-->

Apendicita acuta


Apendicita acută reprezintă de fapt inflamarea acută a apendicelui. Acesta este un organ cu o lungime de 6-10 cm aşezat în partea dreaptă a abdomenului.
Este localizat la începutul intestinului gros, în apropierea locului de deschidere a intestinului subţire.
Este un organ asemănător ca structură şi funcţie cu amigdalele.
Inflamarea apendicelui poate să apară la copii sau la tineri, fiind rară la bătrâni. Se caracterizează prin dureri crescânde în partea dreaptă de jos a abdomenului, dureri care cresc în intensitate, fiind ulterior resimţite fie în capul pieptului, fie în piciorul drept, fie în organele genitale.
Bolnavul are tendinţa de a se ghemui, pentru calmarea durerii. Temperatura poate să ajungă la 37-38 grade. În cazul durerii crescute în partea de jos a abdomenului se va introduce imediat repausul la pat. Regim alimentar fără mâncare, cel mult se vor putea administra lichide reci. Nu i se dau calmante, nu se masează abdomenul.

Dacă nu sunteţi siguri ce boală este şi nu aveţi un medic la îndemână, rugaţi-l pe bolnav să umble (de regulă bolnavii de apendicită acută merg şchiopătând uşor de piciorul drept, îl târâie, durerea se amplifică în timpul mersului.
Uneori se poate observa că în timpul mersului îşi pune involuntar palma dreaptă pe burtă, ca şi cum ar vrea să acopere şi să apese pe locul bolnav.
Rugaţi-l pe bolnav să se întindă pe un pat. El îşi va alege, obligatoriu o astfel de poziţie încât să pună pe pat întâi piciorul stâng, abia apoi pe cel drept. Iar când va pune pe pat piciorul drept, fiţi atent, pe faţa lui va apărea o uşoară grimasă de durere. Uneori bolnavul se ajută cu mâinile, ca să-şi pună piciorul drept pe pat, prinzându-l între mâini cu multă grijă.
Se mai observă ceva. De cele mai multe ori bolnavul nu va sta culcat cu picioarele întinse, ci le va îndoi uşor din genunchi, pentru a slăbi muşchii abdominali. Dacă el îşi va îndoi numai piciorul drept, atunci veţi fi de cele mai multe ori pe drumul cel bun pentru a pune un diagnostic corect.
Este mai bine să vă alarmaţi degeaba decât să neglijaţi o asemenea afecţiune şi să ajungeţi prea târziu la o unitate spitalicească.
Bolnavul nu trebuie să meargă la spital pe jos.
Nu există tratament medical al apendicitei acute. Se practică doar tratamentul chirurgical.
Până la intervenţie se recomandă repaus la pat, pungă cu gheaţă pe abdomen, regim hidric.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment