-->

Boli reumatice

8. Boli reumatice
8.1 - Reumatism
8.2 - Artroza
8.3 - Osteoporoza
8.4 - Spondiloza

8.1. Reumatismul articular acut
Este cea mai de temut formă a bolilor reumatismale, datorită extinderii bolii la copii şi adolescenţi, dar şi datorită faptului că afectează, în mai toate cazurile, inima. Boala începe cu o infecţie a căilor respiratorii superioare, iar dacă infecţia nu este tratată corespunzător, după două săptămâni de la acest capitol, în o treime din cazuri se declanşează atacul de reumatism. Afecţiunea se manifestă prin febră, transpiraţii, frisoane, ameţeli, vărsături şi paloare. Apoi apare inflamaţia propriu-zisă, cu umflătura încheieturii, roşeaţă în zonă şi dureri.
În înţeles cotidian, reumatismul defineşte afecţiuni diverse, caracterizate prin dureri ale aparatului locomotor sau ale uneia sau mai multor articulaţii. Se pot distinge reumatisme articulare inflamatorii, reumatisme articulare degenerative şi reumatisme abarticulare, care afectează ţesuturile din jurul unei articulaţii.

Fitoterapie
Muşeţelul - are o puternică acţiune antibacteriană, este antiseptic, antiinflamator şi anestezic. Se pot bea 2-3 căni de infuzie pe zi, preparată din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă colcotită.
Rozmarinul - are o puternică acţiune bacteriostatică, pe un număr mare de germeni. Se face o infuzie dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă şi se consumă două căni pe zi, puţin îndulcit.
Frunzele de frasin - conţin tanin, ulei eteric, vitamina C şi un glucozid, substanţe cu reale calităţi antireumatice. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi dintr-o infuzie de două linguri de frunze la o cană cu apă fierbinte.
Ceai - preparat din 15 g de muguri de mesteacăn la 200 ml de apă. Se fierbe 10 minute la foc mic. Se lasă o oră, după care se strecoară şi se îndulceşte. Se bea câte o jumătate de pahar, după fiecare dintre cele trei mese principale.
Acelaşi efect îl are ceaiul de flori şi crenguţe de soc, cu deosebirea că acesta se bea cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Alte remedii:
Compot de mere - se taie 3-4 mere necurăţate de coajă şi se fierb 10 minute în 300 ml de apă. Se lasă 4 ore, apoi amestecul se pasează după care se poate bea compotul călduţ, de 3-4 ori pe zi.
Infuzie de viţă de vie - se pun 300 g de frunze proaspete de viţă de vie bine spălate într-un vas de 3 litri. Se toarnă apoi apa fiartă şi răcită cât să le acopere şi lasă la macerat timp de trei zile. Apoi se strecoară şi se bea câte un pahar de 3 ori pe zi.
Pentru dureri reumatismale mai este recomandat decoctul de rădăcini de ştevie sau de lobodă uscată.
Se fierb o linguriţă de rădăcină mărunţită cu două pahare cu apă timp de 15 minute. Se lasă 2 ore, apoi se strecoară şi se consumă câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Peste 2 linguriţe de lobodă uscată se toarnă un pahar cu apă clocotită şi se lasă 30 de minute. Se strecoară şi se iau câte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Băutură antireumatică - se fierb timp de 10 minute o ceapă mare tăiată fin, 4 linguri de ulei de măsline, 150 ml apă şi 10 g untură nesărată. Se bea lichidul obţinut 3-4 seri la rând. La culcare se bea un decoct de cruşin preparat din o linguriţă de plantă la cană, fiert timp de 3 minute.

Dietă
Cei care suferă de reumatism este bine să ştie că alimentele de bază trebuie să fie zarzavaturile, mai ales cele crude, precum şi sucurile de legume sau fructe.
Tărâţele de grâu, consumate ca atare sau făcute pastă, cu puţină apă şi miere, sunt foarte eficiente, atât intern, cât şi extern, pentru aplicaţii pe zona afectată.Varza, păpădia şi urzicile au mult calciu, la fel smochinele, seminţele de floarea-soarelui şi laptele, de aceea nu trebuie să lipsească din dieta reumaticului.Cartofii, mai ales copţi sau fierţi în coajă şi ceapa trebuie consumate zilnic. Aportul de carne trebuie să fie moderat.

Gimnastică
Sunt indicate exerciţii uşoare, doar pentru bolnavii care nu sunt în crize acute de reumatism.MasajSe pun 8 linguri de piper negru măcinat într-un litru de rachiu tare şi se lasă la macerat 5-7 zile. Se filtrează şi se masează cu această soluţie zonele dureroase de 2-3 ori pe zi.

Aromoterapie
Uleiul volatil de brad are efecte bune în tratarea reumatismului. Se administrează intern, 2-4 picături de 3 ori pe zi în miere şi apă, ceai sau pe un cub de zahar. Durata tratamentului va fi de cel mult trei săptămâni. Extern se pot face inhalaţii cu 10 picături în 100 ml de apă fierbinte sau se pot pune lămpi odorante cu 3-5 picături în 50 ml de apă.
Baia cu aromă de brad - se fierb în 5 litri cu apă clocotită 5-6 crenguţe verzi de brad tocate mărunt, timp de cinci minute. După aceea amestecul se răceşte şi se filtrează. Se adaugă în apa fierbinte de baie şi are imediat efecte de detensionare musculară, de calmare a durerilor articulare şi de tonifiere generală.

8.2. Artroza
Este suferinţa cartilagiului articular, un ţesut elastic care acoperă extremităţile oaselor. În mod normal, suprafaţa acestor cartilagii este foarte netedă, facilitând mobilitatea articulară şi absorbând, totodată, şocurile. Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulaţiilor mari, care suportă greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare şi articulaţiile coloanei vertebrale. Pe măsură ce artroza progresează, suprafaţa cartilagiilor şi a osului de dedesubt devine neregulată, apar excrescenţe osoase (numite ciocuri sau noduri). Remediile simple sunt aplicaţiile calde şi reci, alimentaţia sănătoasă şi protejarea articulaţiilor.

Aplicaţii externe:Se prepară o pastă obţinută ditr-o căpăţână de usturoi pisat, amestecat cu apă, pe zona afectată.
Se amestecă 3 linguri de troscot cu 2 linguri de frunze de mesteacăn şi 2 linguri de fructe de măceş. Se pun plantele într-un termos sau într-o sticlă de culoare închisă şi se toarnă deasupra un pahar cu apă fiartă. Se lasă de seara până dimineaţa, iar a doua zi se adaugă în soluţie 2 linguriţe de sare. Se înmoaie un prosop de bumbac în această infuzie, se stoarce şi se aplică pe locul dureros. Tratamentul se poate face în fiecare seară, până la dispariţia durerilor.Se aşază 100 g de paie de ovăz într-o cratiţă întinsă, se toarnă apă cât să le cuprindă şi se fierb 30 minute la foc mic. Se aplică cataplasme călduţe pe locul bolnav.
Se toarnă ulei de măsline peste frunze tinere de nuc şi se lasă la macerat 6-7 ore, după care se aplică frunzele în 3-4 straturi pe locul bolnav.
Se aplică pe zona dureroasă cataplasme cu ceapă tocată sau usturoi pisat.
Se adaugă cinci picături de ulei volatil de portocal într-o lingură de ulei vegetal (de măsline) şi se frecţionează uşor zona dureroasă. Pentru comprese se pun 3-5 picături de ulei volatil pe o pânză umezită cu puţină apă şi se aplică pe locul afectat de boală.

8.3. Osteoporoza
Apare cu precădere la vârstnici şi la femei, după menopauză, dar poate afecta ambele sexe la orice vârstă. Diagnosticul este dificil de pus în fazele incipiente, necesitând teste de determinare a densităţii osoase. Osteoporoza este supranumită şi hoţul tăcut, pentru că poate slăbi oasele timp de ani de zile fără să fie detectată.Un lucru foarte important este calciul, mai ales pentru persoanele cu risc crescut la osteoporoză. Osul pierdut nu mai poate fi recuperat oricât s-ar creşte aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomandă un aport de circa 1000 mg calciu/zi, iar pentru bărbaţii trecuţi de 65 de ani şi pentru femeile în postmenopauză 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este o sursă bună de calciu, dar există şi produse vegetale bogate în calciu - cerealele integrale, seminţele, legumele de culoare verde închis (broccoli, spanac, frunzele verzi de salată, lăptucă, lobodă).

Fitoterapie
Se ia câte o linguriţă de tinctură de mărar diluată într-o jumătate de pahar cu apă de 3-4 ori pe zi, minim 6 luni. Tinctura se prepară din 20 de linguri de seminţe de mărar care se amestecă cu 50 ml alcool alimentar de 70 de grade şi se lasă la macerat 8 zile, după care se filtrează. Se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare.

Gimnastică
Exerciţiile fizice regulate ajută la menţinerea densităţii osoase şi, în plus, întăreşte sistemul muscular şi scade, astfel, riscul căderilor.
Cele mai indicate sunt exerciţiile antigravitaţionale, care presupun purtarea unor greutăţi - mersul pe jos, urcarea scărilor.
Dacă suferiţi de osteoporoză, nu efectuaţi exerciţii care cresc riscul de fractură, cele care suprasolicită coloana vertebra­lă, cum este gimnastica aerobică, săritul cu coarda sau joggingul. Nu faceţi genoflexiuni, exerciţii de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exerciţii care arcuiesc spatele.

Alte remedii:
Se amestecă 1/2 litru alcool medicinal cu 50 aspirine pisate şi 2 linguri de sare de lămâie. Se lasă la macerat 2-3 zile, agitând de câteva ori pe zi până se dizolvă complet aspirinele. Cu acest preparat puteţi masa seara locurile dureroase.Se amestecă 3 vârfuri de cuţit de piper negru cu un pahar de sare grunjoasă şi 1/2 litru de coniac. Se lasă la macerat 5 zile. Se pun apoi comprese cu această soluţie pe zonele dureroase.

8.4. Spondiloza cervicală
Este o boala artrozică localizată la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Din grupul bolilor reumatice, spondiloza cervi­cală are frecvenţa cea mai mare, cu incidenţă maximă între 60-75 de ani. Afectează preponderent femeile, iar cauzele ei sunt genetice, dar se poate datora şi poziţiilor vicioase ale coloanei cervicale sau microtraumatismelor locale. Cel mai important simptom e durerea localizată la nivel cervical, după solicitarea intensă a articulaţiilor afectate. Durerea dispare o dată cu încetarea efortului fizic sau la aplicarea de căldură locală. Pe măsură ce boala evoluează, durerea apare şi în stare de repaus. Frigul şi umezeala accentuează simptomele spondilozei. După câţiva ani de boală pot apărea dureri de cap, ameţeli sau tulburări de vedere.
Pe perioada tratamentului trebuie evitate expunerea la frig, umezeala sau eforturile fizice mari.

Fitoterapie
Se consumă zilnic 3-4 căni de ceai de coada calului în amestec cu ceai de urzică. În fiecare cană de ceai se pune câte o lingură de bitter suedez.
Se face cură cu tinctură de urzică timp de 5-6 luni, câte 10 picături dizolvate într-o cană de ceai, de 3 ori pe zi.
Mărul conţine, printre alte vitamine, mult potasiu, recomandat în toate acţiunile care privesc sistemul osos. 3 felii de măr necurăţate de coajă se fierb într-un litru de apă timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea cantitatea pe parcursul unei zile. Tratamentul se face timp de 3 săptămâni. Se poate relua de 3 ori în cursul anului.

Alte remedii
Unguent împotriva durerilor - se pun la macerat 200 g frunze măcinate de dafin în apă rece, timp de 24 de ore. Se strecoară şi se adaugă 200 g de osânză de porc. Se pun la fiert în baie de apă 4 ore. Se strecoară prin tifon, se amestecă bine până ajunge la consistenţa unui unguent, apoi se păstrează la rece. Seara, înainte de culcare, se face un masaj uşor cu acest unguent, apoi locul se înveleşte cu un prosop încălzit.
Se pun în zonele dureroase comprese cu frunze de varză zdrobite, în 2-3 straturi, de seara până dimineaţa.
Se pun comprese cu bitter suedez.

Masaj
Este indicat masajul uşor, cu buricele degetelor, la nivelul cefei şi chiar pe omoplaţi şi umeri. Se încearcă astfel mărirea mobilităţii la nivelul cervical şi activarea circulaţiei locale.

Gimnastică
Programul de gimnastică medicală se practică zilnic, de regulă dimineaţa, şi durează 15-20 de minute. În regiunea cervicală se pot efectua mişcări de flexie, extensie, îndoiri, răsuciri şi rotări ale capului şi gâtului, în ritm lent.
Somnul se face pe un pat tare, în poziţia culcat pe spate, fără pernă, cu un sul sub ceafă.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment