-->

Ateroscleroza


Termenul de ateroscleroză defineşte îngroşarea pereţilor arterelor. Fenomenul este produs de depunerile de lipide, calciu şi alte substanţe existente la acest nivel, în urma cărora se produc modificări de structură ale pereţilor arteriali, sub forma unor plăci.
Îngroşarea pereţilor arteriali este deosebit de gravă, deoarece reduce
elasticitatea şi îngustează lumenul arterei. În acest fel circulaţia sângelui este perturbată, iar ţesutul irigat de artera respectivă este în suferinţă. Cu timpul pe placa de aterom apar ulceraţii, care favorizează formarea, la acest nivel a trombilor sanguini. Fenomenul este deosebit de nociv deoarece fie că trombi sanguini produc o obstrucţie bruscă a circulaţiei sanguine, fie că sunt punctul de plecare ai unor embolii care, pe cale sanguină sunt dirijaţi spre diferite teritorii unde produc grave modificări ischemice.
O altă complicaţie datorată aterosclerozei este slăbirea peretelui arterial şi apariţie unei dilatări permanente la acest nivel numită « anevrism ». Mai frecvent, acesta apare la porţiunea abdominală a aortei şi la nivelul arterelor cerebrale.
Aceasta se poate de asemenea influenţa în bine cu ajutorul tratamentelor naturiste.

Tratament:
Se va institui şi la această afecţiune în dieta zilnică consumul obligatoriu al sucurilor de legume şi fructe din următoarele : afin, ardei, căpşuni, cătină, ceapă, cireş, coacăz negru, fragi, lămâie, leuştean, luminiţa nopţii, măr, orz verde, păstârnac, pătrunjel, pepene galben, pepene verde, praz, prune, roşii, struguri, ţelină, usturoi.
Se vor consuma la început sucuri în cantităţi foarte mici, eventual chiar în adaus de apă, pentru ca pe măsură ce organismul se va obişnui cu acestea să se consume din ce în ce mai mult suc. Acesta contribuind foarte mult la refacerea organismului.
Se va cere aprobarea medicului curant pentru a se putea face eventual următoarele tratamente care se pot face concomitent cu tratamentele acordate de către medic. Este foarte bine ca medicul curant să fie înştiinţat că dv. Doriţi să faceţi aceste tratamente, pentru că unele din acestea ar putea să nu se potrivească cu schema de tratament care este practicată în cazul dv.
Se va începe prin a face clisme zilnic timp de 7 zile, lucru care ajută foarte mult la curăţirea organismului de toxinele acumulate în organism. Se vor face cu apă la temperatura corpului care a fost fiartă cu plante. Pentru aceasta se va face un ceai mai concentrat din : muşeţel, sunătoare, urzică. Se vor pune 4 linguri de plantă la 500 ml de apă. Se va face cu presiune scăzută şi cu apa la temperatura corpului.
Intern :
Se pot folosi o serie de alte ceaiuri din : afin, anghinare, căpşun, castan (coajă mărunţită- decoct sau flori- infuzie), cătină, ceapă, coacăz negru, coada şoricelului, dentiţă (plantă-infuzie), lăcrimioară (frunze preferabil fără peţiol- infuzie- doar 1 cană pe zi dintr-o linguriţă la cană), lămâi, luminiţa nopţii(4-6 gelule pe zi), măr, mărar, morcov, nuc, osul iepurelui (plantă-infuzie), paltin de câmp (frunze- infuzie sau coajă- decoct), păpădie, păducel, pătlagină, pepene galben, pin, porumbar (flori- infuzie), prun, saschiu, scoruş de munte, secară, troscot (plantă- infuzie), unguraş (plantă- infuzie), urzică (suc proaspăt câte 20 ml o dată şi luat de 3 ori pe zi sau infuzie din plantă), viţa -de-vie (frunze- decoct), etc.
-Cătina (Hippophae rhamnoides)- 2 linguri de fructe zdrobite se pun la 500 ml apă clocotită. Se acopera apoi pentru 15 minute. Se strecoară. Se bea toată cantitatea în cursul zilei.
-Se poate face o cură de bace de Ienupăr. Se va începe prin a consuma în prima zi 4 boabe, care se vor zdrobi în gură, după care se vor înghiţi. În ziua următoare se va proceda identic cu 5 boabe, pentru ca să se adauge în fiecare zi câte o boabă, până se va ajunge la cantitatea de 15 boabe pe zi. Se poate continua cu 15 boabe timp de 4 zile, după care se va reduce zilnic câte o boabă până se va ajunge din nou la 4 boabe. Acest lucru se va face doar de cei care nu au afecţiuni grave ale rinichilor, cărora li se interzice această cură.
- O altă cură care se poate face în cazul acestei afecţiuni este cura de boabe de grâu germinate. Pentru aceasta se va pune la încolţit în prima zi 2 linguri de grâu, care se vor spăla bine cu apă, după care se vor lăsa doar cu apă cât să le acopere. Se lasă apoi la întuneric la temperatura camerei până a doua zi. A doua zi se va spăla cu grijă cu apă multă şi se pun la loc tot în întuneric. Se mai face identic cu încă un borcan în care de asemenea se vor pune tot două linguri de seminţe de grâu. În fiecare zi se va schimba apa şi se spală foarte bine adăugând un nou borcan la cele existente. În momentul în care se constată că seminţele au făcut un mugure de cca 1 cm se va putea lua primul borcan.
Se macină cu maşina de carne şi dacă nu aveţi diabet se va putea pune puţină miere.
În fiecare zi apoi se va putea consuma în acest fel seminţele din câte un borcan, pe măsură ce se încolţesc. Acest grâu are proprietăţi foarte valoroase fiind cu foarte multe vitamine, care ajută corpului să se redreseze.
Se face acest lucru timp de 20-30 de zile consumându-se zilnic seminţele dintr-un borcan (2 linguriţe pe zi).

-Păpădie- se vor culege tijele florale de la păpădii înflorite şi se spală foarte bine, apoi se va rupe floarea şi zilnic, o perioadă cât mai lungă se va consuma câte 10 tije din acestea.
-1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă rece, pentru 12 ore. Dimineaţa se încălzeşte până la fierbere şi se strecoară. Această cantitate se bea cu înghiţituri mici înainte de micul dejun şi la 30 de minute, după aceia. Păpădia este un foarte puternic diuretic.
-Roşiile: consumul roşiilor proaspete are efect în purificarea sângelui, eliberând toxinele acumulate în organism, ajutând însă şi la tratarea reumatismului, artrozelor, artritelor. Au efect diuretic şi laxativ uşor fiind utile contra constipaţiei. Măreşte rezistenţa organismului la infecţii, întărind sistemul imunitar. Se poate face o cură: în prima săptămână se mănâncă dimineaţa 3-4 roşii, peste zi ar fi bine să mâncaţi un regim vegetarian. În a doua săptămână la micul dejun şi cină consumaţi numai roşii crude doar cu sare. La prânz nu consumaţi carne.
În a treia săptămână rezervaţi micul dejun exclusiv pentru roşii proaspete, iar la prânz şi seara vegetarieni. La începutul celei de treia săptămâni rezervaţi-vă două zile numai cu roşii fără alte alimente. Această cură dă rezultate şi în colite, ameliorează simptomele nefritei şi ale litiazei urinare şi biliare. Se poate urma tratamentul şi cura aceasta şi cu suc de roşii, eventual chiar combinat cu suc de morcovi, de pătrunjel sau ţelină.

- Se va consuma zilnic ceai din : păducel- fructe + frunze cu flori, vâsc, urzică, rozmarin. Aceste ceaiuri se vor bea câte 2-3 căni pe zi, în cure de lungă durată.
Se poate foarte bine să se consume tincturi din plantele acestea în locul ceaiurilor. Acestea au o mai mare eficienţă, pentru că în timp de 15 minute de la ingerare acestea se regăsesc în sânge, fără să se mai modifice în procesul de digestie, aşa cum se întâmplă în cazul ceaiurilor, care sunt influenţate mult de ceea ce se găseşte în stomac la momentul în care acestea intră în organism.
Se va putea lua câte o linguriţă de tinctură de 3 ori pe zi, diluată în puţină apă (100 ml). Se iau înainte de mese cu 15 minute, pentru a avea timp să intre în organism înainte de mese.
Şi la această afecţiune este foarte important ca omul afectat să nu fumeze şi să nu consume băuturi alcoolice şi să caută să-şi menţină greutatea corporală în limitele normale. Acestea vor contribui la o mai rapidă revenire din boală.
Tincturi utile la această afecţiune avem : vâsc – 10 picături- o linguriţă în funcţie de stadiul bolii, de 3 ori pe zi.
-Arnică 5-15 picături de 3 ori pe zi.
-Ghiocel bulbi –5-15 picături de 3 ori pe zi.
-Castan (flori) –10- 20 picături de 3 ori pe zi.
-Castan ramuri- 5 picături pe zi
-Păducel flori şi frunze- 20 picături- o linguriţă de 3 ori pe zi.
-Păducel fructe 20 picături de 3 ori pe zi.
Din toate acestea se vor putea face anumite combinaţii combinând în funcţie de situaţia bolii şi de posibilităţile omului. Aceste combinaţii este bine să fie făcute sub supraveghere medicală, pentru că se poate foarte bine ca anumite medicamente care se dau să conţină unele din substanţele care le conţin aceste plante şi în acest caz este foarte posibil ca acestea să fie în cantitate prea mare în organism, deci acelea vor fi reduse cantitativ. Acest lucru este bine să fie făcut deci doar cu acordul medicului.
De asemenea se pot introduce o serie de ceaiuri sau tincturi care au rolul de a diminua excitaţia nervoasă, anxietatea sau alte fenomene care sunt prezente la foarte mulţi din bolnavii cardiaci sau cu aceste afecţiuni.
Se indică în acest caz ceaiuri sedative din : sunătoare, talpa-gâştei, roiniţă, valeriană, etc. Sunt însă la orice magazin de plante medicinale ceaiuri sedative din amestecuri de plante cere de asemenea sunt foarte eficiente.
-Lămâie- se va lua o lămâie care se va spăla bine. Se taie apoi şi se stoarce sucul, care se va pune într-un pahar. Lămâia se va tăia feliuţe (coaja) şi se va pune în 250 ml apă. Se fierbe apoi până ce se moaie coaja. Se lasă să se răcească apoi se va strecura peste sucul obţinut anterior. Se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet. Se va consuma zilnic câte o lămâie în acest fel o perioadă mai lungă.
-Ulei de măsline, miere şi suc de lămâie zilnic în părţi egale câte 3 linguri pe zi repartizate în cursul unei zile.
- Frunze de nuc 1 linguriţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se bea în cursul unei zile.
Se poate de asemenea să se folosească în cazul durerilor o serie de plante care au proprietatea de calmare a durerii şi care se pot lua atât intern cât şi extern. Să începem cu cele externe : se poate foarte bine să se ungă local cu Apireven- unguent care se găseşte la Apicola şi care este produs din veninul albinelor. Acesta se va unge în strat subţire pe locul dureros, o dată sau de 2 ori pe zi.
-Se pot pune de asemenea comprese calde care ajută la calmarea durerilor.
-Se va pune tinctură de ardei iute pe vată şi se aplică local, ţinându-se doar până trece durerea.
-Se taie ceapă mărunt şi se pune pe locul dureros aşa tăiată sau în alcool, ceea ce o face mai utilă.
-Tinctură de spânz- preparată de farmacie, care se va unge local.
Intern : se va face ceai din sunătoare sau valeriană care se ia de obicei seara pentru a putea să aveţi un somn liniştit.
Se va supraveghea atent diureza, în aşa fel se va face ca să elimine omul o cantitate nu cu mult mai mică de lichid care se înghite. Pentru aceasta este foarte bine să se noteze toate lichidele care se consumă şi de asemenea să se măsoare cantitatea de urină eliminată la 24 de ore.
Există foarte multe cazuri în cazul afecţiunilor acestea în care o mare cantitate de lichide sunt reţinute de către organism şi în final ne trezim mult prea târziu că omul respectiv a acumulat o serie de lichid în cavitatea abdominală şi apoi face ascită sau alte afecţiuni destul de greu de tratat. Pentru aceasta se va urmări dacă nu există umflături la picioare (edeme) în cursul acestei afecţiuni. De fapt acest lucru este valabil la toate bolile de inimă sau de circulaţie.
Se mai pot folosi o serie de alte ceaiuri din : castan (coajă mărunţită- decoct sau flori- infuzie), dentiţă (plantă-infuzie), lăcrimioară (frunze preferabil fără peţiol- infuzie- doar 1 cană pe zi dintr-o linguriţă la cană), luminiţa nopţii (4-6 gelule pe zi), osul iepurelui (plantă-infuzie), paltin de câmp (frunze- infuzie sau coajă- decoct), porumbar (flori- infuzie), troscot (plantă- infuzie), unguraş (plantă- infuzie), urzică (suc proaspăt câte 20 ml o dată şi luat de 3 ori pe zi sau infuzie din plantă), viţa -de-vie (frunze- decoct), etc.
Întrucât nici medicamentele şi nici tratamentul naturist nu pot să rezolve cu succes această afecţiune se pune mare accent pe eliminarea factorilor de risc care sunt: factorul genetic (adică moştenit de care se va ţine cont, pentru că de modificat nu avem cum), alimentaţia abuzivă, hiperlipidemia şi obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, fumatul, stresul psihic, abuzul de alcool, consumul cafelelor, guta, lipsa de duritate a apei potabile, sedentarismul, alimente cu mult colesterol.
Aceştia se tinde să fie eliminaţi şi atunci se va scădea mult posibilitatea recăderilor şi a agravării bolii. Cel puţin reducerea colesterolului prin alimente este foarte simplu de redus, dar şi ceilalţi factori se pot evita foarte uşor.


Atenţionare: orice tratament aţi face nu există nici unul care să producă dispariţia plăcii de fibroză ateromatoasă (aterom= leziune aterosclerotică avansată). De aceia este foarte important să se facă tratamentul corect pentru a preveni producerea acestei plăci. Există tratamente pentru complicaţiile leziunii (ulceraţie, tromboză, embolie şi deci dispariţie suferinţei legate de organ (cord, creier, etc).
Trebuie deci făcut totul pentru suprimarea cauzelor care produc afecţiunea, adică suprimarea factorilor de risc. Să numim deci care sunt aceştia: factorul genetic (aici nu avem ce face doar să privim mai cu atenţie ceilalţi factori). Alimentaţia abuzivă, hiperlipidemia şi obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, fumatul, stresul psihic, abuzul de alcool, guta, hiperuricemia (creşterea ureei din sânge) şi lipsa de duritate a apei, sedentarismul. Aceştia de regulă acţionează asociaţi.
Încă un lucru trebuie spus. Regimul alimentar raţional şi gimnastica sau efortul zilnic sunt de ne înlocuit chiar sau mai ales în aceste afecţiuni. De asemenea controlul greutăţii şi menţinerii în limite normale.
În ultimul timp s-au făcut o serie de cercetări şi s-a descoperit că Luminiţa nopţii sub formă de gelule este una dintre cele mai utile în tratarea acestei afecţiuni, dar şi a hipertensiunii şi a diferitelor afecţiuni ale inimii.
Am scris mai mult pentru că este boala secolului şi socotită cea mai periculoasă şi totuşi nu are nici un tratament medicamentos eficient..


-Saschiu (Vinca minor)- folosită încă din Evul Mediu pentru migrene, ameţeli şi pierderea memoriei. În practica medicală tradiţională se mai folosea la mamele care doreau să-şi înţarce copiii, căci opreşte lactaţia. Este de asemenea hemostatică fiind utilă în oprirea hemoragiilor şi ajută la cicatrizare. De asemenea se mai poate folosi la palpitaţii. Mai este hipotensoare, tonic digestivă, astringentă, laxativă, diuretică. Cea mai importantă calitate a ei este însă faptul că ajută la oxigenarea creierului având un efect antisclerotic cerebral. Se poate consuma zilnic o cană dintr-o linguriţă de plantă pusă la 250 ml apă clocotită. Se strecoară. Pentru combaterea aterosclerozei se poate folosi cantitate dublă de plantă.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment