Google translate

    readers online

Anemia feripriva


Anemia feriprivă

Boala cunoscută sub numele de “anemie feriprivă”, dac-ar fi să o “traducem” din limbajul tipic medical, derivă din particula “a(n)” = fără, “emie” = în sânge “feriprivă” = prin lipsă de fier. Aşadar, datorită lipsei fierului de depozit, apare o stare patologică caracterizată printr-un număr redus de globule roşii (eritrocite sau hematii), sau / şi care conţin mai puţină hemoglobină (pigmentul roşu al sângelui), fiind astfel mai deschise la culoare, sau / şi care sunt mai mici.
Anemia feriprivă forma de anemie cea mai frecvent întâlnită, afectând în unele ţări în curs de dezvoltare peste 50% dintre copii şi o bună parte dintre adulţi, având o predilecţie pentru sexul feminin.
Cauza de bază a apariţiei şi perpetuării acestei boli o constituie reducerea cantităţii de fier din organism. La aceasta contribuie :
- un aport insuficient al fierului şi / sau al vitaminei C din dieta zilnică ;
- pierderi sangvine repetate şi dese, peste capacitatea normală de refacere a organismului, nesuplinite de un aport corespunzător, suficient şi eficient de fier : sângerări digestive (ulcerul gastro-duodenal, varicele esofagiene din ciroza hepatică, colita ulceroasă, polipii intestinali, cancerul cu diverse localizări la nivelul tubului digestiv), iar pentru femei, sângerările menstruale prelungite şi bogate cantitativ, fibroamele uterine şi avorturile repetate însoţite de sângerări genitale abundente ;
- anumite boli auto-imune care distrug peretele eritrocitar (cauze rare) ;
- unele boli, care afectează filtrul renal (pielonefrita şi glomerulonefrita acută şi cronică) ce determină consecutiv pierderi importante de masă eritrocitară prin urină ;
- hemoragii post-traumatice (fractura de col femural etc.), hemoragiile interne de diverse etiologii, sângerările crescute de pe masa de operaţie ;
- leucemiile, când măduva osoasă (principalul loc unde se generează globulele roşii la adult) este infiltrată cu celule leucemice, care efectiv “sufocă” sinteza eritrocitară ;
- hiperspenismul (o splină mare care “mănâncă” eritrocite distrugându-le şi scăzându-le numărul);
- traumatismele mecanice repetate produse eritrocitelor la persoanele protezate valvular cardiac cu valve metalice, HTA malignă rejetul de grefă, „hemoglobinuria de marş” ;
- traumatisme ale corpului ;
- alcoolismul cronic, asociază deseori anemia feriprivă. El împiedică absorbţia fierului şi a vitaminei C (pe care o mai şi consumă pentru neutralizarea sa) şi dizolvă peretele eritrocitar ;
- fumatul consumă cantităţi uriaşe de vitamina C, tocmai în scopul neutralizării radicalilor liberi generaţi de către acest viciu ;
- peroxidarea lipidică (prăjelile în ulei sau untură) afectează grav membrana eritrocitară, determinând ruperea ei ;
- diverse deficite enzimatice intraeritrocitare (cauze foarte rare) ;
- cazul unor medicamente, care la persoane sensibile pot determina pusee hemolitice (de distrugere eritrocitară) : primaquina, clorochina, dapsona, sulfanilamida, fenacetina, probenecidul, acidul para-amino-salicilic, acidul nalidixic, chinina, chinidina, cloramfenicolul etc. ;
- sarcina şi alăptarea ;
- anemia după rezecţia gastrică parţială sau totală ;
- obiceiul de a consuma cafea, cacao şi ceai (negru sau rusesc) scade cu până la 40% absorbţia Fierului
- deficitul altor minerale şi vitamine : Cupru, Mangan, Zinc, vitaminele B6, B12, acid folic ;
- slabă producţie a măduvei (anemia aplastică) ;
- intoxicaţii cu metale grele, benzen, CCl4 ;
- diverse boli endocrine : hipotiroidia, hiperparatiroidia, insuficienţa corticosuprarenală ;
- alimentaţia foarte bogată în fibre vegetale (peste 50 grame / zi), fitaţi… ;
- sindroame de malabsorbţie ;
- prematuritatea şi gemelaritatea.


Datorită faptului că fierul necesar pentru sinteza hemoglobinei intră în structura şi a altor sisteme enzimatice, carenţa sa se răsfrânge negativ asupra întregului organism. Tot Fierul intră şi-n structura mioglobinei, substanţă cu structură asemănătoare Hemoglobinei, ce funcţionează ca un depozitar al oxigenului în muşchi.

Simptomele carenţei de fier şi ale anemiei feriprive :
- tegumentele devin palide, uscate şi aspre, părul va fi uscat şi friabil, rupându-se uşor, unghiile se încovoaie, îşi pierd luciul, li se reduce rezistenţa şi se rup uşor ;
- mucoasele (nazală, bucală, esofagiană, gastrică etc.) prezintă leziuni inflamatorii, atrofice şi pot sângera ;
- limba este roşie, depapilată, cu senzaţie de usturime, mergând până la scăderea sau chiar la pierderea senzaţiei gustative, apetit capricios la copii ;
- apare astenia şi dispneea (lipsa de aer) de efort, durerile anginoase, iritabilitatea şi neliniştea, vertijul (ameţeala). Una din cauzele autismului la copii este şi deficitul de Fier ;
- apar întârzieri ale ratei de creştere ;
- femeile gravide cu deficit de Fier au un risc crescut de naşteri premature şi au o şansă sporită să aducă pe lume copii cu greutate mică la naştere, iar depozitele de Fier ale nou născutului vor fi şi ele reduse (cu consecinţele de rigoare) ;
- dureri de cap, ţiuituri în urechi (acufene), scăderea capacităţii de concentrare psihică, nervozitate, nelinişte. La copii poate scădea indicele IQ cu 5-10 puncte, poate compromite dezvoltarea cognitivă (care poate fi ireversibilă şi pentru totdeauna, chiar după corectarea deficitului de Fier) şi performanţele şcolare. Procesul de memorizare şi atenţia pot fi şi ele afectate;
- datorită leziunilor de la nivelul mucoasei tubului digestiv, chiar absorbţia fierului poate diminua şi se intră astfel într-un cerc vicios, agravând anemia ;
- anemia carenţială prin Fier, determină o creştere a riscului intoxicaţiei cu Plumb ;
- un nivel al Hemoglobinei de sub 10 mg% la vârsta de 9-26 de luni, implică un scor de depresie semnificativ crescut la vârsta de 6-8 ani ;
- se reduc performanţele musculare şi toleranţa la efort ;
- are loc o deficienţă a receptorilor pentru dopamină ;
- creşte frecvenţa infecţiilor virale, microbiene, fungice, determinând o scădere a imunităţii generale.


Surse alimentare de fier (în miligrame la 100 g produs) :
- soia germinată la 48 de ore 45 - pere 5,4
- pătrunjelul şi fragii 19 - gutui 5
- pulberea de roşcove 13,5 - mazărea boabe 4,7
- ficatul de vită 12 - carnea de iepure 3,6
- caisele uscate 10 - carnea de vită 3,3 – 3,5
- pateul de ficat 10 - carnea de curcă 3,1
- rinichi de vită 10 - carnea de oaie 3
- seminţele de in 8,3 - nuci, curmale, smochine, stafide 3
- inima de vită 8 - icrele de crap şi ştiucă 2,5
- lintea boabe 7,6 - carnea de gâscă 2
- gălbenuş de ou 7 - carnea de găină 1,5
- soia boabe 7 - caşcavalul 1 – 1,5
- piersici 6,9
- fasole boabe 6,6
- fulgi de ovăz 6
- morcov 5,9

No comments:

Popular Posts

Followers

Subscribe Now