-->

Ansa oarba (sindrom)


Se intelege ansamblul tulburarilor secundare poluarii microbiene in intestinul subtire (normal steril), rezultat prin modificarea motricitatii intestinale.

Reducerea vitezei de tranzit intestinal permitind dezvoltarea unei flore intralu-minale patologice se produce mai ales la nilul unei stenoze sau a unei anse intestinale infundate.
Tulburarile variaza dupa nilul barajului, dupa intinderea lui cit si dupa densitatea florei mi-crobiene.
In barajele inalte se deranjeaza absorbtia jejunala (mai ales a grasimilor), iar in cele inferioare, ileale apar perturbari In resorbtia vitaminei B12.
Steatoreea rezulta din malabsorbtia grasimilor alimentare, iar reducerea in intestin a sarurilor biliare conjugate favorizeaza inhibitia resintezei trigliceridelor (sub influenta acidului deoxicholic).

Malabsorbtia vitaminei B12 se evidentiaza prin testul Shilling si se datoreste efectului competitiv al florei microbiene. Acidul folie este crescut in singe, resorbtia lui fiind favorizata printr-o sinteza crescuta de catre germenii poluanti.

Tratamentul trebuie sa fie etiologic, deci chirurgical, vizand corectia intestinului subtire cu resilirea unui tranzit normal.

Tratamentul antibiotic este eficace cateva zile si se poate aplica cu antibiotice cu spectru larg. Sant indicate cele neomicina, dar este de subliniat ca tetraciclina s-a dodit mai eficace. Dupa oprirea tratamentului medical, daca nu se aplica corectia chirurgicala, atunci efectul favorabil al antibioterapiei dispare cu incetul, trebuind sa fie reluata dupa un interval variabil.

Tratament.
Se indică tratamentul chirurgical.


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment