-->

Imbatranirea


14. Îmbătrânirea

Este un proces fiziologic normal, la nivelul anumitor aparate şi sisteme. După vârsta de 60 de ani se observă cele mai multe dintre efectele îmbătrânirii, dar ele pot fi întârziate prin câteva manevre simple.
Renunţaţi la fumat. Ţigara este principalul vinovat de o lungă listă de afecţiuni ale inimii, plămânilor, ficatului şi ale altor organe, fiind acuzat şi de scăderea duratei de viaţă a fumătorilor.

Consumaţi cu moderaţie băuturi alcoolice. Alcoolul ajunge în toate celulele corpului, distruge genele şi afectează ficatul.
Respectaţi programul de somn. Organismul are nevoie de 8 ore de somn pe zi pentru a-şi repara celulele şi a odihni inima.
Adaptaţi alimentaţia la corp.
Renunţaţi la grăsimile saturate. Încercaţi o dietă de 2 săptămâni fără carne, fără prăjituri şi îngheţate. Consumaţi cereale integrale, fructe şi legume şi peşte gras - somon, macrou, sardine, care inhibă activitatea distructivă pe care radicalii liberi o au asupra celulelor.
Schimbaţi-vă modul de a privi îmbătrânirea. Persoanele care privesc pozitiv îmbătrânirea trăiesc, în medie, cu şapte ani mai mult decât cei care sunt îngrijoraţi de înaintarea în vârstă.
O reacţie chimică ce produce îmbătrânirea este procesul numit glicozilare. Zahărul se leagă de proteină în interiorul celulelor, făcându-le rigide şi tulburi în loc de limpezi şi elastice. Glicozilarea determină apariţia cataractei şi rigidizează articulaţiile. Aceasta poate fi scăzută prin reducerea glucidelor (zahărului) din alimentaţie.
Corpul poate fi menţinut puternic şi elastic prin exerciţii fizice ca mersul pe jos, înotul şi gimnastica aerobică.


Cura cu argilă
Cura cu argilă, pe care o puteţi folosi de două ori pe an, pentru detoxifierea organismului şi cura cu grâu încolţit sunt două metode simple de tratament şi întreţinere pentru persoanele în vârstă, slăbite de boli sau cu o vitalitate scăzută.
Argila sau lutul este un pământ fin, ale cărui granule au dimensiuni microscopice şi se găseşte în straturile profunde ale solului. Acest pământ are, folosit intern şi extern, calităţi medicinale deosebite.
Argila are un rol important în menţinerea stării de sănătate şi de echilibru a organismului, prin mai multe mecanisme, printre care cel mai important este acela de detoxifiere. Datorită capacităţii sale de absorbţie, argila acţionează ca un fel de burete în organism. Se îmbibă cu toate materiile nocive de pe calea digestivă, materii nocive care apoi sunt eliminate prin urină şi fecale. Curăţă stomacul, vezica biliara şi ficatul, intestinele, protejează rinichii şi vezica urinară.
Prepararea se face foarte uşor, o doză obţinându-se dintr-o jumătate de pahar de apă rece la care se adaugă o linguriţă de argilă. Se lasă să stea 4-5 ore, după care se poate folosi.
Amestecul cu argilă nu se prepară în vase de metal, plastic sau teflon, ci numai în vase de porţelan sau lemn.
În primele şapte zile se bea, înainte cu 20 de minute de fiecare masă numai apa limpede din paharul cu argilă, fără sedimentul de pe fundul paharului. După o săptămână se bea tot conţinutul paharului, amestecând apa cu argilă cu o linguriţă, astfel încât să se omogenizeze. Administrarea se face înainte de masă, fiind luate în total 1-3 doze pe zi, pe tot parcursul tratamentului.
Durata tratamentului de dezintoxicare este de 21 de zile.

Cura cu argilă pentru tratarea anumitor boli
Atunci cand argila se foloseşte pentru tratamentul unor boli cronice, doza rămâne neschimbată - o linguriţă de argilă la un pahar de apă, luându-se zilnic două-trei doze. Perioada de acomodare, în care se bea doar apa limpede, fără argila de pe fundul paharului, este de doar trei zile, după care se consumă apa cu argila omogenizată. În funcţie de tipul bolii, se face cura cu argilă între 10 şi 21 de zile pe lună.
Pe parcursul curei cu argilă se ţine un regim alimentar cu grad redus de toxicitate, din care se elimină carnea, grăsimile, cafeaua, băuturile alcoolice, condimentele. Se vor consuma legume, fructe şi zarzavaturi proaspete, sucuri naturale de legume şi fructe.


