-->

Apraxie


Tulburare a activităţii psihomotorie caracterizată prin incapacitatea persoanei de a executa o serie de mişcări ordonate sau corespunzătoare unui anumit scop (îmbrăcatul, aprinderea unei
ţigări, deschiderea unei uşi, etc) apraxia se datoreşte unei leziuni localizate în regiunea parietală sau în corpul calos. În apraxie bolnavul înţelege ceea ce i se cere să facă, dar este incapabil să realizeze motric cele solicitate.

1) apraxie ideomotorie, când bolnavul cunoaşte mişcările ce trebuie să le execute, dar nu le poate executa (de exemplu vrea să se pieptene corect, cu mâna stângă poate să execute mişcarea dar cu mâna dreaptă chiar dacă aceasta nu este paralizată nu reuşeşte să execute mişcările necesare.


2) apraxie motorie, unele mişcări învăţate printr-o frecventă repetare nu mai pot fi executate (a bea apă, a sufla în chibrit).
Aceste tulburări apar în leziuni diferite îndeosebi în emisfera stângă. Pentru apraxie motorie leziunile predomină în lobul frontal, iar pentru cea ideomotorie în lobul parietal.
Cauzele: tumori, hemoragii cerebrale, ramolisment cerebral, etc.
Tratament. După stabilirea cauzei de către medic se poate face tratamentul ca şi la apoplexie sau în funcţie de diagnostic.


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

1 comentários: