-->

Fitoterapia si zodiile

Fitoterapia si zodiile

Fiecare planta corespunde cate unei planete. Cunoscând semnul zodiacal si planeta care-l guvernează, putem găsi fara dificultate plantele medicinale cu efect maxim. Contactul cu planetele zodiei noastre ne aduce energie si sănătate, iar atunci când le folosim ca leac, efectul tratamentului va fi extraordinar, insa trebuie sa respectam natura, sa nu rupem plantele doar aşa, fara sa fie nevoie si sa alegem cu multa atenţie si grija numai ceea ce ne va fi cu adevărat util intr-un moment greu.


Berbecul si Scorpionul se afla sub protecţia planetei Marte. Plantele ce corespund acestor zodii vor avea si ele caracteristici "marţiene". De regula, sunt acre sau amare, uneori au un miros foarte puternic si deosebit; adesea aceste plante au ţepi sau ghimpi. Dintre ele putem menţiona:

Păducelul (crataegus) - este indicat pentru cardiaci, hipertensivi, diabetici. Alina durerile din zona inimii, scade tensiunea arteriala. Se folosesc de la planta fructele, dar si florile si frunzele, din care se prepara extract si decoct. De asemenea, păducelul poate avea si un uşor efect colagog (dreneaza fierea).

Busuiocul - este o planta aromata. Se foloseşte in bucătărie, ca mirodenie (condiment). Este un minunat antiinflamator si diuretic. Se foloseşte si ca leac in meteorism.

Dracila (berberis) - are acţiune colagoga. Are efect tonifiant si excitant. Este folosita in melancolii si depresii.

Urzica (urtica) - este buruiana curajului si a "pasiunii". Este o planta cu o gama larga de acţiune si multiple utilizări. Este folosita si in alimentaţie, dar si ca leac. Frunzele au acţiune de refacere a compoziţiei sângelui (aport de fier), sunt diuretice si antifebrile.

Menta (mentha) sau izma - reglează funcţiile intestinului. Pentru Scorpioni sint indicate si plantele care au un alt patron - planeta Pluton. Acesta este a doua planeta a zodiei.

Plantele patronate de Pluton sunt misterioase, minunate si primejdioase. Atrag prin frumuseţe, prin aroma, dar ascund o ameninţare, daca nu sunt corect folosite. Aceste plante sunt hameiul, pelinul, ciumafaia, usturoiul, socul, macul.

Hameiul - calmant al sistemului nervos, reglează funcţiile hormonale.

Pelinul - imbunatateste apetitul si digestia.

Ciumăfaia (datura) - este o buruiana otrăvitoare, care nu se foloseşte aproape deloc in medicina populara. Intra in compunerea multor medicamente - preparate împotriva astmului bronsic, al catarului cronic al cailor respiratorii, a nevralgiilor, reumatismului - acut sau cronic.

Cânepa si macul - sunt interzise pentru a fi folosite in condiţii "casnice", deoarece au un puternic efect narcotic. in preparate medicamentoase au efect calmant si de atenuare a durerilor.

Socul (sambucus nigra) - este folosit - frunzele proaspete sau uscate, precum si florile in stare proaspăta sau uscata - la prepararea unor remedii cu acţiune sudorifica. Acestea sunt folosite in combaterea febrei (răceli, gripe), iar scoarţa si frunzele sunt diuretice foarte puternice.

Taurul si Balanţa sunt sub protecţia lui Venus. Plantele corespunzătoare acestor zodii sunt deosebit de frumoase, rafinate, cu arome fine.

Florile patronate de Venus sunt desavarsite. Este suficient sa le enumerăm: zambilele, stânjeneii, micsandrele, crinii, lăcrămioarele, narcisele, trandafirii, rezedele, cameliile, toporasii. In tratamentul diverselor boli, pentru Tauri se recomanda următoarele plante "venusiene": vinca, sena (siminichia), roiniţa, mirtul, salvia, coada-şoricelului, rostopasca, ştevia, măcrişul (dragaveiul). Balanţele trebuie sa dea atenţie virtuţilor curative ale trandafirului galben si macesului, ca si ale pătlaginii, podbalului si plantei numite trei-frati-patati. Ambele semne sunt bine tratate in diverse afecţiuni, daca folosesc:


Vâscul - este o planta semiparazita. Ea creste pe ramurile mai multor soiuri de foioase, mai ales ale stejarului (rădăcinile vâscului se înfig in crengi, folosind seva din ele). Un extract lichid din frunze tinere de vâsc este folosit in hipertensiuni, hemoragii pulmonare si nazale, precum si in atonii ale intestinului. in medicina populara vâscul este folosit din cele mai vechi timpuri in tratamentul epilepsiei si isteriei, dar si ca vermifug.

Vinca - cade tensiunea arteriala, curata sângele, opreşte hemoragiile si ajuta la cicatrizarea rănilor.

Sena (siminichia) - se recomanda ca un bun purgativ (luat cu miere).

Podbalul - are o gama larga de utilizări, dar de cele mai multe ori este un leac in bolile sistemului respirator.

Trei-frati-patati (viola tricolor) - se foloseşte, de asemenea, in tratarea aparatului respirator, dar, in plus, este un bun leac al bolilor de piele cronicizate - scrofuloza ("bube dulci"), furunculoze, răni purulente etc. Totodată se foloseşte in avitaminoze, ulcere trofice greu vindecabile (care se cicatrizează lent), reumatism poliarticular.

Roiniţa (melissa) - se foloseşte ca ceai (infuzie, decoct). Este reconfortant, calmant al sistemului nervos, antispasmodic; normalizează funcţiile ficatului, inimii, imbunatateste vederea.

Mirtul - folosit ca inhalant lecuieşte migrenele, iar maceratul (extractul) de flori de mirt întinereşte pielea.

Pătlagina - se foloseşte in boli gastro-intestinale, in hipoaciditate, precum si ca antiinflamator si cicatrizant.

Rostopasca - are o întreaga gama de proprietati curative. Este antiinflamatoare si dezinfectanta. Se foloseşte in tratamentul cancerului si intra chiar in compunerea unor preparate farmaceutice oficial recunoscute.

Gemenii si Fecioara sunt guvernate de planeta Mercur. Plantele adecvate acestor zodii sunt:

Valeriana - un mijloc extraordina împotriva tulburărilor nervoase si crizelor de inima.

Trei-frati-patati - tratează toate congestiile organelor interne si stările febrile.

Muşeţelul - este un foarte bun dezinfectant al cavitati bucale si tractului digestiv.

Lemnul dulce - este un remediu care scade colesterolul in sânge si tensiunea arteriala. De asemenea este un bun expectorant.

Bănuţii (Paralutele) - vindeca stomatita (aftele) si purifica ficatul.

Socul - este sudorific, diuretic, folosit foarte mult in enterocolite.

Intre plantele specifice zodiei Fecioarei se afla si rozmarinul, cimbrul, levănţica (lavanda). Ceaiul obţinut din aceste plante aromate are un efect tonic asupra nativilor din Fecioara.

Pentru Gemeni este foarte indicat anasonul, folosit ca expectorant in bronşite.

Bobul (fasolea) - este indicat in diabet, dar nu se recomanda in guta.

Ţelina - este folosita cu succes ca diuretic si este indicata in combaterea calculozei renale.

Sfecla - este recomandata Gemenilor in anemie, pentru regularizarea activităţii intestinului, precum si in afecţiuni renale. Este recomandata si persoanelor cu tulburari funcţionale ale glandei tiroidei.

Dintre plantele medicinale recomandate Fecioarelor si Gemenilor fac parte:

Plaminarica (mierea ursului) - este o planta medicinala folosita in bolile pulmonare si anemie.

Ciuboţica-cucului - este o preţioasa sursa de vitamine. Decoctul din rădăcina si frunze este folosit in durerile articulare, precum si in bolile de nervi.

Rădăcina de lemn dulce - se recomanda in boli pulmonare, ca si in afecţiuni alergice cutanate.

Racul este o zodie guvernata de Luna. Plantele "lunatice" corespunzătoare Racului cresc in apropierea apei sau in apa. De regula, ele au frunze si rădăcini supradimensionate, nu au miros sau, dimpotrivă, au miros imbatator. De asemenea, acestui semn zodiacal ii aparţin plantele spongioase.

Ciupercile - sunt o excelenta sursa de proteina vegetala.

Lăptuca - este un aliment cu virtuti de medicament. Purifica sângele, combate tusea, iar foile de lăptuca asezate pe cap sunt un remediu excelent împotriva durerilor de cap.

Castravetele - este excelent in salate. Este răcoritor, are proprietati depurative si diuretice.

Piperul băltii sau dintele dracului - este un vechi remediu din medicina populara. Este folosit in diaree, malarie, hemoragii uterine si hemoroizi.

Trifoiul de balta - ca decoct sau extract, este folosit pentru trezirea apetitului, imbunatatirea peristaltismului gastro-intestinal. Este indicat in hipoaciditate gastrica.

Racii pot folosi cu succes salvia, eficienta in combaterea răcelii, dar si a bolilor hepato-biliare. Salvia se foloseşte in nevroze, in palpitaţii ale inimii, neurastenii. Dar putini stiu, probabil, ca salvia este si foarte eficienta in sterilitate.

Ledul (ledum palustre) - este un minunat remediu in astmul bronsic, tuberculoza, reumatism, guta, diabet.

Leul este guvernat de Soare. intre plantele "solare" se înscriu arnica, folosita in medicina populara ca cicatrizant, care este eficienta in resorbirea hematoamelor si un bun calmant in bolile de inima.

Sunătoarea, rostopasca si vetricea sunt plante "solare" tipice. Alaturi de acestea se mai pot adăuga angelica, piciorul-cocosului si floarea-soarelui (reprezentantul tipic al Soarelui pe Pamant, chiar si ca aspect exterior).

Sunătoarea este folosita in tratarea celor mai diverse boli: hepatice, cardiace, ale vezicii urinare, ale aparatului digestiv. Dar este eficienta si in acţiuni inflamatorii ale pielii, ca cicatrizant si antiinflamator (chiar si in unele afecţiuni ginecologice).

Vetricea - este vermifuga, colagoga, un bun remediu in colecistita si diaree.

Roscopasca - are o gama de proprietati curative: remediu al ficatului, curata pielea, este utila in amigdalite (sub forma de gargara).

Angelica - ajuta digestia, decoctul de rădăcini vindeca tusea cronicizata, iar extractul alcoolic de rădăcina vindeca răcelile si este folosit la tratarea ulcerului.

Săgetătorul trebuie sa aleagă plantele protejate de Jupiter. Acestea sunt mesteacănul, sorbul (scorusul), gutuiul, piersicul, coacăzul, curmalul, dafinul (laurul). Plantele lui Jupiter au, in general, maretia acestuia.

Mesteacănul ne oferă mugurii, frunzele tinere, scoarţa crenguţelor tinere, seva (primăvara). Cu ajutorul lor se purifica sangele, se evacuaza calculii renali si din vezica urinara, se vindeca hepatita (icterul) si chiar hidropizia.

Sorbul (scorusul) - este preţios prin fructele sale, remediu in răceli, cefalee, indigestii.

Florile si frunzele de piersic - se folosesc din vechime in medicina populara. Infuziile si decocturile de flori si frunze tratează eczemele, neurodermitele, iar samburii de piersica, calcinati si transformaţi in pulbere, se aplica sub forma de pasta (cu putina apa) pe pielea afectata de diateze.

Gutuiul - este folosit, de la flori si frunze, pana la fructe, seminţe si scoarţa. Cu ajutorul lor sunt tratate diabetul zaharat, edemele renale etc.

Calondula - este un bun remediu antiinflamator.

Albăstrelele - se folosesc in medicina populara in bolile vezicii urinare, in guta, scorbut, tulburări menstruale.

Sunt bine cunoscute virtuţile măgheranului, salviei, brusturelului, ca si vestitul aloe.

Capricornul si Varsatorul sint patronate de Saturn. De aceea plantele corespunzătoare sunt ocrotite de aceasta planeta.

Pinul - este un arbore extrem de benefic. Conurile de pin si cele de brad sunt unul din cele mai bune remedii in afecţiunile pulmonare (extractul alcoolic este foarte util si in răni cutanate si reumatism).

Stejarul - oferă, prin scoarţa care conţine tanini, un remediu antiinflamator, cicatrizant si astringent.

Castanul - ne oferă muguri, flori, fructe (castanul sălbatic), cu efect curativ in reumatism, tromboflebite, maladii cardiace si afectiuni ginecologice.

Rădăcina de obligeana - imbunatateste văzul, auzul, se utilizează in boli hepatice, gastrice, in reumatism, guta, boli ginecologice. Pentru a se lăsa de fumat, fumătorilor li se recomanda sa mestece rădăcina de obligeana.

Traista-ciobanului - are un spectru larg de propretati curative. Opreşte sângerarea, vindeca enterocolitele, diareea si bolile ginecologice.

Pătrunjelul - cunoscut ca diuretic, este eficient in bolile de prostata.

Torţelul sau cuscuta - este puţin studiat, dar din surse vechi se cunoaşte efectul sau anticanceros.

Varsatorul mai are o serie de plante, patronate de planeta Uranus. Acestea sunt brusturele, zmeura, mărarul, sulfina (molotrul alb).

Molotrul alb (sulfina) - este considerat o planta "bărbăteasca". Este eficient in răceli si dureri abdominale.

Molotrul galben - este insa o planta "femeiasca" si se foloseşte in boli de inima si ale sferei genitale feminine. După ultimele date, se pare ca sulfina (molotrul) are si utilizări împotriva cancerului.

Pestii trebuie sa folosească brânduşa de toamna - un minunat remediu in guta, dar si un tonic excelent, mai mult, util in combaterea cancerului. Bulbul are si acţiune diuretica.

Zmeurul - este cunoscut prin efectele tonifiante si vitaminizante ale fructelor, dar si frunzelor (cu conţinut foarte mare de vitamina C).

Din cele prezentate putem trage următoarea concluzie: doar folosind remediile proprii zodiei noastre vom obţine un efect maxim. Plantele specifice celorlalte zodii nu ne vor dauna, dar vor fi prea puţin eficiente.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

1 comentários:

  1. Excellent post. Keep posting such kind of information on your site.
    Im really impressed by your blog.
    Hi there, You've done a great job. I will certainly digg
    it and in my view suggest to my friends. I'm sure they will be benefited from this
    site.

    ReplyDelete