-->

Nevralgii


13. Nevralgii

Migrena
Foarte vulnerabile sunt persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 33 de ani. Accesul este însoţit de o durere intensă care pulsează, localizată într-una dintre părţile capului. De asemenea apare greaţa, incapacitatea de a suporta lumina şi zgomotele puternice. De multe ori, debutul durerii este precedat de tulburări vizuale, senzitive şi motorii. După accesul dureros urmează o stare de somnolenţă şi de extenuare. Durata migrenei poate fi între patru ore şi două-trei zile. În acest timp, persoana care suportă atacul migrenei se străduieşte să se concentreze, dar nu poate, vrea să se întindă în pat, să tragă draperiile, să doarmă.
În timpul accesului, durerea se poate răspândi în tot capul, apar frisoanele, senzaţiile de greaţă, vărsăturile. Durerea se poate calma după ce bolnavul doarme 4-5 ore, chiar şi în timpul zilei. În orice caz, imediat ce apar semnele unei migrene, trebuie întreruptă orice activitate, iar bolnavul trebuie să ajungă într-un spaţiu unde se poate relaxa şi chiar dormi câteva ore.
Se observă o uşurare dacă se aplică ceva cald pe cap, fie un prosop înmuiat în apă fierbinte, fie o căciulă sau un batic încălzit la calorifer.

Fitoterapie
Levănţica are în compoziţie linalol, geraniol şi ulei volatil, toate cu un rol esenţial de calmare a sistemului nervos central. Se beau 2 căni de infuzie pe zi, preparată din o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită.
Frunzele de mentă, opărite sau zdrobite cu un pahar, se aplică pe regiunea dureroasă, timp de 20 de minute, iar procedeul are un efect de calmare a durerilor intense. Cu acelaşi efect se pot aplica câteva picături de tinctură de mentă, preparată din 5 g de frunze proaspete macerate, timp de 2-3 zile în 95 g de alcool concentrat.


Dieta
Se exclud din alimentaţie produsele care conţin tiromină (ciocolată, cacao, nuci, citrice, fasole, roşii, ţelină, brânzeturi) şi alcoolul.

Aromoterapie
Puneţi 4 linguri din următoarele plante într-un săculeţ de pânză: levanţică, creţişoară, maghiran, petale şi frunze de trandafir, cuişoare. Închideţi săculeţul şi puneţi-l în pat, lângă pernă.
Esenţa de cedru, amoniac şi mentă pulverizată în camera de dormit este, şi ea, utilă.Uleiul volatil de cedru are efect analgezic, fiind indicat în nevralgiile de toate tipurile. Se administrează intern 1-2 picături de 3 ori pe zi în miere cu apă, în ceai sau pe un cub de zahăr.Extern se pot face inhalaţii cu 10 picături în 100 ml de apă fierbinte, băi cu 10 picături în cada de baie, se pot pune comprese cu 10 picături în 100 ml de apă călduţă şi lămpi odorante cu 3-5 picături în 50 ml de apă.

Masaj
Puteţi încerca să vă masaţi tâmplele cu ulei de ghimbir diluat în sucul de la 2-3 căţei de usturoi storşi. Masajul este eficient în cazul migrenei şi al nevralgiei de trigemen.
Aplicaţi pe frunte câteva frunze de varză zdrobite cu un pahar de sticlă. Înveliţi apoi capul cu un prosop călduţ.
Masaţi pulpele degetelor de la picioare, timp de 5 minute, în fiecare seară, înainte de culcare.

Alte remedii:
Amestecaţi 5 linguri de oţet de mere cu 5 linguri apă de trandafir. Frecţionaţi uşor zona dureroasă.
Luaţi după fiecare masă câte o lingură de miere zaharisită, pe care o ţineţi în gură până se topeşte.
Tonic din aloe cu miere - se iau 750 g de frunze proaspete de aloe de la o plantă în vârstă de peste 3 ani, neudată timp de 5 zile, se spală bine şi se toacă mărunt. Se pun într-un vas de sticlă, se adaugă 1 kg de miere şi 500 ml suc de lămâie şi se amestecă până la omogenizare. Se acoperă vasul şi se lasă la macerat timp de 5 zile, într-un loc întunecos, răcoros şi uscat. Se iau 3 linguri pe zi, câte una înaintea meselor pricipale, timp de o lună. După o lună de pauză cura se poate relua. Remediul are acţiune tonică, stimulativă, asupra sistemului nervos şi endocrin.
Se bea un ceai fierbinte în care s-au pus 2-3 vârfuri de cuţit de nucşoară.
Durerea va fi alinată considerabil.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment