-->

Bolile digestive parazitare

4. Bolile digestive parazitare
Infecţiile intestinale produse de paraziţi şi viermi sunt una dintre cauzele principale ale problemelor de sănătate, în general la copii. Există peste o sută de tipuri diferite de paraziţi şi viermi care pot trăi în corpul uman. Unii sunt microscopici, în timp ce alţii sunt atât de mari încât pot fi văzuţi cu uşurinţă cu ochiul liber. Aceste organisme pot fi întâlnite oriunde în mediu, iar gradul de transmisibilitate de la animal la om sau de de la omul bolnav la cel sănătos este mare.

Complicaţii:
Alergia - multe alergii sunt cauzate de infecţiile cu viermi. Ţesutul corpului devine inflamat şi reacţionează la alimente atunci când numărul celulelor albe creşte din cauza lor. Pot apărea erupţii cu pustule, creşterea sensibiltăţii şi alergii la mâncare.

Anemia - viermii "fură" substanţele nutritive din organism provocând astfel anemia. Când sunt foarte numeroşi pot crea o pierdere de sânge care declanşează anemia.

Constipaţia - unii viermi pot obstrucţiona anumite organe cum este colonul (cauzând constipaţia) sau ficatul.

Diareea - în cele mai multe cazuri diareea este calea naturală de eliminare a toxinelor din organism.

Oboseala - simptomele prezenţei paraziţilor includ oboseala, simptome de gripă, apatie, depresie şi lipsa puterii de concentrare.

Gaze stomacale si balonare - unii paraziţi pot cauza gaze stomacale şi balonare.

Disfuncţii ale sistemului imunitar - paraziţii destabilizează sistemul imunitar diminuând imunoglobulina A.
Nervozitatea - eliminarea resturilor toxice ale paraziţilor irită sistemul nervos, rezultând anxietatea şi starea de nelinişte.

Fitoterapie
Ceaiul de tarhon - este bogat în tanin şi terpenă, arome care prezintă reale calităţi terapeutice în cazul afecţiunilor stomacului şi ficatului. Tarhonul este una dintre cele mai eficiente plante împotriva paraziţilor. Luaţi o cană de apă fierbinte pe care o turnaţi peste câteva frunze de tarhon şi lăsaţi-le să infuzeze 10 minute, apoi strecuraţi. Se consumă două căni de ceai dimineaţa şi două seara.
Infuzie de frunze de pelin - din o linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte, amestecată cu o infuzie concentrată de muşeţel. Se pot consuma două căni pe zi, între mese.
Hreanul macerat - are efect antimicrobian puternic, dar este mai greu suportat de copii. Se rade o bucată de hrean (trebuie să rezulte 4 - 5 linguri de hrean ras) şi se lasă la macerat timp de şase ore, în o cană de apă rece. Se strecoară şi se bea lichidul rezultat.

Aromoterapie
Uleiul volatil de busuioc - este eficient în parazitozele intestinale şi se foloseşte prin administrare internă, câte 2 - 4 picături de 3 ori pe zi în miere cu apă, ceai sau pe un cub de zahăr. Durata tratamentului va fi de cel mult trei săptămâni. Administrarea internă este contraindicată la copii.Se mai pot face inhalaţii (10 picături în 100 ml de apă fierbinte), băi (10 picături în cada de baie), lămpi odorante (3-5 picături în 30 ml de apă), masaje locale în cazul durerilor abdominale.

Alte remedii:
Ceapă cu vin - se macerează timp de 6 zile o ceapă mare tăiată felii într-un litru de vin alb. Se strecoară şi se beau 100 ml în fiecare dimineaţă, timp de o săptămână. Cura se reia după 2-3 luni.
Ceapă cu lapte - se fierb 2 cepe mari tăiate mărunt în 300ml lapte până scade lichidul la jumătate. Se strecoară, se răceşte şi se adaugă o linguriţă de miere. Se bea o jumătate de pahar pe zi, timp de o săptămână.
Seminţe de dovleac - dimineaţa, pe stomacul gol, se înghit 50 de seminţe de dovleac, crude (neprăjite), pisate, amestecate într-un pahar de lapte. Se face o pastă din 15-30g seminţe de dovleac curăţate de coajă, crude, pisate, amestecate cu 30 g zahăr şi puţin suc de lămâie (o linguriţă). Se consumă dimineaţa, pe stomacul gol.
Decoct de usturoi cu miere - 50 g de usturoi curăţat şi pisat se fierbe în 100 ml de apă până scade la jumătate. Se strecoară, se lasă să se răcească, apoi se îndulceşte cu miere. Se iau câte două-trei linguriţe, înainte de masa de dimineaţă.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment