Google translate

    readers online

Fitoterapia in cazul pietrelor la rinichi

Fitoterapia in cazul pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi pot fi semnul tulburărilor de metabolism

Cum arata urina bolnavului

Atunci când o persoana suferă de pietre la rinichi, urina este la început groasa, apoi devine subţire si foarte deschisa la culoare. Daca in urina exista depuneri roşiatice sau gălbui, acesta este un semn clar al prezentei pietrelor la rinichi.

Cum e la colica renala

In cazul colicilor renali si al pietrelor la rinichi sunt caracteristice accesele de dureri chinuitoare de mijloc si dureri ale parţilor laterale ale stomacului, ale organelor sexuale si ale suprafeţei interioare a coapselor. Pietrele la rinichi si accesele de colici renali sunt cele mai frecvente cauze ale pielonefritei. Pietrele la rinichi sunt de diferite tipuri: oxalice, calcice, fosfatice. Pietrele si nisipul la rinichi si in căile urinare pot apărea din cauza unor tulburări de metabolism, ca urmare a unei alimentaţii incorecte, dar rol determinant joaca si alţi factori.

Tratamentul este îndreptat către aceea ca la început sa se spargă sau sa se dizolve pietrele. Pentru aceasta este recomandata abţinerea de la mesele bogate, este indicat de asemenea bolnavilor sa bea numai sucuri câteva zile: de trei ori pe zi se bea cate un pahar de suc de sfecla in care se adauga una-doua linguri de suc de lămâie. După aceea, câteva zile la rând se administrează infuzie din frunze sau seminţe de ridiche (o lingura de seminţe la un pahar de apa fierbinte) sau suc de ridiche cu miere. După câteva zile de regim bazat pe sucuri puteţi folosi unele mijloace diuretice.

Foarte recomandata este si o baie de şezut, timp de 20 de minute, cu un decoct din seminţe de in sau cu ulei de măsline, după care trebuie sa staţi in pat si sa va puneţi pe mijloc si pe stomac o compresa cu cartof fiert in coaja sau dat pe razatoare. Daca apare insa urina cu sânge, in loc de compresa cu cartof puneţi-va una cu gheata.

Pepenele galben elimina nisipul
Ca mod de viata, trebuie sa evitaţi frigul, stresul, teama si suprasolicitarea sexuala.

In ceea ce priveşte alimentaţia, trebuie evitate produsele care provoacă constipaţii, in special legumele din familia verzei si majoritatea celor cu boabe. In cazul pietrelor de orice origine, trebuie eliminate din regimul alimentar băuturile alcoolice.

Afinele si căpşunile amestecate sau separat sunt recomandate întreg sezonul in cazul pietrelor la rinichi, dar si in cazurile de podagra, in tulburările de metabolism si in reumatism.

Consumul frecvent de miez de pepene galben contribuie la eliminarea pietrelor mici si a nisipului din rinichi si din vezica urinara.

Cate zece sâmburi de fistic mâncaţi zilnic contribuie de asemenea la spargerea pietrelor. Pentru eliminarea pietrelor trebuie sa beţi multa apa, sucuri de fructe dulci, astringente, dar nu acide, ceaiuri de plante.

Sucuri si efecte asupra maladiei

Fitoterapia in cazul pietrelor la rinichi contribuie la restabilirea tulburărilor de metabolism, la eliminarea împreuna cu urina a nisipului si a pietrelor mai mici.

Sucurile de ridichi, sfecla, mesteacăn, lămâie, pătrunjelul, menta, pelinul, scorţişoara, seminţele de ridiche contribuie la spargerea si eliminarea pietrelor. Trebuie sa beţi câte 30 de mililitri de suc de ridiche in fiecare dimineaţa pe stomacul gol.

Primăvara este recomandat a se bea pe stomacul gol cate un pahar de suc proaspăt din muguri de mesteacăn, in fiecare zi, timp de 25-30 de zile.

- Sucul de troscot in timpul înfloririi: se bea cate o linguriţa de suc de trei ori pe zi, cu 30-40 de minute înainte de masa; este un foarte bun mijloc diuretic.

- Sucul de scoruşe se administrează in doze de cate 50 de mililitri de trei ori pe zi, înainte de masa, timp de 30-40 de zile.

- Sucul de coacăze roşii (cate o jumătate de pahar de trei ori pe zi) acţionează pozitiv asupra pietrelor la rinichi.

- Sucul din frunze de urzica (cate doua linguri de suc de trei ori pe zi, timp de 25-30 de zile) acţionează favorabil asupra pietrelor oxalice la rinichi.

- Sucul de morcovi (cate o lingura de trei-patru ori pe zi, timp de câteva luni) este foarte recomandat ca mijloc diuretic împotriva pietrelor la rinichi si la vezica urinara.

- Sucul din frunze si rădăcini de pătrunjel (cules in lunile iunie-septembrie) se amesteca cu miere si se iau cate doua-trei linguri de trei ori pe zi, înainte de masa; sucul este contraindicat femeilor însărcinate.

Seminţele de morcov - recomandate de medicina populara

O linguriţa de rădăcini de pătrunjel mărunţite si o linguriţa de frunze de pătrunjel se pun intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasă la infuzat in vasul acoperit timp de doua-trei ore; se bea cate un pahar de infuzie in trei doze, înainte de masa, in înghiţituri mici. Iarna se poate folosi pătrunjelul uscat pentru infuzia pregătita in acelaşi fel.

Foarte indicat este decoctul de sfecla cu unt topit, dar si decoctul de scorţişoara (de câteva ori pe zi), cu unt sau cu ulei de măsline.

Puteţi folosi si decoctul din frunze de mesteacăn cu miere si unt. Oţetul cu miere este recomandat in decoctul de pelin ca mijloc diuretic.

- Doua linguri de rădăcini mărunţite de măceşe se pun intr-un pahar cu apa, se fierb 15-20 de minute, se acoperă vasul si se lasă la infuzat doua ore, după care se strecoară. Se bea cate o jumătate de pahar din decoct de patru ori pe zi, timp de 30-40 de zile.

- O linguriţa de coada-calului se pune in 200 de mililitri de apa fierbinte, se lasă la infuzat 20 de minute si se bea dimineaţa pe stomacul gol; după o jumătate de ora se poate lua micul dejun. Beţi aceasta infuzie timp de doua-trei luni, fara pauza.

- Se pune o lingura de seminţe de morcov intr-un pahar cu apa fierbinte; se acoperă vasul si se lasă la infuzat 12 ore, după care se strecoară; se administrează infuzia călduţa, cate o jumătate de pahar de cinci-sase ori pe zi, înainte de masa. In loc de infuzie puteţi folosi praf din seminţe de morcov, cate 1 gram de trei ori pe zi, cu 30-40 de minute înainte de masa.

- Trei linguriţe de frunze proaspete de troscot se pun la infuzat patru ore in doua pahare de apa fierbinte, după care se strecoară. Se bea cate o jumătate de pahar de patru ori pe zi înainte de masa.

- Doua linguri de rădăcini de păstârnac tăiate mărunt se pun intr-un pahar cu apa fierbinte. Se bea de patru ori pe zi, înainte de masa, cate un sfert de pahar de infuzie (cu zahar sau cu miere). Se pot folosi si frunzele de păstârnac (o linguriţa si jumătate de frunze la un pahar de apa) sau seminţele (o jumătate de linguriţa de seminţe pisate la doua pahare cu apa).

Infuzia de pere uscate calmează durerile

- O lingura cu vârf de pere uscate tăiate mărunt se pune intr-o jumătate de litru de apa fierbinte, se lasă la infuzat patru ore, apoi se strecoară. Se bea cate o jumătate de pahar de infuzie de patru ori pe zi, cu 30-40 de minute înainte de masa.

- O linguriţa de seminţe de in se pune in 200 de mililitri de apa fierbinte, se da in clocot. Se beau cate 100 de mililitri la fiecare doua ore, pe parcursul a doua zile. De asemenea, se pot pune pe zona rinichilor comprese cu decoct din seminţe de in.


- Pregătiţi următorul amestec: frunze de strugurii ursului - 20 de grame, seminţe de morcov - 30 de grame, frunze de coada-calului - 20 de grame, frunze de viorele - 10 grame, muguri de mesteacăn - 20 de grame, rădăcini de obligeana - 20 de grame, frunze de merişor - 20 de grame. Doua linguri din acest amestec se pun in doua pahare cu apa fierbinte, se fierb 4-5 minute la foc mic, se lasă la infuzat o ora, apoi se strecoară. Se bea cate o jumătate de pahar de trei ori pe zi, cu 30-40 de minute înainte de masa, timp de o luna. Se face o pauza de trei-patru zile, după care tratamentul se reia.

- Foarte eficient este si următorul amestec de plante: frunze de zmeura sau de mur - patru parţi, flori de iarba-neagra - patru parţi, frunze de mesteacăn - o parte, frunze de podbal - o parte. O lingura din acest amestec se pune intr-un pahar de apa fierbinte, se lasă la infuzat doua-trei ore, apoi se strecoară. Se ia cate o lingura din aceasta infuzie de patru ori pe zi.

- Se amesteca frunze de strugurii ursului - o parte si frunze de coada-calului - o parte. Se beau cate 400 de mililitri pe zi din decoctul pregătit din acest amestec de plante. Terapia se urmează doua saptamani, apoi se fac doua saptamani de pauza, după care se reia.

Amestecuri de plante cu proprietati diuretice

- Împotriva pietrelor la rinichi, medicina populara recomanda si următorul amestec: rădăcini de dracila - 30 de grame, frunze de căpşun - 40 de grame, rădăcini de iarba-mare - 50 de grame, tarate de porumb - 30 de grame, frunze de mesteacăn - 20 de grame. O jumătate de pahar din acest amestec se pune intr-un litru de apa fierbinte, se acoperă vasul si se lasă la infuzat timp de 10-12 ore. Infuzia se bea îndulcita cu miere.

- Pregătiţi următorul amestec de plante cu proprietati diuretice: frunze de pelin - 10 grame, frunze de strugurii ursului - 15 grame, frunze de coada-calului - 10 grame, seminţe de morcov - 15 grame, seminţe de mărar - 10 grame. 12 grame din acest amestec se pun la infuzat in doua pahare cu apa fierbinte timp de 12 ore. Se fierb după aceea 5 minute si se strecoară. Se bea cate o jumătate de pahar de patru ori pe zi, la o ora după masa.

- Se amesteca flori de siminoc (15 grame), rădăcina de revent (10 grame), frunze de coada-şoricelului (25 de grame). O lingura din acest amestec se pune intr-un pahar de apa fierbinte, se acoperă vasul, se lasă la infuzat o ora, după care se strecoară. Se bea câte o jumătate de pahar de doua ori pe zi, cu 30-40 de minute înainte de masa. Este o reţeta foarte potrivita pentru colerici si sangvinici.

- Amestecaţi frunze de viorele (30 de grame), frunze de nuc (30 de grame), rădăcini de iarba-dulce (15 grame), scoarţa de cruşin (10 grame), rădăcina de brusture (10 grame). O lingura din acest amestec se pune in trei pahare de apa si se pun la fiert pana când mai raman doar doua pahare de apa. Se bea cate un pahar din acest decoct de trei ori pe zi.

- Recomandat este si următorul amestec: fructe de ienupăr (15 grame), frunze de merişor (15 grame), frunze de troscot (15 grame), frunze de coada-calului (30 de grame). O lingura din acest amestec se pune intr-un pahar cu apa fierbinte, se acoperă vasul, se lasă la infuzat o ora, după care se strecoară. Se bea cate un pahar de doua ori pe zi, dimineaţa si seara.

Exerciţii fizice împotriva durerilor

Pentru a uşura eliminarea pietrelor sunt necesare unele exerciţii fizice.

Poziţia iniţiala - stand pe spate sau aşezat. Ochii trebuie sa fie închişi. Concentraţi-va atenţia asupra centrului bioenergetic situat in zona mijlocului, in zona opusa buricului, încercaţi sa va imaginaţi clar in fata ochilor acest punct. Rotiţi in gând in jurul acestui punct un glob (cu diametrul de 8-12 milimetri), de la stânga la dreapta, desenând un cerc cu diametrul de aproximativ 8 centimetri. Faceţi acest exerciţiu de opt ori, apoi mai repetaţi-l inca de opt ori, de aceasta data rotind globul de la dreapta la stânga.

Repetaţi tot exerciţiul, de aceasta data începând rotirea globului dinainte câtre înapoi si in direcţie inversa. Faceţi acelaşi lucru si atunci când globul se roteşte pe suprafaţa orizontala: mai intai de la stânga la dreapta, apoi de la dreapta la stânga. In acest fel, globul se roteşte pe rând in trei zone perpendiculare in jurul centrului bioenergetic.

Mişcările circulare trebuie făcute cat mai exact. Viteza de rotaţie trebuie sa corespunda propriei dispoziţii sufleteşti (trebuie sa urmăriţi tot timpul globul, nu sa îl alergaţi). Metoda de respiraţie este prin stomac. Repiratia trebuie sa fie ritmica, iar corpul relaxat, In exterior, totul trebuie sa aibă loc fara nici un fel de efort. Daca aveţi o imaginaţie deosebita, reprezentaţi-va un glob de culoare albastra. Daca va este greu sa va imaginaţi un glob colorat, nu va mai gândiţi deloc la culoare.

Poziţia iniţiala - stand întins pe spate. In timp ce respiraţi, imaginaţi-va ca, prin respiraţia profunda, şuvoiul de aer cald (curentul energetic), trecând prin nari, merge in jos, de-a lungul coloanei vertebrale, către zona mijlocului si mai departe către coapse. După aceea, acest şuvoi merge înainte, lovindu-se de peretele stomacului. După ce aţi tras aer in piept, începeţi sa îl eliminaţi străduindu-va sa va imaginaţi cum scoateţi din corp suvoiul de aer rece in direcţie inversa - din stomac către coapse, după aceea de-a lungul coloanei vertebrale, in sus, pana la nari. Faceţi acest execitiu de opt ori. In patologia bolii repetaţi exerciţiul de câteva ori pe zi, crescând treptat timpul de îndeplinire a exerciţiului.

Poziţia iniţiala - stând întins pe burta, antebraţele dispuse in fata pieptului, iar coatele îndreptate in afara. In acelaşi timp cu respiraţia profunda ridicaţi-va încet partea superioara a trunchiului, începând cu capul, apoi gatul, umerii, sprijinindu-va pe mijloc. Atunci când expiraţi lăsaţi-va uşor pe stomac, făcând procedura in sens invers. Repetaţi exerciţiul de 15 ori.

Poziţia iniţiala - stand in picioare. Strangeti amândouă mâinile in pumn. Apasati in timp ce inspiraţi pe coasta cea mai de jos cu degetele aratatoare, la stânga si la dreapta, pe punctul care se găseşte la aproximativ doua palme mai sus de coapse. In timp ce expiraţi, relaxaţi-va. Repetaţi exerciţiul de cinci ori.

Poziţia iniţiala - stand in picioare. Picioarele trebuie sa fie drepte, iar călcâiele apropiate unul de altul. Ridicaţi-va călcâiele la maximum, apoi lăsaţi-va pe calcaie, lovindu-le apoi de podea, de 15-20 de ori.

Masaţi-va mijlocul in zona rinichilor de 200 de ori. Înainte de aceasta frecaţi-va palmele pana sa încălzesc. Faceţi aceasta mişcare in jos pana la osul sacrum, apoi continuaţi sa va masaţi, ducând mâinile cat mai sus posibil. Aceasta este considerata o singura mişcare. Atunci când aţi început sa transpiraţi încetaţi masajul.

Colericii si sangvinicii fac pietre de natura oxalica

Pietrele oxalice la rinichi la persoanele cu asemenea temperamente constau in principal din săruri ale acidului oxalic, au culoare galbena sau roşiatica, provoacă iritaţii, arsuri, hemoragii si pot fi cauza unor dureri crunte, care cuprind tot mijlocul. Urina are culoare galben închis sau roşie, provoacă senzaţia de arsura, adesea se elimina împreuna cu urina si sânge sau puroi. La formarea pietrelor contribuie alimentele care conţin acid oxalic in cantitati foarte mari, cum ar fi spanacul, roşiile, cartoful.

Trebuie evitate solanaceele (roşii, vinete, ardei, cartofi), spanacul, ceapa si alte produse bogate in acid oxalic.

In unele cazuri, de ajutor sunt diureticele, cum ar fi rădăcina de revent, strugurii ursului, taratele de porumb. Acestea se folosesc sub forma de ceai, împreuna cu unele plante cu proprietati calmante, cum ar fi nalba mare sau iarba-dulce, care se adaugă daca vreţi sa scăpaţi de dureri si de arsuri.

Pietrele calcice le fac flegmaticii

Pietrele calcice apar cel mai des la flegmatici. De obicei, acestea sunt moi, de culoare alba si nu cauzează dureri, atunci când insa se misca din loc ele pot provoca unele dureri. Urina este de obicei foarte bogata, cu o nuanta alba. Pietrele calcice se pot forma in cazul tulburărilor glandei paratiroide. Este bine daca puteţi sa vomaţi după masa, pentru ca acest lucru împiedica formarea pietrelor.

Trebuie evitate brânza si alte produse lactate, untul, grăsimile. Sunt recomandate diuretice puternice, cum ar fi: strugurii ursului, fructele de ienupăr, ardeiul.

In cazul pietrelor in tubul urinar, este recomandat sa beţi zilnic infuzie din tarate de porumb (60 de grame la o jumătate de litru de apa), in care se pot adăuga puţine frunze de lamaita.

Melancolicii fac pietre de natura fosfatica

Pietrele la rinichi la melancolici constau in principal din fosfaţi, au culoare maronie sau neagra, sunt aspre, uscate, provoacă dureri puternice in partea inferioara a bazinului si la coapse. Eliminarea acestor pietre este grea, însoţita de dureri puternice. Acestea se formează din cauza excesului de fosfaţi in organism, in cazul folosirii in exces a roşiilor, vinetelor, cartofului.

Trebuie evitate alimentele prea uscate, seminţele uscate, floricelele de porumb. In cazul pietrelor de natura fosfatica trebuie sa mâncaţi cat mai puţine fructe, verdeaţa, lapte, oua. Sunt recomandate diureticele: nalba mare, santalul, taratele de porumb.

Sunt indicate de asemenea microclimele zilnice (timp de cinci-sase zile, pana când pietrele ies) cu o infuzie din seminţe de in sau cu decoct de sfecla cu ulei de măsline sau susan negru.

No comments:

Popular Posts

Followers

Subscribe Now