Cataplasme cu argilă
Într-un vas de sticlă, de lemn sau de ceramică se amestecă argila cu apă caldă şi cu cantităţi mici de uleiuri, tincturi sau macerate de plante până se obţine o pastă densă. Se pun cataplasme pe zonele afectate, puţin mai mari decât suprafaţa respectivă. Cataplasmele se aplică reci (pe regiuni inflamate sau pe partea de jos a abdomenului) şi călduţe pe regiunea ficatului, pe rinichi, pe vezică, pe oase.

Băi de argilă
Pentru o cură se folosesc 10 pungi de argilă (a 1 kg). În prima zi se pun în cadă 2 pungi de argilă peste care se adaugă puţină apă, până se înmoaie argila. Apoi se adaugă apa caldă şi se face baie, timp de 20 de minute.
A doua zi se scoate apa din cadă cu un furtun şi, peste argila rămasă, se mai adaugă 2 pungi. Se înmoaie, apoi se adaugă apă caldă şi se face baie. În următoarele 3 zile se procedează la fel. Din a şasea până în a douăsprezecea zi baia se face practic cu întreaga cantitate de argilă.
Există mai multe tipuri de argilă:
Argila verde conţine hidroxid de fier, Ca, Mg, K şi Mn. Are o mare putere absorbantă, motiv pentru care este frecvent folosită.
Argila roşie este argilă oxidată, bogată în oxid de fier, se foloseşte în tratarea anemiilor şi a bolilor de sânge.
Argila galbenă este mai rar utilizată, are o formulă asemănătoare cu cea verde.
Argila albă are o putere de absorbţie mai scăzută decât cea verde, este potrivită pentru tratamentul de început cu argilă.
Argila albastră este folosită mai ales în uz intern.
Argila gri este cea mai periculoasă (citotoxică). Poate conţine între 25 şi 75 la sută cuarţ.

Cura cu grâu încolţit
100 de grame de germeni de grâu conţin fosfor (1050 mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%), vitaminele A, B, E, D, PP, enzime şi anumiţi hormoni vegetali.
Cura cu grâu încolţit trebuie să dureze mai mult de o lună pentru a-şi dovedi eficienţa. Efectele maxime se observă după trei luni de la începerea tratamentului.Adulţii pot consuma 3 - 6 linguri pe zi, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani doza este de 1-2 linguri pe zi.
Germenii de grâu se administrează dimineaţa, pe stomacul gol.
100 g de grâu se spală cu apă rece. Apoi se pun într-un vas şi se acoperă cu apă. Se aşază într-un loc cald, în bucătărie, şi se acoperă cu un şervet. După 24 de ore se spală, se dă prin maşina de tocat, pentru a fi mărunţit, după care se amestecă cu miere.
Grâul încolţit este indicat în întârzierile de creştere la copii, boli de piele (acnee, eczeme, afecţiuni infecţioase recidivante), îmbătrânire, îmbătrânire prematură; afecţiuni hepatice, subponderalitate, tromboflebită, artrită, afecţiuni oculare, afecţiuni respiratorii recidivante, impotenţă şi sterilitate masculină, amenoree, dismenoree, anemie, lipsă de calciu şi magneziu, dureri de cap, migrene, insomnie.
Primele efecte care se observă sunt oprirea căderii părului, mărirea acuităţii vizuale, îmbunătăţirea coordonării mişcărilor, întărirea dinţilor, înfrumuseţarea pielii, reglarea activităţii nervoase, mărirea vitalităţii.

Alte remedii:
Folosirea curentă a drojdiei de bere are un efect regenerator, care poate ajuta organismul să rămână tânăr şi în formă. Drojdia conţine nu numai o mare cantitate de proteine, minerale şi vitamine, ci şi acid nucleic. Acesta din urmă conduce procesul de formare a celulelor noi, care le înlocuiesc treptat pe cele deteriorate, iar acest proces întârzie îmbătrânirea prematură. Persoanele în vârstă pot constata în doar câteva luni o ameliorare a stării generale şi un surplus de energie. Pielea devine suplă, tenul se colorează, starea de sănătate se îmbunătăţeşte. Drojdia de bere poate reface flora intestinală distrusă de medicamente şi antibiotice. Are acţiune în afecţiuni diverse, precum enterite, colite şi diaree, ciroză, toate formele de avitaminoză B, diabet, furunculoză, acnee şi seboree, scleroză în plăci, dar poate fi folosită şi în caz de osteomielită, pneumonie, gripă sau anemie.
Cura cu drojdie de bere este eficientă dacă este urmată timp de trei-patru luni. Se administrează de 2-4 ori pe zi, dimineaţa şi seara, amestecată cu lichide, de preferat după mese. Dizolvată şi băută înainte de masă taie pofta de mâncare, micşorând numărul de calorii primite de organism.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment