer.

Este vorba despre o demenţă severă care este des întâlnită la persoane de vârsta a treia. Această afecţiune apare în toate straturile sociale şi încă nu se cunoaşte cauza din care se poate produce. Se cunoaşte din statistici că 70% este prezentă la femei, deci are o predominanţă net feminină. Este de fapt o demenţă presenilă şi de obicei survine în jurul vârstei de 55 de ani şi este considerată presenilă sau senilă dacă apare după 65 de ani. Dacă apare însă în cazurile cu caracter familial atunci poate apare şi în jurul vârstei de 50 de ani. În rare cazuri poate apare însă chiar şi înainte de această vârstă.
Este o formă de degenerescenţă cerebrală, adică este vorba despre un proces de involuţie a neuro-nilor din scoarţa creierului.
Clinic se manifestă prin deteriorarea gravă a facultăţilor mintale cu semnificative tulburări de memorie, confuzii, dezorientare în timp şi spaţiu. Debutul poate fi lent şi la început nu este sesizat, dar treptat începe să se facă simţită. Bolnavul uită o serie de lucruri sau chiar unde locuieşte, cum îl cheamă şi poate să fie apoi o evoluţie înspre tot mai rău, care se poate întinde şi pe o perioadă de 20 de ani.
Distrugerile cerebrale vor fi tot mai avansate şi în special intelectuală afectând procesele gândirii raţionale şi judecata, capacitatea de a vorbi, scrie, coordonarea mişcărilor, orientarea, etc.
Bolnavul devine dependent de cei din jur, pentru că de fapt devine tot mai ne ajutorat. La început uită numerele de telefon sau chiar unde locuieşte, de asemenea începe să uite persoanele apropiate chiar mergând până la a nu mai recunoaşte proprii copii, denumirea lucrurilor, etc. Îşi pierde apoi îndemânarea chiar în a se îmbrăca. Nu mai ştie să-şi încheie un nasture sau un fermoar. Nu mai ştie să se spele, să mănânce, etc. Începe la început să dea răspunsuri de judecată simple mai lent, pentru ca apoi să nu mai poată să răspundă la nici o întrebare. Nu mai ştie de exemplu să folosească banii. Pierde noţiunea valorilor. Pierde treptat orientarea şi este în stare să se piardă nu numai pe stradă ci şi chiar în casă de unde nu mai ştie să ajungă de la baie la dormitor. De cele mai multe ori se întâmplă că pleacă de acasă şi nu mai ştie să se reântoarcă. Trece uşor de la râs la plâns. Devine cu totul un alt om schimbându-şi personalitatea. De cele mai multe ori devine irascibil, chiar dacă înainte era un om sociabil.
Tratament:


Pentru că nu se cunoaşte cauzele care duc la apariţia acestei afecţiuni este foarte dificil de tratat şi de fapt se încearcă diferite modalităţi care să ajute la o mai bună funcţionare a creierului prin diferite modalităţi şi tratamente.
Dieta. Se vor prefera alimente naturale cu cât mai puţine substanţe chimice ca adausuri (respectiv E-uri). Se dau sucuri de legume şi fructe care pot aduce organismului nu numai vitaminele necesare ci şi o serie de oligoelemente necesare unei bune funcţionări. Din carne se preferă carnea de peşte cu toate că la aceşti bolnavi este foarte dificil de dat această hrană, pentru că trebuie să te porţi cu el ca şi cu un copil mic, să nu se înece cu un os de peşte. Se reduc grăsimile şi colesterolul din alimentaţie. Se reduce sau chiar se suprimă tutunul şi alcoolul. Se pot da de asemenea suplimente minerale ca: magneziu, zinc, seleniu şi vitamine dacă acestea nu se pot da prin alimentaţie.
Se indică în special folosirea Ginkgo-biloba zilnic care este una dintre puţinele plante care poate ajuta atât circulaţia sângelui (oxigenarea creierului) la nivelul creierului cât şi refacerea. Se pot da în acest caz câte 6 capsule de plantă pe zi. Se dau perioade lungi de timp. Se consumă de asemenea condimente: ardei iute, ceapă, hrean, piper, scorţişoară, usturoi. Acestea pot şi ele ajuta.
Reţetă: la 1 litru de vin roşu se pun 20 g de gingo-biloba (frunze mărunţite) şi se astupă lăsându-se la temperatura camerei timp de 10 zile. Se strecoară apoi acest preparat şi se adaugă 100 g miere de albine şi 2 g de lăptişor de matcă. Se ţine în sticlă bine închisă la rece. Se va lua câte 1 lingură mare (10 ml) de 3 ori pe zi, preferabil înainte de mese. Cura aceasta se face 30-60 zile.
Vinul roşu. Trebuie să se ştie faptul că vinul roşu conţine polifenol care este un colorant al boabelor de struguri şi care ajută la neutralizarea efectului radicalilor liberi care este principala cauză a îngroşării vaselor de sânge. De asemenea vinul acesta are proprietatea de a subţia sângele, împiedicând formarea cheagurilor de sânge care sunt răspunzătoare de multe afecţiuni şi care pot contribui la agravarea afecţiu-nii. De asemenea coloranţii vegetali şi taninurile din acest vin previn depunerile de colesterol şi deci şi sclerozarea vaselor de sânge. Se recomandă folosirea unei cantităţi de 300 ml de vin roşu pe zi.
Magneziul este o substanţă care trebuie furnizată acestor bolnavi în cantitate mai mare, pentru că aceasta contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos contribuind la stimularea activităţii a peste 300 de enzime. De asemenea opreşte hemoragiile şi previne formarea de cheaguri de sânge la nivelul vaselor de sânge. Se va lua câte 70 mg pe zi din acest mineral. Se găseşte şi în alimente ca: soia, fasole uscată, orez ne decorticat, fulgi de ovăz, făină de grâu integrală şi de asemenea în unele ape minerale.
În rest foarte multă grijă şi atenţie din partea celor din jur este absolut indispensabilă.

Blenoragia sau gonoreea

Blenoragia sau gonoreea.

Este o boală venerică infecto-contagioasă transmisă aproape exclusiv prin contact sexual, produsă de agent patogen diplococul Neisser. Este o boală care se numără şi azi printre bolile cu o mortalitate ridicată.
Boala este determinată de Neisserie Gonorehaeae, microb descoperit în 1879 de Neisser. De cele mai multe ori este urmarea unui act sexual, dar au fost şi cazuri când s-a transmis şi de la mamă la făt.
Simptomele: prima etapă la bărbat se caracterizează prin mâncărime locală şi durere la urinare, tumefierea canalului urinar. După câteva zile canalul urinar se congestionează, apar erecţii dureroase şi se secretă o substanţă purulentă densă. Bolnavul simte usturimi şi dureri la urinare, uneori de mai mică sau mai mare intensitate.
Această primă fază uneori poate trece fără mari necazuri şi nu este socotită afecţiune de către unii şi în acest caz afecţiunea se dezvoltă, urcă infecţia pe canale, până la vezica urinară şi se instalează gonoreea totală. Gonoreea totală se manifestă prin urinări frecvente, urina este tulbure, erecţiile sunt foarte dureroase şi apare în spermă sânge. Dacă în această fază nu se apelează la un tratament adecvat atunci se cronicizează afecţiunea, secreţia scade şi rămâne doar o picătură dimineaţa. Acest lucru nu înseamnă că s-a vindecat ci este un pronostic foarte grav, care poate duce la moarte chiar.
La femei simptomele sunt asemănătoare cu ale bărbatului, infecţia apare la nivelul orificiului uretral glanda Bartholini, în vulvă, vezica urinară, uter, trompe, putându-se propaga în peritoneu, determinând peritonita. Mucoasa vaginală şi vulvară este roşie, congestionată observându-se scurgerea unui lichid purulent. Femeia acuză dureri la actul sexual. În faza cronică secreţia se reduce şi femeia percepe această afecţiune ca pe o banală leucoree. În cele mai multe cazuri determină sterilitate. Pot însă să determine şi manifestări ale bolii la distanţă: artrita blenoragică.
Tratament:


Este foarte indicat să se înceapă tratamentul cât mai repede cu putinţă, adică la primele faze. Se va face cu spălături de: gălbenele în combinaţie cu iasomie. Câte 1 linguriţă din fiecare plantă pusă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac 2-3 spălături pe zi şi apoi ungeri cu Propoderm (unguent cu propolis de la Apicola). 


Tinctura de propolis. Este bine sa se ia intern.
Se va lua tinctură de propolis făcută de Apicola. Este vorba despre tinctura de propolis 30%, care se găseşte de vânzare la toate magazinele Apicole din ţară. Aceasta este recoltată de pe suprafeţe mai mari de teren şi este mult mai eficientă ca cea recoltată de pe suprafeţe mai mici de teren.
Se va lua câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp. Dacă aveţi 50 kg atunci va trebui să luaţi 20 de picături de 3 ori pe zi. Cel mai eficient este să se pună pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Este bine să se ia o perioadă de minimum 15 zile, se poate însă lua şi ani de zile fără să producă efecte negative în organism. Este utilă fiind un antibiotic natural cu spectru mare de acţiune, care se poate lua fără antibiogramă. Trebuie doar să se testeze dacă nu există alergie la acest produs. Pentru aceasta se va pune 3-5 picături de tinctură pe o bucată de pâine şi se mestecă bine în gură, după care se înghite. Se face acest lucru seara. Dacă până dimineaţă nu apar fenomene alergice înseamnă că puteţi s-o luaţi fără teamă. Este bine ca tratamentul acesta să se facă zilnic cel puţin 15 zile, fără întrerupere.
Femeile pot să-ăi introducă în vagin câte un ovul după ce se spală zilnic.

Blefarospasm

Blefarospasm.

Contracţie spastică a muşchiului orbicular al pleoapelor, de obicei bilaterală. Tratamentul naturist vine în complectarea tratamentului medicamentos. Acest tic nu prezintă o mare gravitate, fiind de multe ori declanşat de contractura muşchiului ochiului. El poate fi legat de oboseală şi survine de cele mai multe ori la sfârşitul zilei.
Tratament:
Odihna şi în caz de recidive frecvente, o cură cu magneziu îl înlătură definitiv.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: albăstrele, arnică, brusture, ciuboţica cucului, crin, fenicul, gălbenele, nalbă mare, păducel, pătrunjel, plop, roiniţă, silur, sunătoare, tei, ţintaură, valeriană.
Modul de folosire al plantelor medicinale:


Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ.
Arnică-(Arnica montana) tamponări cu tinctură (se găseşte la toate magazinele mnaturiste) 1 linguriţă pusă la 100 ml apă. Se face de mai multe ori pe zi. Este utilă datorită faptului că este un bun antibiotic cu un spectru larg de acţiune.
Brusture (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi se pun comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ. Rădăcina- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi se pun comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Crin (Lilium candidum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori sau bulb) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ.
Fenicul (Foeniculum vulgare)1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera apoi vasul timp de 10 minute. Se strecoară, apoi se va face compresă cu pânză muiată în acest ceai. Se aplică caldă pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Gălbenele (Calendulla officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ.
Nalbă mare (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ.
Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori şi frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) 1 linguriţă de plantă mărunţită (rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ. Intern se poate pune 100g de rădăcină mărunţită la 500 ml apă şi se fierbe apoi până scade apa la 250 ml. Se consumă datorită faptului că ajută la curăţirea organismului de toxine.
Plop (Populus nigra) 1 linguriţă de plantă mărunţită (muguri zdrobiţi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ.
Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ.
Silur (Euphrasia officinalis) se pun 2 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se fierbe apoi 2 minute. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se spală apoi local cu un tampon de vată sau comprese sterile.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită cu flori, se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tampoane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ.
Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe ochii închişi cu ajutorul unor tam-poane sterile de mai multe ori pe zi, cu ceaiul călduţ.
Ţintaură (Centaurea cyanus)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se foloseşte sub formă de comprese de mai multe ori pe zi. Este foarte indicată pentru efectul uşor astringent şi dezinfectant pe care-l are.
Valeriană (Valeriana officinalis) se poate folosi cel mai bine tinctură, care se va lua câte 5-10 picături înainte de culcare seara cu 2-3 ore. Este o plantă care se foloseşte în special în cazurile când din cauza spasmului este perturbat somnul.
Magneziu. Dacă este vorba despre menţinerea tonusului şi bunei dispoziţii magneziul este cel mai indicat. El participă în mod esenţial la elaborarea energiei în celulele corpului, la sinteza anticorpilor (elemente imunitare ce luptă împotriva agresiunilor externe) şi interferonului, o puternică substanţă antivirală. Efectul antistres al magneziului este foarte cunoscut şi lipsa acestui mineral este cauza scăderii tonusului, producând oboseala cronică, palpitaţii, anxietate.
Se găseşte magneziu în: banane, ciocolată, migdale, alune, fructe uscate, legume uscate, fructe de mare, orez ne decorticat, apă minerală.
Se vor folosi intern calmante şi sedative sub formă de ceai din care se vor putea consuma 2-3 căni de ceai pe zi. De asemenea se mai poate folosi tinctura care se va lua de la 10 picături la 1 linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu 100 ml apă.

Blefarita

Blefarită.

Inflamaţia pleoapelor produsă de diferite infecţii microbiene, virale, micotice sau parazitare, ca şi în urma acţiunii unor agenţi fizici sau chimici. Extensiunea inflamaţiei la conjunctive produce blefaroconjunctivita.
Tratament:
În cazul în care este vorba de blefaritele recidivante, o tulburare vizuală, cum ar fi astigmatismul sau hipermetropia, ar putea fi cauza responsabilă. Corectarea respectivei tulburări de vedere aduce după sine vindecarea blefaritei.
Se va evita sarea în alimentaţie, în cazurile grave regim numai cu lichide şi sucuri de legume şi fructe şi ceaiuri din plante medicinale. Se va întării imunitatea organismului.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, albăstrele, arnică, asmăţui, cătină, chimion, echinaceea, feciorică, fenicul, lămâie, măceşe, nalbă mare, nuc, pătlagină, pătrunjel, plop negru, podbal, salată, silur, sulfină, ţintaură.
Modul de folosire al plantelor medicinale:


Arnică-(Arnica montana) tamponări cu tinctură 1 linguriţă pusă la 100 ml apă. Se face de mai multe ori pe zi. Este utilă datorită faptului că este un bun antibiotic cu un spectru larg de acţiune.
Asmăţui (Anthricus cerefolium)- se aplică cataplasme cu planta proaspătă pe pleoape. Înainte de aplicare se spală foarte bine şi se zdrobeşte puţin planta pe o suprafaţă de lemn, eventual chiar cu o sticlă dacă nu aveţi altă metodă. Se aplică de mai multe ori pe zi.
Fenicul (Foeniculum vulgare)1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera apoi vasul timp de 10 minute. Se strecoară, apoi se va face compresă cu pânză muiată în acest ceai. Se aplică caldă pe ochii închişi de mai multe ori pe zi.
Lămâie (Citrus limon)- se picură suc de lămâie diluat 1/1 cu apă fiartă şi răcită de 2 ori pe zi.
Măceşe (Rosa canina)- se pun 2 linguri de fructe uscate şi mărunţite la 500 ml apă. Se fierb timp de 15-30 minute. Se strecoară sau chiar se filtrează şi se consumă zilnic această cantitate timp de 60 zile.
Nuc (Juglans regia) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese pe pleoape călduţe.
Pătlagină îngustă (Plantagina lanceolata) 2 linguri de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac băi locale cât mai des cu ceaiul bine filtrat şi călduţ. Se ţin în funcţie de toleranţă după care se schimbă. Nu se lasă după ce s-au răcit.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) se spală frunzele bine apoi se pune o mână de frunze la 500 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se filtrează şi se foloseşte ca baie de ochi sau comprese pe ochii închişi. Ajută şi la mâncărimile ochilor, ochi înroşiţi, etc.
Muguri de plop negru 2 linguriţe se vor fierbe în 250 ml apă timp de 10 minute, apoi se filtrează şi se vor pune comprese pe ochii închişi.
Salată (Lactuca sativa)- se fierbe 1 linguriţă de frunze la 250 ml apă timp de 20 minute: Strecuraţi apoi faceţi cu acest lichid spălături locale. Se poate folosi tampon steril sau vată pentru spălături. Se poate face de mai multe ori pe zi.
Silur (Euphrasia officinalis) se pun 2 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se fierbe apoi 2 minute. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se spală apoi local cu un tampon de vată sau comprese sterile.
Sulfină (Melilotus albus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pen-tru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese calde
Ţintaură (Centaurea cyanus)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se foloseşte sub formă de comprese de mai multe ori pe zi. Este foarte indicată pentru efectul uşor astringent şi dezinfectant pe care-l are.
Tinctură de propolis diluată 5% se va pune pe o bucată de pansament şi se aplică pe ochii închişi. Se face acest lucru de mai multe ori pe zi până la vindecare.
Miere de albine diluată cu apă se pun comprese pe ochii închişi de mai multe ori pe zi. Se pot pune 2-3 picături în fiecare ochi apoi se stă 10 minute cu ochii închişi.
Această boală se agravează la frig, de aceia va trebui protejat ochiul cu un pansament dacă este cazul să se expună la frig.

Blastomicoze

Blastomicoze. (dermatoze cu vegetaţii).

Afecţiuni produse de ciuperci levoriforme sau alte specii de ciuperci care se împart în:
-blastomicoză adevărată (criptococoza- blastomicoză europeană).
-Para blastomicoze în care este vorba despre micoza granulomatoasă, iar parazitul are aspect levuriform numai într-o fază a dezvoltării sale. Acestea cuprind: blastomicoza nord americană (maladia Gilchrist), blastomicoza sud americană (maladia Lutz) şi histoplasmoza.
-Pseudoblastomicoza în care parazitul nu se divide prin înmugurire, în nici una din fazele sale cu coccidioidomicoză şi cromoblastomicoza.
Blastocystis hominis este un parazit polimorf al colonului, cu caracter de fung şi de protozoar. Forma obişnuită în care se întâlneşte la examelene coprologice este un chist cu dimensiuni între 2-20 microni de formă rotundă. Se pare că poate determina manifestări alergice digestive.
Este o boală provocată de ciuperci din grupa drojdiilor care se localizează mai ales pe mucoasa gurii (stomatita cremoasă) sau pe piele (cu aspect de noduli, fistule, etc).
Ciupercile sunt foarte rezistente la tratamente în special la dezinfectantele obişnuite. Dacă sunt exterioare se pot trata chirurgical. Sunt grave la sugari şi copii, unde se datoresc insuficientei curăţiri a biberoanelor, a vaselor şi în general a nerespectării igienei copilului.
Tratament.
-Se dizolvă 1 linguriţă de sulfat de cupru la 250 ml apă şi cu acest lichid se badijonează local de mai multe ori pe zi.
-Ulei de luminiţa nopţii, sunătoare, cătină, etc poate fi folosit la badijonări de mai multe ori pe zi.
Se poate folosi una sau mai multe din plantele medicinale: afin, anin, bănuţi, brusture, busuioc, calomfir, ceapă, cerenţel, cimbrişor, coada calului, coada şoricelului, creţişoară, fag, fumăriţa, gutui, ienupăr, lămâi, lemn câinesc, levănţică, morcov, mur, muşeţel, nalbă, năprasnic, nuc, orz, ovăz, pătlagină, pătrunjelul câmpului, pătrunjel, porumbar, răculeţ, răscoage, salcie, salvie, sclipeţi, splinuţă, sporiş, şopârlaiţă, stejar, tătăneasă, trandafir, trei fraţi pătaţi, turiţă mare, ţelină, untul pământului.
Se vor face ceaiuri mai concentrate cu una sau mai multe din plantele de mai sus cu care se va face gargară de mai multe ori pe zi. Este indicat să se facă de fiecare dată după masă după ce s-a spălat pe dinţi. Se face gargară indiferent că se mănâncă, puţin sau mult.
Modul de folosire al plantelor:


Afin (Vacinum myrtylis)- 10 fructe de afine se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute. Se strecoară şi apoi se face gargară cu acest ceai, de mai multe ori pe zi.
Anin (Anus incata) - coajă şi frunze de arin 2 linguri se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute şi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi.
Bănuţi (Belis perennis) frunze proaspete mestecate în gură favorizează vindecarea ulceraţiilor bucale.
Brusture (Arctium lapa) tinctura din frunze proaspete diluată cu apă câte 1 linguriţă la 100 ml se face gargară de mai multe ori pe zi. Rădăcina uscată 2 linguriţe fierte timp de 5 minute în 250 ml apă apoi strecurat se poate folosi la gargară de mai multe ori pe zi cu scopul vindecării aftelor şi ulceraţiilor bucale. Este astringent şi antibiotic totodată fiind un bun emolient.
Busuioc(Herba Basilici)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se folosesc la gargară în cazul ulceraţiilor gurii făcându-se de mai multe ori pe zi, mai ales după mese. Are acţiune antibiotică.
Calomfir (Melittis melissophyllum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se folosesc la gargară în cazul ulceraţiilor gurii făcându-se de mai multe ori pe zi, mai ales după mese.
Ceapă (Alium cepa)- sucul de ceapă se foloseşte la ungerea ulceraţiilor bucale de mai multe ori pe zi. Este un antibiotic care poate vindeca afecţiunea.
Cerenţel (Geum urbanum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se folosesc la gargară în cazul ulceraţiilor gurii făcându-se de mai multe ori pe zi, mai ales după mese. Are acţiune astringentă şi se poate folosi şi în cazul hemoragiilor.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se folosesc la gargară în cazul ulceraţiilor gurii făcându-se de mai multe ori pe zi, mai ales după mese, având acţiune antibiotică.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Este utilă datorită siliciului care contribuie la refacerea pielii din cavitatea bucală.
Coada soricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Are efect antibiotic datorită azulenelor pe care le conţine.
Cretisoară (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Are efect astringent puternic.
Fag (Fagus sylvaticus) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară Se face gargară de mai multe ori pe zi. Are un puternic efect astringent, datorită taninului care-l conţine.
Fumărita (Fumaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi
Gutui (Cydonia oblongata) se folosesc seminţele pentru efectul emolient. Se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se foloseşte la clătirea gurii de mai multe ori pe zi. În special la afecţiuni erozive şi dureroase şi chiar la copii.
Ienupăr (Juniperus comunis) se folosesc bacele care se mestecă în gură şi apoi se pot înghiţii. Se face acest lucru cu câte 1-2 bace de mai multe ori pe zi. Are un efect antibiotic.
Lamai (Citrus lemon) se fac clătiri repetate de mai multe ori pe zi (de cel puţin 3-4 ori) cu suc de lămâie stoarsă într-un pahar cu apă călduţă. La clătire apar uneori dureri usturătoare însă acest lucru va trece foarte repede o dată cu apariţia vindecării.
Lemn cainesc (Ligustrum vullgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Este dezinfectant.
Levănţică (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Are un efect calmant.
Morcov (Daucus carota) se foloseşte sucul de la rădăcină care se foloseşte intern câte 200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte eficient în refacerea pielii. Se poate folosi în combinaţie şi cu alte sucuri.
Mur (Rubus fruticosus)- 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături bucale sau gargară de mai multe ori pe zi
Frunze şi rămurele tinere 2 linguriţe se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se indică în ulceraţiile gurii, ulcere cronice, eczeme zemuinde, stomatite, etc. Este foarte eficient.
Muşeţel (Matricaria chamomilla)- 2 linguriţe de plantă mărunţită (flori) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături bucale sau gargară de mai multe ori pe zi. Are efect dezinfectant, antibiotic.
Nalbă (Malva crispa)- decoct din flori şi frunze timp de 5 minute- 1-2 linguriţe de plantă mărunţită. Se indică la afte, stomatite, etc pentru gargară de mai multe ori pe zi. Are şi un efect emolient.
Năprasnic (Geranium robertiarum)- 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături bucale sau gargară de mai multe ori pe zi. Se poate folosi chiar şi în cazurile cu herpes.
Nuc (Juglans regia)-2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături bucale sau gargară de mai multe ori pe zi. Se indică pentru efectul astringent.
Orz (Hordeum vulgare)- 2 linguriţe de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 30 minute, apoi se pot consuma şi seminţele şi se bea apa. De asemenea se poate folosi la clătirea cavităţii bucale de mai multe ori pe zi.
Ovăz (Avena sativa) 2 linguriţe de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 30 minute, apoi se pot consuma şi seminţele şi se bea apa. De asemenea se poate folosi la clătirea cavităţii bucale de mai multe ori pe zi. Are efect emolient şi cicatrizant.
Pătlagină (Plantago lanceolata)-2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături bucale sau gargară de mai multe ori pe zi. Se indică pentru efectul cicatrizant.
Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Se foloseşte mai mult pentru efectul antibiotic şi de refacere al pielii.
Pătrunjel- tinctură din rădăcină diluată 1 linguriţă la 100 ml apă şi făcut gargară de mai multe ori pe zi, pentru efectul antibiotic şi dezinfectant indicat în afte, stomatite, etc.
Porumbar (Prunus spinosa)- rădăcini, scoarţă de pe ramuri tinere, frunzele sau fructele verzi- 2 linguriţe se pun la 250 ml apă şi se fierb 10 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi sau se aplică compresă sau spălături în cazurile cu candidoze în alte locuri. Fructele verzi se pun în ţuică cât să se acopere. Se pot folosi apoi în tot timpul anului în cazul aftelor punând puţină ţuică local.
Răculeţ (Polygonum bistorca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Are efect astringent.
Răscoage (Chamenerion angustifolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Are efect calmant.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară Se face gargară de mai multe ori pe zi. Are un puternic efect astringent şi totodată calmant al durerii şi cicatrizant, înlăturând şi inflamaţiile.
Salvie (Folium Salvie) 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături bucale sau gargară de mai multe ori pe zi. Are efect cicatrizant, antibiotic şi astringent.
Sclipeţi (Potentilla erecta) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se folosesc la gargară în afte, stomatite.
Vin- 1 litru de vin alb în care se pun la macerat 20 g de plantă mărunţită. Se lasă apoi timp de 8 zile şi se strecoară. Se poate pune 100 g de miere şi apoi se foloseşte câte un pic la gargară fiind foarte eficient în stomatite, afte sau chiar ulceraţii mai întinse. Se foloseşte pentru cicatrizarea rapidă.
Stejar (Quercus robur) coajă de pe ramuri tinere- 2 linguriţe de coajă mărunţită se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară, apoi se face gargară de mai multe ori pe zi. Are efect astringent, cicatrizant şi este indicat să se folosească când există şi hemoragii.
Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Are efect cicatrizant.
Sporiş (Verbena officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Are efect antibiotic.
Şopârlaiţă (Succisa pratensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi.
Sulfina(Herba Melioti) 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături bucale sau gargară de mai multe ori pe zi
Tătăneasă (Sympytum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi, pentru efectul cicatrizant şi emolient pe care-l are.
Trandafir (Rosa centifolia) se folosesc 1 linguriţă de petale mărunţite care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi. Are un efect cicatrizant şi dezinfectant.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 1 lingură de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Gargară se face de mei multe ori. Este foarte utilă chiar şi la „zăbăluţă”.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) taninurile de natură catechimică din frunze şi flori au efect astringent. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot folosi la gargară de mai multe ori pe zi.
Ţelină (Apium graveolens) se indică folosirea a 20 ml de suc obţinut din rădăcină sau frunze, care se va dilua cu 100 ml apă călduţă şi se face gargară de mai multe ori pe zi, pentru refacerea integrităţii pielii. Se poate amesteca eventual cu suc de morcovi.
Untul pământului (Tamus communis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Se foloseşte pentru efectul de calmarea durerii.
Reţeta 1: se pun 3 linguri de cimbru, 3 de salvie şi 3 de iederă mărunţite la 1 litru de vin de bună calitate. Se ţin apoi timp de 10 zile şi se strecoară. Se poate adăuga şi 100 g de miere de albine (dacă nu aveţi contra indicaţii). Se clăteşte apoi gura de mai multe ori pe zi cu acest vin. Se păstrează în sticle bine închise, preferabil de culoare închisă la rece.
Se mai poate folosi în cazurile mai grave propolis brut care se va suge în gură câte 1 gram după fiecare masă. Cei care suportă vor folosi tinctura de propolis 30% din care vor pune 2 picături la fiecare 5 kg corp pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghite. Se face de 3 ori pe zi, cât timp este nevoie. Nu are nici o contra indicaţie şi ajută şi la refacerea mai rapidă a celulelor din gură.
Aftele pot fi vindecate dacă se consumă iaurt. Se va consuma de 3 ori pe zi câte 100 ml cel puţin. Se preferă preparatele din comerţ care au: Lactobacillus acidophilus sau Lactobacillus bulgaricus. Acesta are un efect foarte puternic antibacterian. Se poate consuma zilnic.
Vin- 1 litru de vin alb se pune în el: 10 g salvie, 10g cimbru şi 20 g iederă proaspătă mărunţită. Se lasă la temperatura camerei timp de 8 zile agitând des, supă care se strecoară. Se foloseşte clătind gura de mai multe ori pe zi cu acest vin pentru efectul de cicatrizare şi dezinfecţie a cavităţii bucale.

Gingiprop- conform producătorului.
-Prostamin.
-Mierea de albine se poate folosi pentru ungerea locurilor afectate de mai multe ori pe zi. Are un remarcabil efect antibiotic şi cicatrizant.

Bila lenesa

Bila leneşă.
În toate cazurile se va respecta dieta alimentară prescrisă.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe, anghinare, brustur, calomfir, cerenţel, isop, lămâie, lichen de Islanda, linariţă, măceş, măslin, orz, păducel, porumb, pufuliţă cu flori mici, revent, ridiche, roibă, roiniţă, rostopască, rotunjoară, rozmarin, scânteiuţă, schinel, sfeclă roşie, siminoc, sparanghel, splinuţă, sporiş, sunătoare, şofran, talpa gâştei, tei, trifoi de baltă, ţelină, turiţă mare, unguraş, valeriană, vişin.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Aloe (Aloe vera) se ia câte 1 cm de plantă care se înghite de 3 ori pe zi, cu 15 minute, înainte de mesele principale. Se poate face zilnic. Are şi un efect laxativ. Se poate folosi şi gelul care există la toate magazinele naturiste şi care se va folosi conform indicaţiilor producătorului.
Anghinare (Cynara scolymus)- din acest ceai se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă (1 cană) apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit. Se strecoară şi se va bea tot îndulcit cu miere. Şi după acest ceai este bine să se stea culcat pe partea dreaptă15 minute şi să se bea cald. Se pot bea 2 ceaiuri pe zi. Se poate consuma perioade lungi de timp.
Brustur (Arctium lapa) se pun 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se consumă în cursul zilei ajutând la drenarea veziculei biliare şi fiind şi laxativ.
Calomfir (Melittis melissophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă.
Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă. Este indicată la cei care sufere şi de diaree.
Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Lămâie (Citrus lemon) se spală o lămâie cu multă apă, apoi se taie în două şi se stoarce sucul. Pulpa şi coaja se taie mărunt şi se pune cu 250 ml apă la fiert. Se lasă să fiarbă până se moaie coaja. Se stinge focul şi se lasă acoperit să se răcească. După răcire se strecoară peste sucul obţinut anterior. Se îndulceşte cu miere (dacă nu există contra indicaţii) şi se consumă zilnic câte un astfel de ceai ajutând la dizolvarea depunerilor din bilă şi la eliminarea mâlului.
Lichen de Islanda (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Linariţă (Linaria vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă. Ajută şi la dizolvarea calculilor.
Măslin(Olea europeae) se indică folosirea a câte unei linguri de ulei preferabil extra virgin sau presat la rece în fiecare dimineaţă la trezire, apoi se stă 15 minute, culcat pe partea dreaptă.
Orz (Hordeum vulgare) se macină seminţele şi se consumă sub diferite forme zilnic. De asemenea este indicată folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere câte 20 ml de 3 ori pe zi, perioade mai lungi de timp. În comerţ există preparate cu acesta şi în acest caz se va respecta indicaţia producătorului.
Păducel (Crataegus monogyra) se indică să se folosească dacă există asociată şi o afecţiune a inimii, se va pune câte 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori) la 250 ml de apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot bea 2-3 căni pe zi. În cazurile în care se folosesc fructele se ia cantitate dublă de plante.
Porumb (Zea majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită (mătase de porumb) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (preferabil rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă. Are şi efect laxativ şi diuretic.
Ridiche (Raphanus sativum niger) se indică folosirea sucului de ridiche câte 2 linguriţe de 3 ori pe zi, pentru drenarea fierei. Se poate şi să mărunţească calculii.
Roibă (Rubia tinctoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Dizolvă pietrele şi ajută chiar şi la cancer. Se poate folosi perioade lungi de timp.
Roiniţă (Melissa officinalis)- se va pune câte 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.


Rostopască (Chelidonia majus) se pune o crenguţă (preferabil proaspătă) de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte în cursul întregii zile fără a se depăşi, fiind toxică în cantitate mai mare. Asigură şi calmarea durerilor.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Rozmarin (Rozmarinus officinalis)se va pune 1 linguriţă din plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Scânteiuţă (Anagallis erecte) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Schinel (Cnicus benedictus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se indică consumul rădăcinii crude în salate, eventual cu suc de lămâie şi hrean (care şi el ajută la drenarea bilei), de asemenea se poate consuma sub formă de suc fiind foarte util la curăţirea ficatului.
Siminoc (Helichrisum arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Sporiş (Verbena officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă 

Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) se foloseşte pentru efectele de calmare în cazul nervozităţii,1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă Dacă este prezentă şi insomnia, adică omul nu poate dormi atunci se va face şi un ceai din; talpa gâştei cu sunătoare- se vor pune câte 1 linguriţă din fiecare din aceste plante la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma la ore 18- 1 cană de ceai îndulcit cu miere. Se consumă cald.
Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Ţelină (Apium graveolens) 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate consuma şi rădăcina crudă ca salată fiind foarte utilă sau suc 20 ml de 3 ori pe zi, împreună cu alte sucuri de legume.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria)1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică în special atunci când există pietre care trebuie eliminate. Nu se depăşeşte doza putând produce eliminarea prea multor depuneri şi atunci se înfundă canalele.
Unguraş (Marrubium vulgare) se va pune apoi 1 linguriţă din acest ceai la o cană de apă clocotită. Se lasă apoi acoperit pentru 15 minute. Se strecoară şi se bea acest ceai eventual îndulcit cu miere. După ce se bea imediat se va culca pe partea dreaptă timp de 15 minute. Este unul din ceaiurile cele mai utile la această afecţiune şi reglează şi afecţiunile inimii, întărind inima.
Valeriană (Valeriana officinalis) Dacă aceste ceaiuri nu ajută se va lua însă 10 picături de Tinctură de valeriană tot seara înainte de culcare cu 1-2 ore. Aceasta se pune în 100 ml apă şi se bea.
Vişin (Cerasus vulgaris) 1 linguriţă de cozi de cireşe sau vişine se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic şi de curăţire a organismului de depuneri.

Betie

Beţie.

Ca să puteţi face faţă unei petreceri dacă nu sunteţi obişnuit cu băutura puteţi alege:
-Se consumă 1 lingură de ulei înainte.
-Se bea suc de lămâie cu zahăr.
Nu încercaţi să luaţi aspirină pentru că aceasta ajută ca alcoolul să intre în organism şi vă veţi ameţi mult mai repede.
După chef este bine să consumaţi ceaiuri pentru a putea elimina din organism toxinele acumulate.
Puteţi alege unul dintre următoarele plante medicinale din care să faceţi ceaiuri: angelică, armurariu, brusture, cimbru, fenicul, levănţică, păpădie, roiniţă, revent, rozmarin, salcie, tei, varză.
Modul de folosire al plantelor medicinale:


Angelica (Angelica archangelica)- se pune 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă şi se va fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Acest ceai ajută la drenarea bilei. Calmează durerile şi înlătură balonările.
Armurariu (Sylibum marianum)- se pune 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă şi se va fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Acest ceai ajută la drenarea bilei.
Este foarte utilă după beţie, deoarece ajută la refacerea celulelor ficatului distruse de alcoolul consumat. Este bine ca prima jumătate de cană să se ia dimineaţa la trezire şi apoi să se culce pe partea dreaptă timp de 15 minute.
Brusture (Arctium lapa)- se pune 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă şi se va fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Acest ceai ajută la drenarea bilei.
Cimbru (Satureja hortensis)- ceai de cimbru băut câte 3 căni pe zi. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se consumă. Ajută la eliminarea toxinelor. Se poate pune de asemenea în orice preparat.
Fenicul (Foeniculum vulgare) se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă şi se va fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Acest ceai ajută la drenarea bilei. Calmează durerile şi înlătură balonarea.
Levănţică (Lavandula angustifolia)- 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Calmează durerea, înlătură senzaţia de vomă şi greţurile.
Păpădie (Taraxacum officinalis)- 2 linguri de rădăcină mărunţită de pun la 3 pahare de apă şi se fierb apoi 15 minute. Se va consuma întreaga cantitate în cursul zilei. Este foarte utilă pentru a scăpa organismul de toxinele acumulate după o beţie.
Roiniţă (Melissa officinalis) 2 linguri de plantă mărunţită de pun la 3 pahare de apă şi se fierb apoi 15 minute. Se va consuma întreaga cantitate în cursul zilei. Este utilă contra greţurilor şi vomei pe care o opreşte.
Revent (Rheum palmatum) ajută prin faptul că după câteva zile de consum al acestuia omul nu mai suportă alcoolul.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis)- Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se consumă. Ajută la eliminarea toxinelor. Este şi antispasmodic.
Salcie (Salix alba)- se toarnă în 250 ml lapte clocotit 2 linguriţe de coajă de salcie. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea fiind foarte eficient în special pentru faptul că acesta calmează agitaţia psihomotorie.
Tei (Tylia tomentosa) Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se consumă. Stimulează secreţia biliară şi are efect antispasmodic.
Varza (Brasica oleracea) în special crudă sau suc, dar şi salată în amestec cu alte ingrediente ajută la dezobişnuirea de alcool. Se poate consuma în orice cantitate ca orice aliment.
-O cafea caldă, tare şi neîndulcită trezeşte din beţie.
-Ceai combinat din: anghinare, mentă, albăstrele, coada şoricelului, fructe coriandru, fructe cătină. Se pun în părţi egale. Se ia 1 lingură care se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi din acest ceai. Util pentru a vă reveni după ce aţi consumat prea mult alcool.
-Decoct de praz- 6 tije de praz se pun la 1 litru de apă. Se fierb timp de 1 oră. Se beau 3 căni pe zi în tra-tamente de lungă durată.
-Se dă ca să se trezească din beţie miere câte 1-2 linguri la fiecare 10 minute, pentru a se trezi din beţie.
-Propolis 30 picături se pun pe un miez de pâine, se mestecă în gură apoi se înghit. Se face acest lucru pentru a-şi reveni rapid după beţie.

Batranetea

Bătrâneţea.

Mai avem bătrâni, dar dacă veţi merge în orice ţară din comunitatea Europeană veţi vedea care este diferenţa între bătrânii noştri şi bătrânii din celelalte ţări. Întâi este o diferenţă foarte vizibilă în aspectul fizic. În ţările Europei (Franţa, Germania, Spania, etc) veţi vedea că aceştia au o dantură de invidiat. La noi oamenii bătrâni sunt ştirbi, majoritatea lor sau au o dantură cu multe lipsuri.
Calitatea serviciilor a fost mult diferită în aceste ţări lucru care se vede cel mai bine şi în aspectul danturii. Dentiştii din ţările avansate au făcut lucruri deosebite pentru aceşti bătrâni. La noi în schimb au fost foarte puţini cei care au avut parte de servicii de calitate în acest domeniu.
Oamenii de la ţară în special de la noi, dar şi cei de la oraş în general sunt de 2 categorii mari: unii care sunt cu greutate foarte mare şi sunt obezi, sau au o slăbiciune exagerată.
De ce există aceste mari diferenţe? Pentru că mulţi oameni nu au avut parte de o alimentaţie adecvată ci au avut parte doar de multe „raţionalizări” în timpul comunismului şi acum au ajuns să poată consuma o serie de alimente de care erau foarte dornici să le consume şi apoi a venit obezitatea.
Altă categorie cu cei slabi care din păcate este foarte mare este compusă din oameni care au suferit de foarte multe boli şi privaţiuni şi acum nu au decât pensii de mizerie care nu are cum să le asigure viaţa de zi cu zi decentă.
Poate în timp se va rezolva acest mare decalaj, dar momentan acesta există şi se vede foarte tare.
Ce se poate face?
Nu avem posibilitatea să oferim un sprijin material, nici siguranţa zilei de mâine acestor oameni, nici măcar condiţii propice sau măcar omeneşti de locuit.
Putem în schimb să oferim acestor oameni o serie de tratamente care sunt ieftine şi care pot să aducă o stare de mai mare sănătate. Invităm pe toţi aceşti oameni să consume o serie de plante medicinale: ginseng, ginko-biloba sunt două plante care ajută foarte mult pe cei în vârstă să poată trece mai uşor peste necazurile care le au şi să-şi încetinească drumul spre o bătrâneţe amărâtă. Ştiu că aceste plante nu sunt ieftine, dar ştiu totuşi că merită să se facă această cheltuială care poate fi foarte utilă. Fiecare din aceste plante are un prospect care vă va spune cum anume să o luaţi (în funcţie de doza care există) capsule, rădăcini, frunze, tincturi, etc. Orice formă este se poate folosi cu mare beneficiu pentru organism.
Un alt preparat este foarte util şi ieftin; grâul încolţit- acesta se va lua câte 100 g pe zi. Este foarte simplu. Se pune grâul la încolţit şi apoi se dă prim maşina de tocat, se amestecă cu miere şi apoi se va lua de 3 ori pe zi. Acesta vă va asigura minimum de vitamine necesar care se va asimila mult mai uşor de organism şi nu produce nici un efect negativ. Se poate lua şi cantitate mai mare. Este cea mai simplă şi ieftină hrană si totodată este foarte sănătoasă.
Aceste seminţe se vor pune după spălare într-un borcan cu puţină apă, apoi în fiecare zi se vor spăla şi se va pune altă apă (doar cât să le acopere). Trebuie bine spălate de 2 ori pe zi şi în fiecare zi se va pune într-un alt borcan alte seminţe, până când încolţesc. Acest lucru depinde de temperatura la care se ţin. Trebuie de asemenea cunoscut faptul că dacă nu sunt spălate zilnic (cu mare atenţie pentru a nu se rupe colţul care încolţeşte) vor avea un gust nu prea plăcut.
După ce seminţele au încolţit şi colţul încolţit este de 1 cm se poate lua se mai spală o dată foarte bine cu multă apă şi se pot trece prin maşina de carne, pentru a fi mai uşor consumate. Se poate lua câte minimum 100 g de asemenea seminţe pe zi. Se iau înainte de mese cu 15 minute. Se poate pe acestea să se pună miere, pentru a fi mai gustoase, sau se pot consuma cu lapte.
Se mai pot folosi seminţe de ori ce cereale cu acelaşi efect pentru organism: secară, ovăz, etc.
De asemenea pentru cei care locuiesc în mediul rural este foarte simplu primăvara să taie mlădiţe de ovăz sau de secară şi să le stoarcă de suc cu ajutorul storcătorului de fructe şi să consume câte 20-50 ml de suc în fiecare zi în cure de câte 30 zile, lucru ce face să se fortifice foarte bine organismul. Se poate de asemenea să se sădească aceste seminţe în lădiţe cu pământ care se pot ţine şi în casă la bloc, să se recolteze mlădiţele atunci când vor ajunge acestea la mărimea de 20 cm, si să facă suc.
Pentru ca să poată păstra o perioadă mai lungă acest suc singura metodă care se poate aplica este ca acest suc să se pună într-o sticlă şi peste acest suc să se pună alcool alimentar de peste 80 grade şi să se astupe cu dopuri ermetice. În acest caz se va scutura sticla foarte bine înainte de a se lua şi se va lua câte 1 linguriţă diluată în 100 ml apă de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale.
Se poate face cu această tinctură cure de minimum 30 zile. Condiţia este să se consume înainte de mesele principale cu 15 minute înainte.
Un lucru iarăşi foarte important: de la o anumită vârstă este foarte rău pentru orice organism să consume zahăr rafinat şi este indicat în toate cazurile să se consume miere în locul zahărului. La prima vedere s-ar părea că mierea este mai scumpă ca şi zahărul dar se va vedea că mierea nu este prea scumpă pentru că acesta are putere mai mare de îndulcire decât zahărul şi în plus este foarte utilă organismului vindecând foarte multe afecţiuni şi nu produce nici un necaz în organism ca zahărul care ajută la astuparea arterelor, lucru foarte frecvent la oamenii care au trecut de o anumită vârstă.
Zahărul se va scoate definitiv din alimentaţie.


Se mai pot de asemenea consuma ceaiuri de : salvie, rădăcină de păpădie, păducel, cicoare, urzică, care se pot obţine cu cheltuieli foarte mici.
Ceaiurile de păpădie sunt foarte utile în cazul în care există afecţiuni ale glandelor sau anumite dereglări ale lor. Se poate consuma ceai din rădăcină sau frunzele proaspete se pot folosi la salate. De asemenea tijele de flori după spălare se pot culege şi se va consuma câte 10 tije din acestea timp de 15 zile în fiecare primăvară, pentru a face o curăţenie în organism.
Cicoarea care se găseşte foarte frecvent se poate folosi cu mare succes pentru a ajuta la constipaţii sau afecţiunile biliare cu staze frecvente vârstnicilor. Se pot face infuzii din flori (2 linguriţe la 250 ml).
Rădăcina de cicoare se poate colecta primăvara sau toamna şi din aceasta se poate face o cafea care poate înlocui cafeaua care nu este indicată vârstnicilor.
Femeile este indicat să consume ceai de salvie, lemn dulce, seminţe de mărar care de asemenea vor aduce în organism o serie de hormoni care ajută la menţinerea organismului. Se pot consuma 2-3 căni pe zi sau se poate lua praf obţinut cu râşniţa de cafea caz în care se va lua 1 vârf de cuţit care se pune sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite cu puţină apă.
Un preparat foarte util pentru vârstnici poate fi şi tinctura de coajă de castan sălbatec. Castanii sălbateci se găsesc în foarte multe locuri de la noi din ţară şi este foarte uşor să se obţină coajă de la ramuri tinere primăvara. Se taie ramuri tinere care nu depăşesc în grosime 1 cm şi se curăţă de coajă. Se mărunţesc şi la fiecare 50 g de coajă din aceasta se va pune 250 ml de alcool alimentar de 70 grade. Se lasă apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând pentru omogenizare zilnic. Se strecoară şi se pune apoi în sticle de capacitate mică la rece în sticle de culoare închisă.
Se va putea lua câte 5 picături diluate cu 100 ml apă. De 3 ori pe zi, înainte de mesele principale.
Acest preparat simplu şi uşor de preparat cu investiţii minime ajută la curăţirea arterelor de depuneri şi se poate lua timp de 30 de zile. Se face apoi o pauză şi se poate din nou relua dacă este cazul.
Coada calului (Equisetun arvense) se poate lua forte bine de orice om în vârstă şi să se folosească praf câte 1 linguriţă de praf care se obţine din plantă uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Acesta se va pune sub limbă, pentru 10 minute, după care se va înghiţi cu puţină apă. Se face înainte de mese cu 15 minute. Este foarte util pentru cei care au nevoie de calciu şi de alte minerale, precum şi cei care doresc să mai slăbească sau să elimine apa din organism, sau cei cu afecţiuni renale.
Acestea sunt doar câteva din „leacurile” foarte uşor de obţinut cu ajutorul plantelor medicinale. Bine înţeles că lista acestora este foarte lungă dar ne oprim aici pentru că în cărţile de plante medicinale care le-am scris sunt descrise foarte multe asemenea tratamente şi din aceste cărţi cei care doresc să-şi facă anumite preparate pot să se orienteze la ce afecţiuni sunt utile plantele care şi le pot procura din locurile de unde domiciliază cu investiţii minime.
Un alt preparat care se poate obţine este argila. Se cunoaşte faptul că toate fântânile aveau mai demult pietre care îngrădeau marginea fântânii. Între aceste pietre se punea argilă ca să le ţină mai bine. Toată apa care se bea venea deci de pe aceste pietre. Astăzi foarte rar şi numai în zonele rurale se mai găsesc asemenea fântâni (se preferă şi acolo oalele de ciment) şi în multe locuri apa vine pe conducte filtrată şi cu o serie de chimicale ca să o facă potabilă.
Argila (lutul) care se găseşte în locurile în care domiciliaţi este cea mai utilă argilă şi se poate folosi pentru o serie de boli care pot fi în organism sau se poate folosi preventiv. Se va căuta argila care se folosea înainte la construcţia sobelor sau se punea pe jos în loc de podele. Cea mai bună este cea roşcată sau verde, dar şi alte culori se pot folosi cu succes.
Se va pune 1 linguriţă de argilă la 1 cană de apă şi se lasă peste noapte. Dimineaţa se va consuma apa de pe aceasta. După câteva zile 3-5 zile când organismul s-a obişnuit cu această argilă se va lua o lingură de lemn sau chiar un băţ şi se amestecă şi se consumă apa tulbure (fără pietricele) zilnic. Se face acest lucru în fiecare zi cu câte 1 linguriţă de argilă.
Şi acesta este un tratament ieftin care se poate folosi la toţi cei în vârstă indiferent ce afecţiuni au pentru că nu are contra indicaţii şi ajută la foarte multe afecţiuni. Lista bolilor care se pot vindeca cu argilă este foarte lungă. De asemenea aceasta se poate folosi timp foarte îndelungat.
Varza este o legumă care se poate folosi de asemenea în foarte multe afecţiuni şi se găseşte în toate regiunile ţării. Nu este nevoie de multe cunoştinţe, nu trebuie preparată în anumite moduri ci este suficient să se consume crudă în fiecare zi.
Lista cu indicaţiile acţiunii verzei este şi ea foarte lungă şi nu are rost să o scriu aici. În orice caz dacă aveţi o afecţiune (şi aici mă gândesc la orice afecţiune) şi nu ştiţi ce medicament să luaţi folosiţi varză. Aceasta se poate folosi intern sub formă de varză crudă folosită la diferite salate în care se va pune puţin ulei (sau fără), se poate de asemenea folosi sub formă de suc sau la diferite preparate culinare. Indiferent în ce formă se foloseşte este foarte utilă şi vindecă.
Nu trebuie să se uite că se poate face varză acră şi că şi acesta se poate folosi în foarte multe boli. Principalul la aceasta este să se folosească cu ulei şi să nu fie prea sărată. Pentru a fi şi mai utilă pentru bătrâni se va pune la murat o dată cu varza şi ţelină şi pătrunjel. În acest caz această murătură va fi un adevărat medicament pentru orice om în vârstă.
Ceapa şi usturoiul folosite zilnic sunt de asemenea socotite unele din cele mai utile medicamente. Cred că nu există casă să nu se cunoască câteva reţete cu ceapă sau usturoi. Principalul este faptul că atât ceapa cât şi usturoiul nu au contra indicaţii şi se pot folosi la orice afecţiuni.
Dacă unii consideră că lor nu le poate ajuta ceapa şi usturoiul sau chiar cred că nu au cum să-l consume acest lucru este complet fals şi este doar o impresie sau este ceva provenit din subconştient. Se crede de către unii că acestea provoacă dureri şi disconfort abdominal lucru complet greşit pentru că ceapa ca şi usturoiul s-au folosit de mii de ani (chiar şi în timpul construcţiei piramidelor) atât pentru vindecare cât şi în profilaxia foarte multor afecţiuni inclusiv în colici hepatice, diabet, obezitate, etc. Deci nu există nici un impediment să fie folosit de către toată lumea.
Nu are nici o contra indicaţie.
Se evită stresul, se indică cumpătarea în alimentaţie şi să se mănânce de 5-6 ori pe zi, dar cantităţi mici de alimente.
Să se reducă: ouăle, untura, slănina, afumăturile, mâncărurile grele, să se consume cât mai puţin alcool, cafea şi mai ales ţigări.
Zilnic plimbare şi mişcare, să se continue o activitate în funcţie de posibilităţile fiecăruia. Să se consume cât mai multe vitamine naturale.
Oţet de mere se poate consuma zilnic câte 3-4 pahare. Se pune la 250 ml apă 2 linguri de oţet de mere şi se adaugă miere după gust (dacă nu aveţi alte contra indicaţii).
Drojdie de bere se poate consuma zilnic câte 25-30 g de 3 ori pe zi.
Se pot consuma sucuri naturale de roşii în orice cantitate, dar nu bulion.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google translate

AdoraBijoux

AdoraBijoux
un blog in care veti gasi instructiuni pentru a face tot felul de lucruri si activitati de la cele mai utile la cele mai inutile, ;).

All posts of my blog

Blog Archive

Recent Comments

Followers

Noutati, Stiri

Loading...