-->

Anoxie


Anoxia este o tulburare caracterizata prin absenta aportului de oxygen la nivelul unui organ sau tesut.

Anoxia se instaleaza atunci cand oxigenul nu ajunge intr-o anumita zona a corpului.

Cand tulburarea nu implica o privare totala de oxigen, ea poarta denumirea de hipoxie.
O tulburare inrudita - anoxemia, apare atunci cand circulatia sanguina este buna insa sangele contine o cantitate scazuta de oxigen.

Cauze

Anoxia si hipoxia pot fi cauzate de un numar variat de afectiuni hematologice, pulmonare, cardiace si circulatorii, precum atacul de cord, astmul sever, sau emfizemul.

De asemenea, tulburarea poate fi cauzata de inhalare de fum sau monoxid de carbon, expunere inadecvata la anestezie, intoxicatii, strangulare, altitudini inalte (cand oxigenul este mai rarefiat).

Anoxia, si afectarea cerebrala rezultata, reprezinta o problema speciala in cazul nou-nascutilor cu nasteri dificile.

Semne si simptome

Indiferent de cauza anoxiei, simptomele sunt asemanatoare.

In cazurile severe, pacientul este adesea confuz si de regula intr-o stare de inconstienta (comatos).
In functie de gradul afectarii cerebrale (creierul fiind organul cel mai sensibil la nivelurile scazute de oxigen), aceasta tulburare poate persista de la cateva ore, zile, saptamani la cateva luni sau ani.

Convulsii, contractii mioclonice (spasme musculare involuntare), si rigiditatea gatului sunt cateva dintre simptomele starii de anoxie.

Simptomele unei hipoxii mai localizate includ cresterea ratei respiratorii, ameteala, senzatie de furnicaturi si de caldura, transpiratii, reducerea campului vizual, somnolenta, aspect albastrui al tegumentelor, in special la nivelul degetelor si buzelor, si modificari comportamentale (adesea euforie).

Tratament

Tratamentul anoxiei depinde de cauza aparitiei nivelului scazut de oxigen. Totusi, refacerea imediata a nivelelor tisulare de oxigen prin administrare de oxigen 100% este de obicei primul pas al tratamentului. Pasii secundari includ adesea sustinerea sistemului cardiovascular prin administrare de medicamente, tratarea afectiunilor pulmonare, transfuzii sanguine, sau administrare de antidoturi in cazul intoxicatiilor.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment